Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο – infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης σε ολόκληρη την ΕΕ, που σημαίνει πως οι εταιρείες θα φροντίσουν πάνω απ’ όλα τα δικά τους συμφέροντα. Παρόλα αυτά, τα μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη χαρακτηρίσει ιστορική τη συναλλαγή μεταξύ της κινεζικής εταιρείας και της Total Energy σε γιουάν.
Αν και αυτή η αλλαγή στη συναλλαγή συναλλάγματος μπορεί να έχει απήχηση στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κόσμος, η διαδικασία αποδολαριοποίησης ξεκίνησε πολύ πριν από την κρίση στην Ουκρανία και την πανδημία. Υπενθυμίζεται πως γερμανικές εταιρείες αγόραζαν ρωσικό αέριο από τα χρηματιστήρια της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης με ρούβλια.
Εν τω μεταξύ, το δολάριο, που κάποτε αποτελούσε το 70% των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τώρα έχει πέσει στο 59%. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα διαρκέσει πολύ, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει. Ένας από τους αρχικούς στόχους της ένωσης BRICS ήταν η αποδολαριοποίηση. Κάθε ετήσια διάσκεψη από την ίδρυση των BRICS τονίζει αυτές τις διαδικασίες. Παρόλο που αναμενόταν η ανάπτυξη συναλλαγών σε ξένα νομίσματα μεταξύ των μελών των BRICS και των επίδοξων μελών, όπως η Αίγυπτος, δεν ήταν αναμενόμενο ότι χώρες όπως η Γαλλία θα συμμετείχαν στη μάχη τόσο γρήγορα.
Η περίπτωση της Total Energy είναι σημαντική γιατί δείχνει πως η αποδολαριοποίηση έχει ξεκινήσει ακόμη και στην Ευρώπη. Αν και οι ηγέτες των κρατών και οι κυβερνήσεις ενδέχεται να έχουν ορισμένες πολιτικές, οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του κατασκευαστή και του κύριου πελάτη, που στην περίπτωση της Γαλλίας είναι η Κίνα.
Οι Κινέζοι επιμένουν στις πληρωμές σε γιουάν, ώστε να γίνει αποθεματικό με τον ίδιο σεβασμό όπως το δολάριο, το ελβετικό φράγκο, το ευρώ και το γιεν. Το γιουάν είναι ένα διεθνές μέσο πληρωμής που πληροί πλήρως τα τυπικά πρότυπα, επειδή με αυτό μπορεί να καθοριστεί ισοτιμία νομισμάτων.
Μια τέτοια συναλλαγή δεν είναι σημαντική μόνο για την Κίνα, αλλά και για τη Γαλλία. Πουλώντας πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στους Κινέζους για γιουάν, αφαιρεί την ανάγκη συναλλαγής με τις αμερικανικές τράπεζες για τη λήψη δολαρίων. Το συσσωρευμένο γιουάν μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί στην Κίνα για να αγοράσει σχεδόν κάθε προϊόν που μπορούν επίσης να προμηθεύουν οι ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο, οι Γάλλοι παρακάμπτουν και ένα μεσάζοντα (τις ΗΠΑ) εάν θέλουν να αγοράσουν προϊόντα από την Κίνα.
Αν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι υπάκουος στην αμερικανική πολιτική για την Ουκρανία, υπενθυμίζεται πως ήταν ο πρώτος που αντέδρασε στον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ με το Πεκίνο, πηγαίνοντας τις 50 μεγαλύτερες γαλλικές εταιρείες στην Κίνα, δείχνοντας έτσι ότι έχει προθυμία, όταν θέλει, να δείξει μια ομοιότητα γαλλικής κυριαρχίας.
Τα γεγονότα είναι ότι οι Γάλλοι δεν μπορούν να παραμείνουν ισχυρή στρατιωτική και οικονομική δύναμη αν αγνοήσουν τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, που είναι προφανώς η Κίνα. Φαίνεται ότι δεν είναι μόνο η Γαλλία, καθώς μια ολόκληρη ομάδα ηγετών της ΕΕ θα πάει σύντομα στο Πεκίνο. Οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν να αποστασιοποιηθούν από τις εκφράσεις της Ουάσιγκτον πως θέλει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Κίνας.
Την ίδια ώρα όμως, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβαίνει στο Πεκίνο με τον Μακρόν στις 4 Απριλίου. Πριν από το ταξίδι, στις 30 Μαρτίου, έκανε μια φλογερή ομιλία κατά της Κίνας, λέγοντας ότι η χώρα έχει γίνει «πιο τολμηρή» και «πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο διεκδικητική στο εξωτερικό».
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει «μια ξεκάθαρη εικόνα για τους κινδύνους», σημειώνοντας πως οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας έχουν γίνει «πιο μακρινές και πιο δύσκολες» τα τελευταία χρόνια. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαινομενικά πιο θαρραλέος που ήταν επικεφαλής υποψήφια του ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε πως η Κίνα πέρασε σε «μια νέα εποχή ασφάλειας και ελέγχου» και ενίσχυσε «πολιτικές παραπληροφόρησης και οικονομικού και εμπορικού καταναγκασμού».
Ο Φου Κονγκ, ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, απάντησε μια μέρα αργότερα, λέγοντας «Όποιος έγραψε αυτή την ομιλία για την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν δεν καταλαβαίνει πραγματικά την Κίνα ή σκόπιμα παραμόρφωσε τις κινεζικές θέσεις».
«Αυτή η ομιλία περιείχε πολλές παραποιήσεις και παρερμηνείες των κινεζικών πολιτικών και των κινεζικών θέσεων», πρόσθεσε ο Φου.
Αυτό υποδηλώνει ότι είτε υπάρχει διχασμός στην Ευρώπη όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα, είτε πως ο Μακρόν ακολουθεί παρόμοια πορεία με τη Ρωσία δίνοντας ανάμεικτα μηνύματα και πιστεύοντας ότι οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να χρωματίσουν την ευρωπαϊκή επιθετικότητα και πρόκληση.
Όσο μπερδεμένη και αν είναι η θέση της Ευρώπης, όπως είναι χαρακτηριστικό, το παράδειγμα της εγκατάλειψης του δολαρίου από τη γαλλική εταιρεία στις συναλλαγές με την Κίνα θα είναι ένα μήνυμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην παρακάμψουν το κινεζικό γουάν ως μέσο πληρωμής.
Ταυτόχρονα, ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσιγκτον προσεγγίζει τη διεθνή συνεργασία έχει χρησιμεύσει μόνο στην επιτάχυνση της πτώσης της ηγεμονίας του δολαρίου. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα και ιδρύματα αποδείχθηκε ότι απλώς ωθούσε προς τα εμπρός τη χρήση τοπικών νομισμάτων μεταξύ των κρατών, ιδίως Ινδίας-Ρωσίας, Βραζιλίας-Κίνας και τώρα Γαλλίας-Κίνας.
Το γεγονός ότι το ΑΕΠ της Κίνας είναι ονομαστικά μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ, αλλά η αγοραστική της δύναμη είναι 25% υψηλότερη, που είναι η πιο σημαντική παράμετρος και μετράει την Κίνα ως την ισχυρότερη οικονομία, είναι ήδη κατανοητό από τον περισσότερο κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που η αποδολαριοποίηση θα επιταχυνθεί, παρόλο που είναι μια συνολική διαδικασία που θα πάρει χρόνο.
https://www.freepen.gr/2023/04/blog-post_30.html