Greenpeace: Το εμφιαλωμένο νερό έχει μεγαλύτερη ποσότητα μικροπλαστικών απ’ ό,τι το νερό της βρύσης
«Καμπανάκι» από τη Greenpeace για το εμφιαλωμένο νερό. Η διαφορά στην ποσότητα μικροπλαστικών με το νερό της βρύσης.
την ΕΡΤ μίλησε νωρίτερα, σήμερα (20/3) ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, ο οποίος στάθηκε στην πρόσφατη έρευνα που ανέδειξε τους κινδύνους του εμφιαλωμένου νερού.
«Έχουμε βρει στα τελευταία ευρήματα, που λένε πως μέσα στο εμφιαλωμένο νερό υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών, νανοπλαστικών, για την ακρίβεια μεγαλύτερες από το νερό της βρύσης. Μέσα από την τροφή, από το νερό και τον αέρα προέρχονται αυτά συνήθως» υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της GreenPeace.
«Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, καταπίνουμε κάθε εβδομάδα μέχρι και τα πέντε γραμμάρια μικροπλαστικών, το οποίο συνολικά αντιστοιχεί σε μία πιστωτική κάρτα περίπου. Άρα, δεν καταπίνουμε μία πιστωτική κάρτα, αλλά μέσα στον οργανισμό καταλήγουν μικροπλαστικά τα οποία αν τα βάζαμε όλα μαζί, θα έφτιαχναν μία πιστωτική κάρτα» συνέχισε ο κ. Χαραλαμπίδης.
Greenpeace: «Άγνωστο από πού προέρχονται τα μικροπλαστικά»
Ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, συνεχίζοντας, τόνισε πως «δεν έχει ανινχνευθεί από πού προέρχονται, τι προέλευσης είναι τα μικροσωματίδια αυτά, τα νανοσωματίδια κλπ, από πού έχουν γεννηθεί».
«Ένα άλλο στοιχείο το οποίο αναδεικνύει η έρευνα αυτή, το οποίο είναι πραγματικά ανησυχητικό, είναι ότι μέχρι στιγμής θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα με την πλαστική ρύπανση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μηχανικό, δηλαδή έχουμε μικροσωματίδια μέσα μας» διευκρίνισε.
«Τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε ότι κάποιες από τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα μικροπλαστικά μπαίνουν μέσα στον οργανισμό και αρχίζουν και επηρεάζουν ακόμα και το μεταβολισμό» είπε, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου.
«Έχουν αρχίσει ερευνητές να κάνουν παραλληλισμούς και να βλέπουν χημικές ουσίες από μικροπλαστικά και από συγκεκριμένο τύπο πλαστικών να επηρεάζουν το παχύ έντερο, όπως συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες και εκεί αρχίζουμε και τρομάζουμε πραγματικά, γιατί το θέμα δεν είναι ότι απλώς ότι καταπίνουμε κάποια πλαστικά, είναι ότι καταπίνουμε τοξικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν από μέσα πλέον τον οργανισμό μας» κατέληξε ο κ. Χαραλαμπίδης.