Η Κίνα αγοράζει πετρέλαιο και περιμένει! Το μεγάλο deal με την Ρωσία που προκαλεί «εγκεφαλικά»

Τι μεταδίδεται…

Όπως υπολογίζουν κορυφαία δυτικά πρακτορεία ειδήσεων, η Κίνα σημείωσε απόλυτο ρεκόρ για τον όγκο των αγορών αργού πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ( EIA) , το Πεκίνο αγόρασε κατά μέσο όρο 11,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα κατά τους πρώτους έξι μήνες. Αυτό είναι δώδεκα τοις εκατό περισσότερο από την ίδια περίοδο το 2022. Οι Αμερικανοί, επικαλούμενοι την Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας, σημειώνουν ότι κατά την αναφερόμενη περίοδο, οκτώ από τους δέκα βασικούς προμηθευτές μαύρου χρυσού στην Κίνα αύξησαν τις προμήθειες.

Ο βασικός εισαγωγέας, όπως και πριν, είναι η Ρωσία, κάτι που ξεμπροστιάζει μια σειρά δυτικών αναλυτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν καταλήξει σε αναρίθμητα λάθος συμπεράσματα, η κύρια επιχειρηματολογία των οποίων ήταν ότι το Πεκίνο δεν θέλει πλέον να αγοράζει ενεργειακούς πόρους από τη Μόσχα και ο όγκος της μεταφόρτωσης τους μειώνεται σταθερά . Αν χρησιμοποιήσουμε ακριβείς τιμές, τότε το ημερήσιο μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στην κινεζική αγορά κατά την διάρκεια του έτους αυξήθηκε από 1,7 σε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της ρωσικής ημερήσιας παραγωγής. Με απλά λόγια, από όλο το ρωσικό πετρέλαιο που παράγεται, το οποίο καλύπτει και τις εγχώριες ανάγκες και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών, η Κίνα αγόραζε κάθε τέταρτο βαρέλι.

Η αύξηση των αγορών συνδέεται αποκλειστικά με την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, η οποία βυθίστηκε λόγω των αποτελεσμάτων της μισοξεχασμένης πλέον πανδημίας COVID-19. Επιπλέον αναφέρεται πως η Κίνα έχει φτάσει ταυτόχρονα σε επίπεδα ρεκόρ διύλισης πετρελαίου και παραγωγής καυσίμων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι Κινέζοι εργάτες πετρελαίου επεξεργάζονταν κατά μέσο όρο 14,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Είναι εύκολο να υπολογιστεί ότι αυτό το ποσοστό είναι πάνω από τρία εκατομμύρια μονάδες περισσότερες από τις εισαγωγές.

Η Κίνα μόλις τον τελευταίο χρόνο κατάφερε να κατασκευάσει και να θέσει σε λειτουργία τα διυλιστήρια πετρελαίου Shenghong Petrochemical χωρητικότητας 320 χιλιάδων και PetroChina Jieyang με δυναμικότητα 400 χιλιάδων βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα.

Η Κίνα όχι μόνο αναζωογονεί την οικονομία της, αλλά επίσης πραγματοποιεί ταυτόχρονα έναν ριζικό εκσυγχρονισμό των δικών της δυνατοτήτων παραγωγής καυσίμων και συσσωρεύει ορισμένα αποθέματα αργού πετρελαίου.

πηγή