Υλικά Συνταγής
- 2 αυγά θερμ. δωμ.
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1¼ φλ. γάλα φρέσκο
- 2 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο) (40γρ)
- λίγο βούτυρο (για το ψήσιμο)
-
Για το σερβίρισμα
- φρέσκα φρούτα εποχής
- μέλι ή λιωμένη σοκολάτα
- ζαμπόν και τυρί
- ή ότι άλλο σας αρέσει
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε ζύμη για κρεπες, όλα μας τα υλικά
πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξεχάσατε να βγάλετε τα αυγά για τη συνταγη για κρεπες από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να τα φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου. Το σίγουρο με αυτή τη συνταγή είναι πως δε θα μπορέσετε να φάτε μόνο μια κρεπα.
Φτιάχνουμε τη ζύμη για κρεπες
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα.
- Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Χτυπάμε καλά με σύρμα τον χυλό να ενωθούν τα υλικά.
- Αφήνουμε το μείγμα να μείνει και να σταθεί για 1 ώρα.
- Αν ο χυλός είναι παχύς, ρίχνουμε λίγες σταγόνες γάλα.
Ψήνουμε τις κρεπες
- Ζεσταίνουμε το αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Βουτυρώνουμε με λίγο μαλακό βούτυρο το καυτό σκεύος.
- Ρίχνουμε 1/4 του φλιτζανιού από το μείγμα της κρέπας και κουνάμε το αντικολιτικο τηγάνι μέχρι να απλωθεί και να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Βάζοντας τόσο λίγο μείγμα θα έχουμε λεπτές κρεπες. Αν θέλετε πιο χοντρές κρεπες προσθέστε περισσότερη ποσότητα.
- Ψήνουμε για 1′ σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζουμε μόνο όταν ξεκολλάει η κρεπα.
- Ψήνουμε 30″ και από την άλλη πλευρά.
Βγάζουμε την κρεπα σε ένα πιάτο. Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλες τις υπόλοιπες.
Οι συνδυασμοί που μπορείς να πετύχεις είναι οι εξής:
Για συνταγη γλυκές κρεπες αξίζει να δοκιμάσεις με σοκολάτα, με μπανάνα, με φρούτα, με παγωτό κρέμα και σιρόπι σοκολάτας.
Για αλμυρές κρεπες
Το αποτέλεσμα είναι πολύ πετυχημένο με τυρί, ζαμπόν, αυγό, αλλαντικά, κοτόπουλο, μανιτάρια, λαχανικά, καλαμπόκι.
Αλλιώς γεμίστε τες με ότι σας αρέσει και ψήστε τις γεμιστές κρεπες στο φούρνο.
Μυστικά επιτυχίας για την καλύτερη κρεπα
- Λιώνετε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει.
- Όταν φτιάχνουμε μείγματα για χυλό (π.χ. κρεπα, pancakes) φροντίζουμε το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι κρύο, όταν το προσθέτουµε στο αλεύρι. Με αυτό το μυστικό, που μπορεί να φαίνεται μικρό, καταφέρνουμε να μη σβολιάζει ποτέ ο χυλός.
- Για πιο βελούδινο και λείο χυλό µπορούµε, αφού ετοιμάσουμε το αραιό μείγμα, να το σουρώσουμε σε σήτα. Μπορούμε όμως, και να έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι νωρίτερα.
- Χτυπάτε το μείγμα ελαφρά με ένα σύρμα κουζίνας και όχι στο μίξερ ή στο μπλέντερ, γιατί εάν το χτυπήσετε πολύ γρήγορα θα γίνουν σκληρές και σαν λάστιχο.
- Αν θέλετε αρωματικές γλυκές κρεπες μπορείτε στο μείγμα για όλες τις κρεπες να προσθέσετε λίγη βανίλια.
Πώς τις διατηρούμε στο ψυγείο
- Μπορείτε να τις ετοιμάσετε τη ζύμη και να τις φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
- Πρώτα τις αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα.
- Τις βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων και τις τοποθετείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
- Όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε, τις αφήνετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Contents