Υλικά
1200 γρ σπάλα μοσχαρίσια ή κατσικάκι
1 πακέτο (500 γρ) κριθαράκι χοντρό (Επιλέξτε καλό κριθαράκι!)
120 ml ελαιόλαδο
120 ml κόκκινο ξηρό κρασί (προαιρετικά)
2 μεγάλο ξερά κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1-2 φύλλα δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι και 1 μικρό ξύλο κανέλας
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κ.τ.σ πελτές ντομάτας
1κ.τ. γλ ζάχαρη
½ κ.τ.γλ πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη
αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε κατσαρόλα(2 ώρες )ή στη γάστρα από την αρχή(στους 180°C-200°C-1:45’)
-Εκτέλεση (κατσαρόλα)2 ώρες
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε μερίδες. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος βάζοντάς τα λίγα λίγα στην κατσαρόλα για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τα γυρίζουμε για να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, το ζεσταίνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες στη μέση. Οταν μαραθούν και αρχίσουν να γυαλίζουν προσθέτουμε την πάπρικα, τα φύλλα της δάφνης, λίγο μαύρο πιπέρι, την κανέλα και το μπαχάρι. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.
Προσθέτουμε μισό λίτρο ζωμό κρέατος, αλατοπίπερο και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 2 – 3 βράσεις. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί και προσθέτουμε όσο καυτό νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί το κρέας κατά τα δύο τρίτα. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε το κρέας να ψηθεί για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να πάει παντού και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται (πρέπει να είναι καυτό) ώστε να σκεπαστεί το κριθαράκι.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε το φαγητό για 20 λεπτά ακόμη χωρίς να το σκεπάσουμε. Κάθε τόσο ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά και αν χρειάζεται προσθέτουμε καυτό νερό.
Όταν βγάλουμε το γιουβέτσι από το φούρνο πρέπει να είναι ζουμερό γιατί το κριθαράκι θα συνεχίσει να τραβάει υγρά. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο και το αφήνουμε να μείνει λίγο στην άκρη πριν το σερβίρουμε.
Το γιουβέτσι δεν είναι πιάτο που μας παίρνει να το κάνουμε από πιο νωρίς και να το ζεστάνουμε ή να το αφήσουμε στο φούρνο. Το τσακίσαμε, το στεγνώσαμε, το κάναμε λαπά ή ένα στούμπι που δεν τρώγεται. Το σωστό γιουβέτσι ετοιμάζεται ΠΑΝΤΑ τελευταία στιγμή και μπαίνει στο φούρνο αυστηρά μισή ώρα (30’) πριν κάτσει ο κόσμος να το φάει. Το κρέας βέβαια μπορεί να έχει γίνει απ’ τη προηγούμενη και να ζεσταθεί λίγο πριν μπει στο ζεστό γιουβέτσι