Ετοιμάζονται να επαναφέρουν εξαφανισμένα ζώα όπως στο Jurassic Park
Μαμούθ, ντόντο καθώς κι άλλα εξαφανισμένα ζώα ετοιμάζεται να επαναφέρει ομάδα επιστημόνων για λογαριασμό μιας εταιρείας.
Αν έχουν διδάξει κάτι οι ταινίες «Jurassic Park» είναι ότι η επαναφορά των εξαφανισμένων ζώων, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε μια ομάδα επιστημόνων να σχεδιάσει να κάνει κάτι ανάλογο.
Μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνολογία τύπου Jurassic Park σε ορισμένα ζώα που εξαφανίστηκαν από τη Γη κατά την Εποχή των Παγετώνων. Επιστήμονες της Colossal Biosciences με έδρα το Τέξας κατάφεραν να δημιουργήσουν βλαστοκύτταρα ελέφαντα που μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιονδήποτε ιστό στο σώμα.
Πρόκειται για μια τεράστια τεχνολογική ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναδημιουργία ειδών που έχουν από καιρό εξαφανιστεί. Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της, να αναστήσει την τίγρη της Τασμανίας -πιστεύεται ότι έχει εξαφανιστεί πριν από 3.000 χρόνια – καθώς και τα ντόντο, όπως και τα μαλλιαρά μαμούθ.
Και δεν σταματούν μόνο σε γνωστά ζώα, καθώς τα δείγματα DNA που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να αναδημιουργήσουν ζώα τόσο αρχέγονα που δεν έχουμε ιδέα πώς μοιάζουν, σύμφωνα με την Daily Mail.
Οι παραλληλισμοί με την πρώτη ταινία «Jurassic Park» του 1993, στην οποία DNA κουνουπιών παγιδευμένο σε κεχριμπάρι χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία δεινοσαύρων, πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην πραγματικότητα.
Ωστόσο, ο Ben Lamm, συνιδρυτής της εταιρείας είπε στο Sky News ότι μοιάζει περισσότερο με ένα «αντίστροφο Jurassic Park», προσθέτοντας: «Στην ταινία, γέμιζαν τις τρύπες στο DNA του δεινοσαύρου με DNA βατράχου. Χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη και άλλα εργαλεία για να εντοπίσουμε τα βασικά γονίδια που κάνουν ένα μαμούθ… μαμούθ και στη συνέχεια να τα μετατρέψουμε σε γονιδιώματα ελεφάντων».
Είπε επίσης ότι το κεχριμπάρι, το οποίο στην ταινία περιείχε τα απολιθωμένα κουνούπια, «δεν είναι καλός κάτοχος DNA». Εκτός από την επαναφορά των εξαφανισμένων ζώων, ο Lamm είπε ότι η έρευνά τους θα αποφέρει επίσης ζωτικά οφέλη για τη διατήρηση άλλων.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε στη διατήρηση των βασικών ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σήμερα και θέλουμε επίσης να επαναφέρουμε τα βασικά είδη που έχουν χαθεί για να βοηθήσουμε στην αναζωογόνηση αυτών των οικοσυστημάτων», συμπλήρωσε. Όσον αφορά την πρόοδό τους, ο Lamm λέει ότι η επιστημονική ομάδα προχωράει και νιώθουν «πολύ καλά» που η επιστροφή του μαμούθ θα γίνει το 2028.