Νέα Τάξη

Για να παντρευτεί κάποιος μετανάστης στο Ισραήλ, πρέπει να αποδείξει την εβραϊκή καταγωγή του ενώπιον του Αρχιραβινάτου

Μια συνεχιζόμενη αψιμαχία μεταξύ Εβραίων ηγετών στην Αμερική και το Ισραήλ κατά λάθος αποκάλυψε το – μέχρι τώρα – μυστικό έργο πίσω από τους νόμους για το γάμο στο Ισραήλ, που απαγορεύουν τον γάμο μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων και που εξασφαλίζουν την εβραϊκή φυλετική καθαρότητα.
[sc name=”eidi-roychismoy” ][/sc]
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε αρχικά στην ισραηλινή ιστοσελίδα ‘Jewish Telegraphic Agency’ και στη συνέχεια αναδημοσιεύθηκε στους ‘Times of Israel, «για να παντρευτούν στο Ισραήλ οι μετανάστες πρέπει να αποδείξουν την εβραϊκή καταγωγή τους στο Ανώτατο Ραββινάτο της χώρας». 
 
Οι άνθρωποι που θέλουν να παντρευτούν στο Ισραήλ θα πρέπει, σύμφωνα με το άρθρο, «να μπορούν να εξασφαλίσουν μια επιστολή από τους ραβίνους της πατρίδας τους ή να παρουσιάσουν τα πιστοποιητικά του εβραϊκού γάμου των γονέων τους». Μερικές φορές φέρνουν ακόμη μια γιαγιά που μιλάει γίντις ενώπιον ενός ραβινικού δικαστηρίου».
Αυτός ο “ραβίνος από την πατρίδα” μπορεί να είναι σε κάθε έθνος σε όλο τον κόσμο – καθώς όλοι οι Εβραίοι έχουν το δικαίωμα διαμονής στο Ισραήλ, ταυτόχρονα.
 

 

Ωστόσο, όλοι οι ισχυρισμοί πρέπει να περάσουν από έναν ραβίνο στο Ισραήλ, που ονομάζεται από το JTA και τους Times of Israel, ως ραβίνος Itamar Tubul, και εικονίζεται παρακάτω.
Το όνομά του έχει προκύψει μετά από μια διαφωνία σχετικά με τα διαπιστευτήρια ενός ραβίνου στην Αμερική.
Σύμφωνα με τους Times of Israel:
Ο 35χρονος Tubul, είναι ο γλυκομίλητος ραβίνος ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος προσωπικής κατάστασης του Αρχιραβινάτου – μια δουλειά που τον τοποθετεί στο κέντρο μιας κρίσης μεταξύ του Γενικού Ραβινάτου και της Αμερικάνικης Μοντέρνας Ορθόδοξης Ιουδαϊκής κοινότητας.
Τον Οκτώβριο, ο Tubul απέρριψε μιας επιστολή απόδειξης του Ιουδαϊσμού του Avi Weiss, ενός φιλελεύθερου ορθόδοξου ραβίνου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε ευρεία οργή ​​καθώς ο Weiss, ένας παλιός ηγέτης συναγωγής στη Νέα Υόρκη, ο οποίος έχει βεβαιώσει την Εβραϊκότητα πολλών Ισραηλινών μεταναστών στο παρελθόν, η αξιοπιστία του οποίου ξαφνικά τέθηκε υπό αμφισβήτηση.
Ο Tubul απέρριψε την επιστολή Weiss (φωτο) καθώς δύο μέλη του Ραβινικού Συμβουλίου της Αμερικής, η Μοντέρνα Ορθόδοξη Ραββινική οργάνωση της οποίας ο Weiss είναι ένα μακροχρόνιο μέλος, αμφισβήτησε τη δέσμευση του Weiss στον Ορθόδοξο Ιουδαϊκό νόμο.
«Είπαν ότι υπήρχαν προβλήματα με την κοσμοθεωρία του», είπε ο Tubul στην JTA. «Το σύστημά του ήγειρε αμφιβολίες όσον αφορά τη μη απόκλιση του από αυτό που είναι αποδεκτό σε θέματα αποδείξεως του Ιουδαϊσμού και προσωπικής κατάστασης».
Ο Tubul έκανε αυτές τις συστάσεις, στηριζόμενος σε ένα δίκτυο προσωπικών επαφών. Το πρώτο βήμα του είναι να συνεννοηθεί με εννέα ραβινικά δικαστήρια των ΗΠΑ που είναι εγκεκριμένα από το Αρχιραβινάτο.
Μετά την προσκόμιση των συστάσεων, ο Tubul αποδέχεται ή απορρίπτει την επιστολή. Ο Tubul είπε στο JTA ότι αλληλογραφεί με τουλάχιστον τρεις ραβίνους για κάθε αμερικάνικη επιστολή που ερευνά και ποτέ δεν απορρίπτει μια επιστολή που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε μια αρχική αρνητική σύσταση.
 **************

 

Οι «μόνο Εβραίοι» (only Jews) νόμοι για τον γάμο

 

 

Ο «Παγκόσμιος Χάρτης για την Ελευθερία του Γάμου» είναι μια ετήσια έκθεση που συντάσσει η εβραϊκή οργάνωση ‘HiddushFreedom of Religion for Israel’ που εξετάζει και συγκρίνει την κατάσταση της ελευθερίας του γάμου σε όλο τον κόσμο .

 

 

Σύμφωνα με τον εν λόγω οργανισμό, ο «κύριος και ο αρχικός σκοπός του χάρτη είναι να ερευνήσει την θέση του Ισραήλ σχετικά με την ελευθερία του γάμου σε σύγκριση με τα παγκόσμια πρότυπα».

 

 

Το συμπέρασμα αυτής της οργάνωσης είναι ότι το Ισραήλ «κατατάσσεται μεταξύ μερικών από τις πιο φονταμενταλιστικές χώρες του ισλαμικού κόσμου για το θέμα αυτό».

 

 

 

 

– Μόνο οι αναγνωρισμένες θρησκευτικές τελετές γάμου επιτρέπονται.

 

– Για τους Εβραίους, μόνο οι γάμοι που γίνονται σύμφωνα με τις αυστηρές ορθόδοξες προδιαγραφές γίνονται δεκτοί.

 

Δεν υπάρχει επιλογή για πολιτικό γάμο ή διαθρησκευτικό γάμο.

 

– Οι 300.000 πολίτες που ορίζονται ως «χωρίς θρησκεία» δεν είναι σε θέση να παντρευτούν στη χώρα.

 

– Η ισραηλινή νομοθεσία επιτρέπει μόνο θρησκευτικούς γάμους που βασίζονται σε θρησκευτική μαρτυρία και δεν επιτρέπει τον πολιτικό γάμο.

 

– Μεταξύ του εβραϊκού πληθυσμού, το Αρχιραβινάτο, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τα ορθόδοξα ιουδαϊκά πρότυπα, έχει το μονοπώλιο για το γάμο.

 

– Μόνο εκείνοι που αναγνωρίζονται ως Εβραίοι, σύμφωνα με την ορθόδοξη εβραϊκή νομοθεσία μπορούν να παντρευτούν στο Ισραήλ.

 

– Τα μέλη άλλων θρησκειών μπορούν να παντρευτούν μόνο συζύγους της θρησκείας τους και μόνο από τη δική τους αναγνωρισμένη θρησκευτική αρχή.

 

– Το αποτέλεσμα είναι ότι διαθρησκευτικοί ή μη – θρησκευτικοί γάμοι δεν επιτρέπονται.

 

– Ο Νόμος της Επιστροφής επιτρέπει μέχρι και στους απογόνους τους δεύτερης γενιάς των Εβραίων και των συζύγων τους να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ και να λάβουν την ιθαγένεια, αλλά τους αποτρέπει από το να παντρευτούν.

 

– Αυτό ισχύει επίσης για τα άτομα των οποίων οι πατέρες ή οι παππούδες είναι Εβραίοι, αλλά η μητέρα ή η γιαγιά τους δεν είναι. Έχουν αποκλειστεί λόγω του ορθόδοξου εβραϊκού νόμου που ορίζει ότι ο Ιουδαϊσμός καθορίζεται από τη μητέρα.

 

– Υπάρχουν επίσης άτομα που είναι Εβραίοι, σύμφωνα με το Ορθόδοξο δίκαιο, αλλά που χάνουν τα δικαιώματα γάμου τους σε ορισμένες περιπτώσεις .

 

– Εκείνοι που ορίζονται από τις ραβινικές αρχές ως παράνομοι (γεννημένοι από γυναίκες που συνέλαβαν από άντρα ο οποίος δεν είναι ο σύζυγός τους) θεωρούνται μη επιλέξιμοι το γάμο.

 

– Οι διαζευγμένες γυναίκες δεν επιτρέπεται να παντρευτούν άνδρες που φέρουν οποιαδήποτε από τα παραδοσιακά ονόματα της οικογένειας «Cohen» (που δηλώνει οικογένειες που θεωρούνται ότι είναι οι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ισραηλιτών ιερέων και οι οποίοι, από το νόμο, απαγορεύεται να παντρευτούν διαζευγμένες και προσήλυτες).

 

– Το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίζει μόνο εβραϊκούς γάμους που τελέστηκαν από αναγνωρισμένους Ορθόδοξους Ραβίνους.

 

– Οι γάμοι που πραγματοποιούνται από ραβίνους κάθε άλλου κλάδου του ιουδαϊσμού (Μεταρρυθμισμένος, Συντηρητικός, Ανασυγκροτικός, Ανανεωτικός) δεν αναγνωρίζονται.

 

– Ο Νόμος της Επιστροφής αναγνωρίζει προσήλυτους που προσηλυτίστηκαν μέσω μη – Ορθόδοξης τελετής. Τους επιτρέπεται να λαμβάνουν ισραηλινή υπηκοότητα, αλλά το Αρχιραβινάτο δεν τους αναγνωρίζει ως Εβραίους και δεν τους θεωρούν επιλέξιμους για τον εβραϊκό γάμο.

 

– Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία όσοι ασπάστηκαν τον Ιουδαϊσμό, μέσω προοδευτικών κινημάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, Ορθόδοξοι προσήλυτοι που προσηλυτίστηκαν από Μοντέρνους ορθόδοξους Ραβίνους, δεν μπορούν να παντρευτούν στο Ισραήλ.

 

– Λόγω αποφάσεων του Ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου της δεκαετίας του 1960, το Υπουργείο Εσωτερικών καταγράφει και αποδέχεται πολιτικούς γάμους που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

 

– Το ζήτημα του κύρους των πολιτικών γάμων που έγιναν στο εξωτερικό, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί στο Ισραήλ και υπάρχουν πολλές αντιφατικές απόψεις και αποφάσεις για το θέμα αυτό.

 

– Το Ισραήλ ήταν η μόνη δυτική χώρα που έλαβε βαθμό “0” από την κατάταξη του Hiddush, και πήρε την θέση του ανάμεσα στην παρέα χωρών όπως: το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και το Σουδάν σε σχέση με τους νόμους του γάμου.