Φτάσαμε στην τελική φάση τους μεγαλύτερου σπιράλ χρέους στην ιστορία της ανθρώπινης φυλής

Αν πρόκειται να βγείτε έξω, μπορείτε να το κάνετε και με ένα μπαμ. Στις αρχές Ιουνίου, το εθνικό μας χρέος διαμορφωνόταν στα 31.467.639.287.894,39 δολάρια. Σήμερα, έχει αυξηθεί στα 33.442.148.619.617,43 $. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε προσθέσει σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια στο εθνικό χρέος σε μόλις τρεις μήνες. Είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο χρέος σε ολόκληρη την ιστορία του πλανήτη μας και δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ. Το σπιράλ του χρέους μας έχει φτάσει σε τελικό στάδιο και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να παρατείνουμε την αγωνία.

MICHAEL SNYDER – theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
https://www.freepen.gr/2023/10/blog-post_614.html

Εάν συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε περισσότερα χρέη με εκθετικό ρυθμό, ίσως μπορέσουμε να παρατείνουμε το φαινομενικά ατελείωτο πάρτι μας για λίγο ακόμη. Όσο για το λαμπρό μέλλον που υποτίθεται πως είχαν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, το καταστρέψαμε εδώ και πολύ καιρό, και επομένως δεν έχει σημασία τι κάνουμε τώρα.

Αυτό που μας κάνουν οι πολιτικοί μας είναι πραγματικά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Και δε μιλώ μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε όλο τον κόσμο, οι πολιτικοί βιώνουν τη μεγαλύτερη υπερφαγία χρέους στην ιστορία της ανθρώπινης φυλής, και για αρκετά χρόνια φαινόταν σαν να της ξεφεύγουν.

Τώρα όμως τα επιτόκια αυξάνονται και υπάρχει μεγάλη αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Τα παρακάτω προέρχονται από το CNN:

Η πτώση των κρατικών ομολόγων σε όλο τον κόσμο έχει ωθήσει το κόστος του χρέους ορισμένων εθνών σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτά είναι άσχημα νέα για τις κυβερνήσεις στο κόκκινο, αλλά και για τα πορτοφόλια εκατομμυρίων ενυπόθηκων δανειοληπτών, επενδυτών μετοχών και επιχειρήσεων.

Το sell-off έχει τροφοδοτηθεί από τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα διατηρήσουν τα επιτόκια «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» για να μειώσουν τον πληθωρισμό στους στόχους τους.

Λειτουργεί ως εξής: Οι κυβερνήσεις που θέλουν να συγκεντρώσουν μετρητά για δημόσιες υπηρεσίες και επενδύσεις εκδίδουν ομόλογα. Ένα ομόλογο παρέχει έναν τρόπο δανεισμού χρημάτων από επενδυτές για καθορισμένο χρονικό διάστημα, με την υποχρέωση να πραγματοποιούνται τακτικές πληρωμές τόκων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα.

Αν συνεχιστεί αυτό, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα αντιμετωπίσουν σύντομα τεράστια προβλήματα:

Όταν τα επίσημα επιτόκια αυξάνονται, αυξάνονται και οι προσδοκίες των επενδυτών για αποδόσεις των ομολόγων. Αυτό δημιουργεί ένα κίνητρο για τους επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν επί του παρόντος και να αγοράσουν νεοεκδοθέντα που προσφέρουν υψηλότερους τόκους. Η πώληση ομολόγων μειώνει τις τιμές. Έτσι, εν ολίγοις, όταν οι αποδόσεις αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν.

Και οι αποδόσεις σίγουρα αυξήθηκαν: Η απόδοση των 30ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, γνωστά και ως Treasuries, έφτασε στο 5% την Τρίτη για πρώτη φορά από το 2007. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόδοση των 30ετών ομολόγων έφτασε επίσης το 5 % αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Οι αποδόσεις των γερμανικών μακροπρόθεσμων ομολόγων επιστρέφουν στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά την παραμονή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας έφθασαν στο 5% την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, όταν εκείνη η κρίση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Δεν υπάρχει διέξοδος από αυτό το χάλι τώρα.

Αν ενεργούσαμε υπεύθυνα καθ’ όλη τη διάρκεια, θα είχαμε ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα.

Αλλά σε αυτό το σημείο η μοίρα μας είναι λίγο πολύ σφραγισμένη.

Φυσικά οι πολιτικοί μας δεν σκόπευαν ποτέ να αλλάξουν πορεία. Στην πραγματικότητα, συνεχίζουν να ξοδεύουν χρήματα σα μεθυσμένοι ναυτικοί.

Όπως εύστοχα σημείωσε το Zero Hedge, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε πρόσφατα 275 δισεκατομμύρια δολάρια στο εθνικό χρέος σε μία μόνο μέρα:

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν – επιταγές – χρέος 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ είναι τώρα 33,442 τρισεκατομμύρια δολάρια, έφτασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια μόλις πριν από 2 εβδομάδες και με ρυθμό αύξησης κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 1 μήνα.

Αυτό που κάνει όλο αυτό ακόμα πιο απογοητευτικό είναι ότι δεν ξοδεύουν καν τα χρήματα αποτελεσματικά.

Και σε πολλές περιπτώσεις, σπαταλάται σε εξαιρετικά επιπόλαια πράγματα:

Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν επικριθεί αφού κατέθεσαν 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κομψά νέα έπιπλα γραφείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν σχεδόν όλο το προσωπικό εργαζόταν από το σπίτι.

Οι τρομακτικές συνήθειες δαπανών της κυβέρνησης των ΗΠΑ περιελάμβαναν σχεδόν 250.000 δολάρια σε τραπέζια πικνίκ με ηλιακή ενέργεια για το CDC και 120.000 δολάρια σε βελούδινες δερμάτινες καρέκλες Ethan Allen.

Δανειζόμαστε και ξοδεύουμε χρήματα με εκθετικό ρυθμό και όλοι ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτό.

Θα τελειώσει με το δολάριο ΗΠΑ να καταλήξει κάτι λίγο περισσότερο από το χαρτί υγείας.

Αυτό είναι ένα σημείο που ο συγγραφέας Robert Kiyosaki έθεσε πολύ εύγλωττα κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης:

Ο Robert Kiyosaki, διάσημος συγγραφέας του εκπληκτικού βιβλίου για τα προσωπικά οικονομικά “Rich Dad, Poor Dad”, μοιράστηκε ένα κομμάτι του μυαλού του σχετικά με το πώς να αποκεντρωθεί από το νόμισμα fiat [αποθεματικό] σε αυτούς τους τρομακτικούς καιρούς ενός κατεστραμμένου τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δολάριο χάνει την αγοραστική του δύναμη και σε λίγο από τώρα θα άξιζε λιγότερο από το «χαρτί υγείας».

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο πρόσφατο επεισόδιο «Decentralize.TV» με παρουσιαστές τους Mike Adams και Todd Pitner, ο Kiyosaki επεσήμανε πώς η έλλειψη χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες τυφλώνει τους ανθρώπους και ακόμη και την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden στην αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης. «Μόλις πρόσφατα αύξησαν ξανά το ανώτατο όριο του χρέους… και επειδή τα σχολεία μας δεν έχουν οικονομική εκπαίδευση, δεν έχουν ιδέα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, το χρέος μας αυξήθηκε κατά 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των υπηρεσιών αξιολόγησης Fitch υποβάθμισαν το χρέος των ΗΠΑ από AAA σε AA-plus. Είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης για καταστροφή».

Είναι αλήθεια.

Είμαστε πραγματικά σε μια «πορεία σύγκρουσης» με την καταστροφή, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί δε συνειδητοποιούν τι συμβαίνει.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί φαίνεται να πιστεύουν ότι δε θα υπάρξουν ποτέ σοβαρές συνέπειες για όλο τον δανεισμό και τις δαπάνες που κάναμε.

Και αυτό γιατί οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τα βασικά οικονομικά.

Όταν το χρέος σας αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από το εισόδημά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα έχει πάντα ως αποτέλεσμα πόνο.

Κάθε φορά.

Αν έχεις βρεθεί ποτέ να πνίγεσαι στα χρέη, ξέρεις ακριβώς για τι πράγμα μιλάω.

Λοιπόν, τώρα ολόκληρη η χώρα μας πνίγεται στο χρέος και οι πολιτικοί μας προσθέτουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερα σε αυτό το χρέος κάθε μήνα.

Αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει καλά, και αυτό θα πρέπει να είναι προφανές σε όλους.

Προς το παρόν, οι πολιτικοί μας κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν το σπιράλ του χρέους, αλλά το ρολόι χτυπά και ο χρόνος τελειώνει γρήγορα…