Foreign Policy: «Οι BRICS μπορούν να καταστρέψουν το δολάριο χωρίς να δημιουργήσουν δικό τους νόμισμα»

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου κρούει το Foreign Policy καθώς τα BRICS θα επιταχύνουν την αποδολαριοποίηση χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουν ένα ενιαίο νόμισμα μόνο χρησιμοποιώντας μεταξύ τους στις συναλλαγές τα εθνικά τους νομίσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο του Τζο Σάλιβαν, πρώην ειδικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, το δολάριο των ΗΠΑ αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τις χώρες BRICS λόγω της προγραμματισμένης επέκτασης του μπλοκ και των προσπαθειών να προωθήσει την χρήση εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο μεταξύ των μελών.

Ο Σάλιβαν υποστήριξε ότι οι BRICS θα μπορούσαν να ωθήσουν το δολάριο μακριά από την κυριαρχία του στο παγκόσμιο εμπόριο, ακόμη κι αν δεν έχουν ένα ενιαίο νόμισμα.

Οι BRICS αποτελούνται επί του παρόντος από την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική, αλλά θα προσχωρήσουν τον ερχόμενο Ιανουάριο η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο διευρυμένος όμιλος, τον οποίο ο Σάλιβαν αποκαλεί BRICS+, εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2040.

«Στον 21ο αιώνα, μη δυτικά οικονομικά μπλοκ όπως το BRICS+ μπορούν να αποκτήσουν επιρροή στη Δύση», λέει ο Σάλιβαν.

Σημειώνει ότι τρία από τα αρχικά μέλη του μπλοκ – η Βραζιλία, η Κίνα και η Ρωσία – είναι σημαντικοί εξαγωγείς πολύτιμων μετάλλων και σπάνιων γαιών.

Με την προσθήκη της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και της Σαουδικής Αραβίας – των τριών χωρών που περιβάλλουν τη Διώρυγα του Σουέζ, μια βασική εμπορική αρτηρία – το μπλοκ θα έχει αντίκτυπο στο 12% του παγκόσμιου εμπορίου. 

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι σημαντικοί εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων, θα δώσουν στον όμιλο μεγαλύτερη βαρύτητα στις αγορές εμπορευμάτων.

Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία κατέχει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, γεγονός που «αυξάνει την οικονομική μόχλευση των BRICS+ όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές συμμετοχές», σύμφωνα με τον Σάλιβαν.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες BRICS προωθούν ενεργά την χρήση των εθνικών τους νομισμάτων στο αμοιβαίο εμπόριο και έχουν υπονοήσει ακόμη και την δυνατότητα εισαγωγής ενός νέου κοινού εμπορικού νομίσματος σε μια σύνοδο κορυφής τον προσεχή Αύγουστο.

Ενώ ένα τέτοιο νόμισμα είναι ακόμα στα σκαριά, ο Σάλιβαν πιστεύει ότι οι BRICS+ έχουν την δύναμη να ανατρέψουν την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ ακόμα και χωρίς αυτό:

«Οι χώρες BRICS+ δεν χρειάζεται να περιμένουν έως ότου αποκτήσουν ένα κοινό νόμισμα συναλλαγών.

Οι χώρες BRICS+ δεν χρειάζεται καν να έχουν ένα κοινό εμπορικό νόμισμα για να υπονομεύσουν τον τομέα του «Βασιλιά δολaρίου».

Απλά και μόνο εάν τα κράτη BRICS+ απαιτούσαν από κάθε μέλος να πληρώνει στο δικό του εθνικό νόμισμα για τις συναλλαγές με τα άλλα κράτη, ο ρόλος του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία θα μειωνόταν».

πηγή