Γιατί ο Θεός επιτρέπει την αδικία και τα ατυχήματα; Δεν μπορεί τάχα να σταματήσει το κακό, την αδικία;

Απάντηση δίνει μας δινει ο ιερός Χρυσόστομος.
-«Πολλοί αδικούν, αλλά δεν αδικείται κανένας».

Δηλαδή οι άδικοι, είναι πολλοί, αυτοί που αποφασίζουν και κάνουν τους πολέμους, αυτοί που σκοτώνουν εν ψυχρώ για λίγα ή πολλά χρήματα, αυτοί που εμπορεύονται τον θάνατο και άλλοι πολλοί γύρω μας, στην εργασία μας, παντού.

Όλοι αυτοί οι άδικοι θα πληρώσουν ή εδώ, όπως ο Ηρώδης, που πέθανε μετά από λίγο φαγωμένος από τα σκουλήκια, και πολύ περισσότερο θα πάρουν την αμοιβή από τον Θεό κατά την Ημέρα της Κρίσεως και τη Δευτέρα Παρουσία . Κανένας άδικος και αμετανόητος δεν θα ξεφύγει από τα χέρια του δικαίου και ζώντος Θεού.
Αυτά ισχύουν για τους αδίκους.

Αδικημένος δεν υπάρχει κανείς, λέγει ο ιερός Χρυσόστομος.

Απορούμε, βέβαια. Τι λέγεις, Άγιε του Θεού;
τα νήπια, τα δεκατέσσερις χιλιάδες νήπια δεν αδικήθηκαν από τον Ηρώδη;
Οι ομαδικά φονευμένοι, οι αδικοσκοτωμένοι στα τροχαία και τόσοι άλλοι που φεύγουν από τη ζωή πολύ νωρίς και άδικα, δεν είναι αδικημένοι;

Δεν είναι αδικημένοι, γιατί ό,τι άδικο και αν πάθει κανείς, υπολογίζει ο Θεός την αδικία ή για να διαγράψει αμαρτήματα ή για να δώσει μισθό.

Αδικούμαστε και το επιτρέπει ο Θεός για δύο λόγους, ή για να μάς διαγράψει τα αμαρτήματά μας ή για να μάς ανταποδώσει ως μισθό τη σωτηρία .

Επομένως η αδικία που μάς γίνεται, βλάπτει μόνο τον άδικο και ωφελεί τον αδικημένο.

Αν πούμε και τι αμαρτήματα έκαναν τα νήπια ή κάποιοι άλλοι αθώοι, στην περίπτωση αυτή ας σκεφθούμε ότι ο Θεός τους ετοίμασε αγγελική ζωή στον ουρανό, μισθό αξιοζήλευτο και στον κάθε αθώο ετοιμάζει αιώνιο ζωή, αδάκρυτη και αστένακτη.

Ας θυμόμαστε πάντοτε ότι δεν φταίει ο Θεός για τα δεινά που εφευρίσκει η ανθρώπινη κακία και σκληρότητα. Και ότι ο Θεός επιτρέπει να συμβαίνουν οι αδικίες, γιατί οι άδικοι τιμωρούνται εδώ, ενώ οι δήθεν αδικημένοι ωφελούνται, διότι συγχωρούνται οι αμαρτίες τους και θα έχουν τον μισθό τους, αν υπομένουν την αδικία με καρτερία