Goldman Sachs: Έρχεται ενεργειακή κρίση No2 στην Ευρώπη – Έκρηξη σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω του πολέμου Ισραήλ – Hamas

Προβληματισμός στις τάξεις των οικονομολόγων…
Σημαντικό αντίκτυπο «βλέπει» για την ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του πολέμου Hamas – Ισραήλ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Όπως επισημαίνει, οι εχθροπραξίες θα επηρεάσουν ιδιαιτέρως τις ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω μείωσης του περιφερειακού εμπορίου, των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών, των υψηλότερων τιμών στην Ενέργεια και της πτώσης της καταναλωτική εμπιστοσύνης.
Η αλήθεια είναι, σημειώνει ο αναλυτής της τράπεζας, πως οι ανησυχίες μεταξύ των οικονομολόγων ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί και να διαχυθεί στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και τον Λίβανο να ανταλλάσσουν πυραύλους, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες αμάχων και μια βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση, έχουν αυξηθεί…

Εντάσεις

Ως εκ τούτου, οι εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα δεδομένου ότι η ζώνη του ευρώ εξάγει περίπου το 0,4% του ΑΕΠ της στο Ισραήλ και τους γείτονές του.
Περαιτέρω, η Goldman Sachs σημειώνει πως οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη και να επιδεινώσουν τις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες σε ό,τι αφορά την εν γένει οικονομική δραστηριότητα.
Παρά ταύτα, η Goldman δεν κάποιο σαφές μοτίβο μεταξύ των χρηματοοικονομικών συνθηκών και των προηγούμενων επεισοδίων έντασης στη Μέση Ανατολή
Ο πιο σημαντικός και δυνητικά επιδραστικός τρόπος με τον οποίο οι εντάσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι μέσω των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπε η τράπεζα.
«Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, οι αγορές εμπορευμάτων παρουσίασαν αυξημένη αστάθεια, με τις τιμές του πετρελαίου Brent και του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου να αυξάνονται κατά περίπου 9% και 34% αντίστοιχα».
Η ομάδα εμπορευμάτων της Goldman Sachs αξιολόγησε μια σειρά από σενάρια βάσει των οποίων οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν μεταξύ 5% και 20% πάνω από τη βασική γραμμή – ανάλογα με τη σοβαρότητα του σοκ προσφοράς.
«Μια επίμονη αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10% συνήθως μειώνει το πραγματικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά περίπου 0,2% μετά από ένα χρόνο και ενισχύει τις τιμές καταναλωτή κατά σχεδόν 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο ίδιο διάστημα.
Ωστόσο, για να υπάρξει οπισθοδρόμηση, οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να παραμείνουν σταθερά υψηλές, κάτι που είναι ήδη υπό αμφισβήτηση, με την τιμή του Brent να έχει σχεδόν επανέλθει στα προ της σύγκρουσης επίπεδα, στα τέλη Οκτωβρίου».
Από την άλλη, οι εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου αποτελούν οξεία πρόκληση, με την αύξηση της τιμής να οφείλεται στη μείωση των παγκόσμιων εξαγωγών LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και την τρέχουσα αγορά φυσικού αερίου να καθίσταται λιγότερο ικανή να ανταποκριθεί σε δυσμενείς κρίσεις προσφοράς.

www.bankingnews.gr