Frameless: Έκθεση στο Λονδίνο «ζωντανεύει» τους πίνακες των Ρέμπραντ, Βαν Γκογκ, Μονέ και Μουνκ
Στην έκθεση «Frameless» στο Λονδίνο μπορεί κανείς να βρεθεί στο μάτι της «Καταιγίδας στη Θάλασσα της Γαλιλαίας» του Ρέμπραντ, να κάνει βαρκάδα στον «Σηκουάνα» του Μονέ και να νιώσει τη συγκλονιστική «Κραυγή» του Έντβαρτ Μουνκ
«Αληθινός καλλιτέχνης δεν είναι αυτός που διαθέτει έμπνευση, αλλά εκείνος που εμπνέει τους άλλους» έλεγε με νόημα ο σπουδαίος Ισπανός ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί. Και μια διαφορετική, διαδραστική περιήγηση στον μαγικό κόσμο της τέχνης, σαν αυτή που προσφέρει η έκθεση-εμπειρία «Frameless» στο Λονδίνο, εξάπτει, αναμφισβήτητα, τη φαντασία καθώς, όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές της «η τέχνη απελευθερώνεται» και ο επισκέπτης τοποθετείται μέσα και όχι απέναντι από τα έργο
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, από κάθε γωνιά της γης έχουν περάσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από την υπόγεια, επιφάνειας 30.000 τ.μ. αίθουσα του κεντρικού Λονδίνου και έχουν βιώσει την καθηλωτική, πολυαισθητηριακή 90λεπτη εμπειρία στο πλαίσιο της οποία κάποια από τα σημαντικότερα έργα τέχνης όλων των εποχών παρουσιάζονται με τρόπους απρόβλεπτους, διαφορετικούς από τους συμβατικούς, ρουφώντας στην κυριολεξία μέσα στον μαγικό κόσμο τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.
Ένας εξαιρετικός πίνακας!
Ή θάλασσα της Γαλιλαίας του Ρέμπραντ στο Λονδίνο.
Νομίζεις ότι είσαι εκεί! pic.twitter.com/DsV580ExY0— S. Kon. (@SofiaKonst6071) May 14, 2024
Στις τέσσερις διαφορετικές γκαλερί που έχουν στηθεί στο χώρο μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε μανιασμένους ωκεανούς, πανέμορφα φυσικά τοπία, πολυσύχναστες πόλεις έτσι όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί από τα πινέλα κορυφαίων ζωγράφων. Να βρεθεί στο μάτι της «Καταιγίδας στη Θάλασσα της Γαλιλαίας» του Ρέμπραντ, να κάνει βαρκάδα στον Σηκουάνα του Μονέ, να νιώσει απειλητική την κινούμενη λάβα του Βεζούβιου του Τζόσεφ Ράιτ, να περπατήσει στην «Πλατεία του Αγίου Μάρκου» του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ, να απολαύσει την «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ, να νιώσει την συγκλονιστική «Κραυγή» του Έντβαρτ Μουνκ… Τα εναλλακτικά θεάματα τέχνης που «χτίζονται» με τη βοήθεια των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει πλέον η σύγχρονη τεχνολογία αποτελούν διεθνή τάση τα τελευταία χρόνια και προσελκύουν πλήθος κόσμου, διαφόρων ηλικιών. Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει, πριν μερικά χρόνια, και στην Ελλάδα, στην ψηφιακή έκθεση «Van Gogh Alive – the experience» που φιλοξενήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τίποτα, βεβαίως, δεν μπορεί να συγκριθεί με την αξία ενός αυθεντικού έργου τέχνης. Παρ’ όλα αυτά, οι σύγχρονοι αυτοί εικαστικοί κόσμοι, εικόνες από τους οποίους πλημμυρίζουν καθημερινά τα social media, φέρνουν σε επαφή με την υψηλή εικαστική δημιουργία μια μεγάλη μερίδα κοινού που δεν είναι εξοικειωμένη με αυτή και προτιμά να κάνει μια πρώτη γνωριμία μέσα από ένα πιο θεαματικό και διαδραστικό τρόπο.