Ετοιμάζονται οι Ρώσοι για τον Πυρηνικό Πόλεμο. Εντολή να ετοιμαστούν τα πυρηνικά καταφύγια σε ολόκληρη τη Ρωσία

Εκατοντάδες διαγωνισμοί για την αναβάθμιση των καταφυγίων βομβών στον ιστότοπο δημοσίων έργων – Οι τοπικές Αρχές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των επισκευών στα καταφύγια για να μην προκαλέσουν πανικό

Άρχισαν οι επιθεωρήσεις και οι επισκευές στα καταφύγια που βρίσκονται σε ολόκληρη τη Ρωσία, έπειτα από την εντολή που έδωσε το Κρεμλίνο να εκσυγχρονιστούν όλες σχετικές οι υποδομές που έχουν καταρρεύσει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Για τις προετοιμασίες αυτές μίλησαν αρκετοί εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι στην εφημερίδα The Moscow Times.

Στη Ρωσία υπάρχουν χιλιάδες καταφύγια, ενισχυμένα υπόγεια και άλλοι ασφαλείς υπόγειοι χώροι, πολλοί από τους οποίους είναι παροπλισμένοι εδώ και δεκαετίες. Όμως, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι τοπικές Αρχές έχουν αρχίσει να δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια για να τα καταστήσουν και πάλι λειτουργικά.

«Η απόφαση για την επιθεώρηση του δικτύου των καταφυγίων πολέμου ελήφθη από την κυβέρνηση την άνοιξη», δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος, επικαλούμενος πληροφορίες από κυβερνητικές συσκέψεις που έγιναν για το θέμα αυτό. «Η εντολή για την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας επιθεωρήσεων και καθαρισμού δόθηκε στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, στο υπουργείο Άμυνας και σε άλλα υπουργεία».

Αν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ανακοινώσει δημοσίως την εθνική εκστρατεία για την αναβάθμιση των καταφυγίων, αξιωματούχοι λένε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Η εφημερίδα The Moscow Times μίλησε με τέσσερις νυν και πρώην Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι οι αναβαθμίσεις πραγματοποιούνται κατόπιν εντολών της Μόσχας.

Όπως δήλωσε ένας νυν αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι επιθεωρήσεις και οι επισκευές ξεκίνησαν από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο 2022, και θα συνεχιστούν μέχρι το 2023.

Την ύπαρξη της εντολής για την αναβάθμιση των καταφυγίων που δόθηκε από τη Ρωσία επιβεβαίωσε στην εφημερίδα The Moscow Times, μεταξύ άλλων, ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης μιας από τις πιο ανατολικές περιοχές της Ρωσίας, που απέχει πάνω από 7.000 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου. «Υπήρξε εντολή από τη Μόσχα να γίνουν αυτές οι εργασίες παντού -επιθεώρηση και επισκευές», δήλωσε.

Επίσης, πρώην αξιωματούχος που μίλησε στους Moscow Times συνέδεσε το ενδιαφέρον του κράτους για τα καταφύγια με τους αυξημένους φόβους για πυρηνικό πόλεμο, μετά τη διαταγή του Πούτιν να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε «ύψιστο συναγερμό» στα τέλη Φεβρουαρίου. Η εφημερίδα γράφει ότι στον ιστότοπο δημοσίων έργων υπάρχουν εκατοντάδες διαγωνισμοί για την αναβάθμιση των καταφυγίων βομβών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Σε μια προφανή προσπάθεια να αποτρέψουν τον πανικό, οι Moscow Times γράφουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι τοπικές Αρχές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των επισκευών στα καταφύγια.

Για παράδειγμα, αξιωματούχοι στην περιοχή του Σαράτοφ, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου, άρχισαν τον Δεκέμβριο να χαρακτηρίζουν τα καταφύγια «κατοικίες σε βάθος». Αντίθετα, στο Νίζνι Ταγκίλ τοποθέτησαν πινακίδες σε εμφανή σημεία κατά μήκος του δρόμου που δείχνουν την κατεύθυνση προς τα καταφύγια.

πηγή