Έρχονται καταστροφικά χτυπήματα – H Κίνα, ξεπουλά ομόλογα ΗΠΑ, μπλοκάρει Boeing, η ΕΕ σπάει τα συμβόλαια με Ρωσία

Έρχονται καταστροφικά χτυπήματα – H Κίνα, ξεπουλά ομόλογα ΗΠΑ, μπλοκάρει Boeing, η ΕΕ σπάει τα συμβόλαια με Ρωσία

Έρχονται καταστροφικά χτυπήματα – H Κίνα, ξεπουλά ομόλογα ΗΠΑ, μπλοκάρει Boeing, η ΕΕ σπάει τα συμβόλαια με Ρωσία

Έρχονται καταστροφικά χτυπήματα – H Κίνα, ξεπουλά ομόλογα ΗΠΑ, μπλοκάρει Boeing, η ΕΕ σπάει τα συμβόλαια με Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους να ακυρώσει τις συμβάσεις φυσικού αερίου με τη Ρωσία χωρίς να πληρώσει πρόστιμα.
Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump να έχει χαμηλώσει τους τόνους του εμπορικού πολέμου, αλλά η Κίνα… όχι.
Συνεχίζει τα ύπουλα χτυπήματα κατά της αμερικανικής οικονομίας, δίνοντας το μήνυμα της αναταραχής στα ομόλογα των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα παγώνει και την εισαγωγή αεροσκαφών Boeing.
Τα αμερικανικά ομόλογα δέχονται και πάλι πιέσεις. Η απόδοση του 10ετούς στο 4,384% και του 2ετούς στο 3,872%.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να σπάσει τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία χωρίς να έχει κυρώσεις.

Σκληραίνει τη στάση της η Κίνα

Οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από τις αεροπορικές τους εταιρείες να σταματήσουν να εισάγουν αεροσκάφη Boeing, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.
Η Κίνα έδωσε εντολή στις αεροπορικές της εταιρείες να σταματήσουν να παραδίδουν περισσότερα αεροπλάνα Boeing, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που οδήγησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς 145% σε κινεζικά προϊόντα.
Επιπλέον, οι αερομεταφορείς πρέπει να σταματήσουν τυχόν αγορές εξοπλισμού και ανταλλακτικών από αμερικανικές εταιρείες.
Ταυτόχρονα, οι αρχές εξετάζουν τη δυνατότητα παροχής βοήθειας σε όσους μισθωτές αεροσκαφών Boeing ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος.

Στρατηγική Αντίδραση και Στοχευμένα Εμπόδια

Στο μεταξύ, η Κίνα έχει προχωρήσει στην αναστολή εξαγωγών επτά σπάνιων γαιών και μαγνητών, κρίσιμων για την αμερικανική βιομηχανία, όπως η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και αεροσκαφών.
Η Κίνα ελέγχει περίπου το 90% της παγκόσμιας προσφοράς αυτών των στοιχείων, καθιστώντας την κίνηση αυτή στρατηγική.
Επιπλέον, η Κίνα έχει αναπτύξει μη δασμολογικά εμπόδια, περιορίζοντας τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων όπως το βόειο κρέας, στοχεύοντας σε τομείς που υποστηρίζουν την πολιτική του Trump.
Επίσης, έχουν ληφθεί αντισταθμιστικά μέτρα μέσω “γκρίζων καναλιών”.
Εξαγωγείς της Κίνας χρησιμοποιούν ανεπίσημους “γκρίζους” διαύλους για να παρακάμψουν τους αμερικανικούς δασμούς, επανασυσκευάζοντας και επαναετικετοποιώντας προϊόντα μέσω τρίτων χωρών με χαμηλότερους δασμούς .

Οι ΗΠΑ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα

Ενώ οι νέοι κανόνες δεν επιτρέπουν την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών, τα επηρεαζόμενα μέταλλα θα απαιτούν στο εξής ειδική άδεια εξαγωγής – παρέχοντας στις κινεζικές αρχές ένα επιπλέον επίπεδο ελέγχου σχετικά με το ποιος έχει δικαιώματα εξαγωγής.
Μόλις εφαρμοστεί το σύστημα, ορισμένες εταιρείες, για παράδειγμα στον κλάδο άμυνας των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να απαγορευθούν από την εισαγωγή των ζωτικών προμηθειών, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν ή να προμηθεύονται αλλού.
Όπως δείχνει ο Felix Richter της Statista στο παρακάτω διάγραμμα, οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 70% των εισαγωγών σπάνιων γαιών των ΗΠΑ μεταξύ 2020 και 2023, με τη Μαλαισία, την Ιαπωνία και την Εσθονία τους άλλους τρεις κύριους προμηθευτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
34301.jpeg
Το ύττριο, ένα από τα στοιχεία που καλύπτονται από τους νέους κανόνες, προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Κίνα, με το 93% των ενώσεων υττρίου που εισήχθησαν στις ΗΠΑ μεταξύ 2020 και 2023 να προέρχονται από την Κίνα.
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ εξαρτώνται 100% από τις εισαγωγές για το ύττριο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλύτες, κεραμικά, ηλεκτρονικά, λέιζερ, μεταλλουργία και φωσφόρους.
Εξετάζοντας γενικά τα ορυκτά σπάνιων γαιών, οι ΗΠΑ εξαρτώνταν κατά 80% από καθαρές εισαγωγές το 2024, πράγμα που σημαίνει ότι οι καθαρές εισαγωγές (εισαγωγές μείον εξαγωγές) αντιπροσώπευαν το 80% της φαινομενικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ πέρυσι.
18278.jpeg
Καρκινοπαθείς και διαβητικοί… θύματα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας

Στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου Ρωσίας και Κίνας βρίσκονται πλέον και τα δημοφιλή φάρμακα της Δύσης για σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος και ο διαβήτης.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στο 125%,  «απαντώντας» στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να ξεχωρίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για υψηλότερους δασμούς. Η κυβέρνηση Trump διερευνά επίσης επί του παρόντος κατά πόσον οι εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόδρομο για την επιβολή δασμών στα εν λόγω προϊόντα.
Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των AstraZenecaSanofGSK και Eli Lilly διαθέτουν τουλάχιστον μία αμερικανική μονάδα παραγωγής για τα φάρμακά τους που πωλούνται στην Κίνα, όπως έδειξαν τα αρχεία της Εθνικής Διοίκησης Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας.
Στην Ιντιάνα, η AstraZeneca έχει μια μονάδα παραγωγής για το blockbuster φάρμακο για τον καρκίνο durvalumab και η Eli Lilly παράγει επίσης εκεί το δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους tirzepatide, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Η Βόρεια Καρολίνα αναφέρεται ως τοποθεσία για την παρασκευή του αντισώματος της AstraZeneca και της Sanofi για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), nirsevimab, καθώς και για το σχήμα δύο φαρμάκων της GSK για τον ιό HIV lamivudine/dolutegravir.
Τα αρχεία που εξέτασε το Reuters δεν περιγράφουν λεπτομερώς πόση από την αμερικανική παραγωγή αποστέλλεται στην Κίνα.

Η ΕΕ θέλει να σπάσει τα συμβόλαια για προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία χωρίς κυρώσεις

Στο μεταξύ ένα άλλο μέτωπο σιγοβράζει στον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους να ακυρώσει τις συμβάσεις φυσικού αερίου με τη Ρωσία χωρίς να πληρώσει πρόστιμα, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Οι Βρυξέλλες διερευνούν νομικές επιλογές που θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να σπάσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα στη Μόσχα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το θέμα αυτό εξετάζεται ως μέρος του οδικού χάρτη για την εγκατάλειψη των ρωσικών ενεργειακών πόρων.
Οι εργασίες για αυτόν τον οδικό χάρτη ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anna-Kaisa Itkonen.
Σύμφωνα με αυτήν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας έπρεπε να παρουσιάσει το έγγραφο εντός των πρώτων εκατό ημερών των εργασιών της ΕΚ από την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
Την προηγούμενη μέρα, το Bloomberg ανέφερε ότι το σχέδιο θα δημοσιευθεί στις 6 Μαΐου.

Το μεγάλο λάθος

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έκαναν ένα σοβαρό λάθος όταν απέρριψαν τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και έτσι βρίσκονται σε νέα εξάρτηση.
Τώρα αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω μεσαζόντων, σε υψηλότερες τιμές.
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Vladimir Putin, η Ρωσία δεν αρνείται τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης και υπάρχουν αρκετοί δρόμοι για την απόκτησή του.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες αύξησαν την πίεση των κυρώσεων στη Μόσχα.
Όπως σημείωσε ο Putin, ο κύριος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους είναι να επιδεινώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ωστόσο, η Ρωσία αντιμετωπίζει αυτή την πίεση και στην ίδια τη Δύση έχουν διατυπωθεί πολλές φορές απόψεις ότι οι περιορισμοί που έχουν εισαχθεί είναι αναποτελεσματικοί.
Ταυτόχρονα, τα κράτη που έχουν προσχωρήσει στους περιορισμούς δεν έχουν το θάρρος να παραδεχτούν την αποτυχία της αντιρωσικής πολιτικής κυρώσεων.

www.bankingnews.gr