Έρχεται γενικός έλεγχος των ειδήσεων: Τι ανακοινώθηκε στον αέρα για το διαδίκτυο;

Έρχεται χουντική θύελλα…

Για νομοσχέδιο που θα έρθει το προσεχές διάστημα στη Βουλή προς συζήτηση και ακολούθως ψήφιση και θα αφορά την ασφάλεια του διαδικτύου, με έμφαση το τι περιεχόμενο θα αναρτάται στις μεγάλες πλατφόρμες.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο Action 24, αναφέρθηκε στο DSA (Digital Services Act) που μπαίνει πλέον για τα καλά στις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων:

«Ποιό είναι το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε; Το γεγονός ότι οι μεγάλες πλατφόρμες στα social media έχουν τέτοια δύναμη που όταν κάποιος πολίτης δει κάτι που τον ενοχλεί, τον αφορά, τον δυσφημεί, είναι πολύ δύσκολο να ζητήσει επανόρθωση.

Έρχεται λοιπόν η Ε.Ε. και στήνει τοπικά σε κάθε χώρα τοπικά κέντρα, φορείς συντονισμού, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν τα όποια παράπονα και θα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της πλατφόρμας μέσα σε ελάχιστο δυνατό χρόνο να κάνει την όποια επανόρθωση.

Ο πολίτης κάνει την καταγγελία στον Εθνικό Συντονιστικό Φορέα, ο δικός μας Φορέας επικοινωνεί παράλληλα με τον Φορέα της χώρας που είναι η έδρα της πλατφόρμας και θα πρέπει αυθημερόν η πλατφόρμα να ενεργήσει για να λυθεί η όποια παρεξήγηση. Για παράδειγμα κυκλοφόρησαν πρόσφατα βίντεο με δημοσιογράφους τα οποία ήταν ψεύτικα, deefake».

Ακολούθως ο παρουσιαστής ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό αν πρόκειται αυτό να «ανοίξει το κουτί της πανδώρας» σχετικά με την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, καθώς είναι εύλογοι οι φόβοι σχετικά με τα…κριτήρια με τα οποία θα κατεβαίνουν όχι μόνο βίντεο (που θα θεωρούνται ψεύτικα) αλλά και ολόκληρα άρθρα, αναρτήσεις ή και λογαριασμοί!

«Τώρα καταλαβαίνετε ότι θα ανοίξει μία άλλη συζήτηση η οποία έχει να κάνει με τα fake news και το τι θα κατεβαίνει!!! Αυτό οδηγεί και σε έναν ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, θίγει με κάποιον τρόπο την ελευθερία του Τύπου;;».

«Τέτοια ζητήματα είναι πιθανό και λογικό να προκύψουν για αυτό και πάμε στις ανεξάρτητες αρχές. Πρέπει πρώτα να πιάσουμε τις καραμπινάτες περιπτώσεις απάτης», ήταν η απόκριση του Υπουργού, που ουσιαστικά δεν απάντησε πάνω στον προβληματισμό του δημοσιογράφου.

Πάντως ο κόσμος βλέπει με «κακό μάτι» αυτού του είδους τις ενέργειες, με πολλούς χρήστες στα social media να κάνουν λόγο για «ιντερνετική λογοκρισία».

πηγή