• agios-paisios-eikones-vivlia
    Άγιος Παΐσιος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στο ixnk.gr
  • togerontikotoyagioyoroys
    Το Γεροντικό του Αγίου Όρους
    Το Γεροντικό του Αγίου Όρους (Ανδρέου Μοναχού Αγιορείτη) - Αφηγήσεις από τη ζωντανή παράδοση της ερημικής...

Η Αίγυπτος εκσυγχρονίζει δραστικά την αεροπορία της για να ξεπεράσει το Ισραήλ

Η Αίγυπτος εκσυγχρονίζει δραστικά την αεροπορία της για να ξεπεράσει το Ισραήλ

Ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα που αναφέρεται στην Άμυνα, ανέφερε ότι η Αίγυπτος επιδιώκει με κάθε δυνατότητα να εκσυγχρονίσει γρήγορα τις αεροπορικές της ικανότητες, σε μια κίνηση που στοχεύει στην ανάπτυξη της δύναμης κρούσης μεγάλης εμβέλειας και στην αντιμετώπιση της ισραηλινής αεροπορικής υπεροχής.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Αίγυπτος εργάζεται εδώ και πολύ καιρό για να επιτύχει ισοτιμία με τις ισραηλινές δυνατότητες, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Η εβραϊκή ιστοσελίδα ‘nziv.net’ διευκρινίζει ότι η αιγυπτιακή αποτυχία δεν οφείλεται απαραίτητα στην έλλειψη προηγμένων όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ισραηλινή αεροπορική υπεροχή, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Ισραήλ να πείσει χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Γερμανία να μην προμηθεύουν στην Αίγυπτο πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς ή πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας.
Καθώς αυτές οι ισραηλινές προσπάθειες συνεχίζονται, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Αίγυπτος στρέφεται προς το παρόν στις αγορές της Άπω Ανατολής, ιδιαίτερα στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει τέτοια όπλα.
Ωστόσο, το υψηλό κόστος των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών ικανών να μεταφέρουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αποτελεί εμπόδιο στις προθέσεις της Αιγύπτου.
Αν και η Αίγυπτος φαίνεται να έχει βρει μια προσωρινή λύση στη Νότια Κορέα, όπου επιδιώκει να αγοράσει ένα ελαφρύ, φθηνό αεροσκάφος του οποίου τα νεότερα μοντέλα έχουν τροποποιηθεί για να φέρουν τέτοια όπλα.

%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%B5%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B7%CE%B53%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%82%CE%B8%CE%B507%CE%B86%CE%B7%CE%B3%CE%B2%CE%B2

Η αιγυπτιακή πλευρά ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει περίπου 100 αεροσκάφη FA-50 σε πρώτη φάση.

Οι πρώτες 30 μονάδες θα αγοραστούν απευθείας από στρατιωτικές βιομηχανίες της Νότιας Κορέας, ενώ οι υπόλοιπες μονάδες θα κατασκευαστούν τοπικά με άδεια από τη Νότια Κορέα.

Η αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ένα τεράστιο ποσό για την οικονομία της Αιγύπτου, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Αυτό καθιστά ασαφές εάν η συμφωνία είναι γνήσια ή απλώς ένα μέσο πίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να προμηθεύουν τον αιγυπτιακό στρατό με προηγμένα όπλα ως μέρος της ετήσιας στρατιωτικής τους βοήθειας.

Η έκθεση έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν η Αίγυπτος είχε μυστικές πηγές υποστήριξης που θα της επέτρεπαν να χρηματοδοτήσει αυτή τη συμφωνία.

Σε άλλο πλαίσιο, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν για τον κίνδυνο επιδείνωσης της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην περιοχή λόγω των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Κίνας και Αιγύπτου.

Μια αναφορά που μεταδόθηκε από τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο “hidabroot” ανέφερε ότι η Κίνα έστειλε μαχητικά αεροσκάφη και μεταφορικά αεροσκάφη για να συμμετάσχουν στις πρώτες της στρατιωτικές ασκήσεις στο αιγυπτιακό έδαφος, μια κίνηση που θεωρείται ξεκάθαρη πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι αυτοί οι ελιγμοί καταδεικνύουν την προθυμία του Πεκίνου να αμφισβητήσει την ηγεμονία των ΗΠΑ ακόμη και σε περιοχές που ιστορικά θεωρούνται περιοχές διακριτής επιρροής των ΗΠΑ.

Η συνεργασία αυτή έρχεται στο πλαίσιο των ελιγμών «Eagles of Civilization 2025», που θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η στρατιωτική άσκηση αντανακλά την περαιτέρω επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας σε στρατηγικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Κινέζοι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι οι ελιγμοί ενισχύουν την εμπειρία της Κίνας να λειτουργεί σε ξένα περιβάλλοντα, ενώ παρέχουν στην Αίγυπτο την ευκαιρία να αξιολογήσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών της.

%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%B5%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B7%CE%B53%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%82%CE%B8%CE%B507%CE%B86%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CE%B1

Κινεζικά μεταγωγικά στο Κάιρο

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας ότι «οι ασκήσεις έχουν μεγάλη σημασία για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την ενίσχυση των σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια μεγάλη αποστολή της πολεμικής αεροπορίας εστάλη στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών J-10C και J-10S, ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης KJ-500, ενός εναέριου δεξαμενόπλοιου ανεφοδιασμού YY-20A και ενός μεταγωγικού αεροσκάφους Y-20, το οποίο έφτασε στην Αίγυπτο στις 15 Απριλίου μεταφέροντας εξοπλισμό και στρατεύματα.

Από την πλευρά του, ο αιγυπτιακός στρατός χρησιμοποιεί ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 σε ελιγμούς, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα διαφορετικό μείγμα άλλων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών F-16 και γαλλικών αεροσκαφών Rafale.

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι αυτή η ποικιλομορφία αντανακλά την πολιτική της Αιγύπτου να αποφεύγει την εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή όπλων, μια στρατηγική που θα μπορούσε να προστατεύσει την Αίγυπτο σε περίπτωση διπλωματικών κρίσεων.
πηγή