ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΙΑ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ: ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΕΝΤΟΜΑ, ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟ – ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ: ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΕΝΤΟΜΑ, ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟ – ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΙΑ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ: ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΕΝΤΟΜΑ, ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟ – ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΙΑ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ: ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΕΝΤΟΜΑ, ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟ – ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Καθώς εμείς απολαμβάνουμε ανυποψίαστοι το φαγητό μας, μία αμφιλεγόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη βιομηχανία τροφίμων. Συγκεκριμένα, η ΕΕ ενέκρινε τη χρήση της σκόνης mealworm – μιας μορφής πρωτεΐνης που προέρχεται από σκουλήκια και έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία – ως συστατικό σε τρόφιμα.

Από τις 20 Ιανουαρίου 2025, οι παραγωγοί τροφίμων θα μπορούν να ενσωματώνουν έως και 4% αυτής της πρωτεΐνης από σκουλήκια σε διάφορα καθημερινά προϊόντα. Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων, όμως εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο οι καταναλωτές είναι ενημερωμένοι και αποδέχονται τέτοιες αλλαγές στη διατροφή τους.

Σε Ποια Τρόφιμα θα βρίσκεται το Mealworm;
Η νέα αυτή πρωτεΐνη, που προέρχεται από σκουλήκια, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία προϊόντων που καταναλώνουμε συχνά. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα

Το επεξεργασμένο τυρί

Οι μπάρες δημητριακών

Τα ζυμαρικά

Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά τρόφιμα που πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν, ενδέχεται να περιέχουν πρωτεΐνη από σκουλήκια χωρίς να το γνωρίζουν.

Τι Είναι το Mealworm;
Το mealworm (Tenebrio molitor) είναι ουσιαστικά οι προνύμφες του σκαθαριού αλευροσκούληκου. Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνταν κυρίως ως τροφή για ζώα, όπως πουλιά, ψάρια και ερπετά. Ωστόσο, πλέον προωθείται και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Παρά το γεγονός ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, υγιή λιπαρά και φυτικές ίνες, δεν παύει να αποτελεί ένα μη συμβατικό συστατικό για τη διατροφή του ανθρώπου. Πολλοί καταναλωτές εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη γεύση, την ασφάλεια και τις ηθικές προεκτάσεις αυτής της πρακτικής.

Η ένταξη πρωτεΐνης από σκουλήκια στη διατροφή μας δεν αποτελεί απλά μια νέα τάση, αλλά μια αμφιλεγόμενη στρατηγική απόφαση που επιβάλλεται χωρίς τη σαφή συναίνεση των καταναλωτών. Καθώς τα επισιτιστικά πρότυπα μεταβάλλονται, είναι σημαντικό να διερωτηθούμε αν τέτοιες εναλλακτικές είναι πραγματικά η καλύτερη λύση ή αν πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια της βιομηχανίας τροφίμων να επιβάλει νέα προϊόντα χωρίς ξεκάθαρη ενημέρωση του κοινού.