Η Κίνα ανοίγει τρύπα βάθους 10.000 μέτρων! Τι θέλει να πετύχει;

Η Κίνα ανοίγει τρύπα βάθους 10.000 μέτρων! Τι θέλει να πετύχει;

Η Κίνα ανοίγει τρύπα βάθους 10.000 μέτρων! Τι θέλει να πετύχει;

Το εσωτερικό της Γης πάντα αποτελούσε μυστήριο και έχει εμπνεύσει πολλές ιστορίες, θεωρίες συνομωσίας και την λογοτεχνία. Όμως, πάντα προσέλκυε και την προσοχή την επιστήμης και φυσικά των γεωλόγων. Η Κίνα κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ανακοίνωσε πως θα ανοίξει τρύπα βάθους 10 χιλιομέτρων, στον φλοιό της Γης.

Η εν λόγω τρύπα θα γίνει η βαθύτερη γεώτρηση της Κίνας και θα δημιουργηθεί στην λεκάνη Tarim, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Η τρυπά θα είναι αρκετά μικρή σε διάμετρο και στοχεύει να ξεπεράσει πάνω από 10 ηπειρωτικά στρώματα, ώστε να φτάσει στην Κρητιδική περίοδο του φλοιού της Γης. Εκεί θα βρει πετρώματα ηλικίας πάνω από 145 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Wang Chunsheng, τεχνικός εμπειρογνώμονας που συμμετείχε στην επιχείρηση, είπε ότι η διάνοιξη μιας γεώτρησης βάθους άνω των 10.000 μέτρων είναι μια τολμηρή προσπάθεια για να εξερευνήσουμε το άγνωστο έδαφος της Γης και να διευρύνουμε τα όρια της ανθρώπινης κατανόησης.

Τρύπα Κίνα

«Η δυσκολία κατασκευής του έργου γεώτρησης μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο φορτηγό που οδηγεί σε δύο λεπτά χαλύβδινα καλώδια», δήλωσε ο Sun Jinsheng, ακαδημαϊκός στην Κινεζική Ακαδημία Μηχανικών.

Η εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, στις 11:46 το πρωί. Αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο στην εξερεύνηση της Κίνας, στα έγκατα της Γης, παρέχοντας μια ευκαιρία να μελετηθούν περιοχές, αρκετά κάτω από την επιφάνεια.

Βέβαια, ακόμα και αν καταφέρει να φτάσει τα 10.000 μέτρα βάθους, θα παραμένει πίσω από τους Ρώσους, που έφτασαν τα 12.262 μέτρα, το 1990, μετά από 20 χρόνια γεώτρησης.

Μέσα από αυτή την γεώτρηση, η Κίνα θα μάθει περισσότερα για το υπέδαφός της, ενώ στοχεύει στην ανακάλυψη ενεργειακών πόρων, που θα βοηθήσουν στην οικονομία της.  Παράλληλα, θα μελετήσουν την σύνθεση της Γης, για να εκτιμήσουν τους κινδύνους καταστροφών, όπως σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις.

https://techmaniacs.gr