Ερευνητές από το Πεκίνο ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μια γεννήτρια που μετατρέπει το ζεστό αέριο που ταξιδεύει με υπερηχητικές ταχύτητες σε ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα που μπορεί να τροφοδοτήσει όπλα αιχμής.
Το σύστημα γεννήτριας πυροδοτεί εκρήξεις που μετατρέπουν το αέριο σε όλο και πιο γρήγορο πλάσμα. Η ενέργεια του πλάσματος στη συνέχεια μετατρέπεται σε πολύ ισχυρό ηλεκτρισμό.
Η έκθεση ανέφερε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει στρατιωτικά λέιζερ, σιδηροδρομικά όπλα και όπλα μικροκυμάτων, τα οποία καταναλώνουν σημαντική ηλεκτρική ενέργεια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε μη στρατιωτικές εφαρμογές, όπως η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας σύντηξης ή η αποστολή ισχυρού σήματος SOS σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Σε ένα άρθρο με κριτές που κυκλοφόρησε στις 19 Ιανουαρίου στο Chinese Journal of Theoretical and Applied Mechanics, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι το gadget παρήγαγε πάνω από δέκα φορές την ισχύ που παρήχθη σε προηγούμενες μελέτες, πρόσθεσε η έκθεση.
Η αποκάλυψη έγινε από μια ομάδα με επικεφαλής τον βοηθό ερευνητή Zhang Xiaoyuan από το Ινστιτούτο Μηχανικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
Η συσκευή παρήγαγε ισχυρά κρουστικά κύματα με έκρηξη υδρογόνου και οξυγόνου σε ένα πείραμα.
Με τη συμπίεση και την επιτάχυνση του αερίου αργού στα 14 Mach, ή 14 φορές την ταχύτητα του ήχου, τα κρουστικά κύματα μετέτρεψαν το αδρανές αέριο σε ένα εξαιρετικά αγώγιμο πλάσμα γεμάτο με καυτά, ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια.
Το πλάσμα έρεε μέσω μιας γεννήτριας μαγνητοϋδροδυναμικής (MHD). Είναι μια συσκευή που μοιάζει με σωλήνα που μπορεί να συλλάβει ενέργεια από ιόντα που ρέουν γρήγορα και να τη μετατρέψει σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η γεννήτρια MHD αντιμετωπίζει μερικές από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στη δημιουργία και χρήση όπλων παλμικής ενέργειας, τα οποία εξαπολύουν τεράστιες εκρήξεις ενέργειας για την καταστροφή ενός στόχου.
Σε αντίθεση με τη συμβατική καύση, μια μέθοδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που συνήθως απαιτεί μια αρκετά μεγάλη, εξελιγμένη εγκατάσταση με γεννήτριες, η γεννήτρια MHD μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια υψηλής ισχύος μέσα σε ένα απλό και σχετικά συμπαγές σύστημα.
Η έκθεση σημείωσε ότι μεταξύ των πολλών εξαιρετικά πλεονεκτημάτων της, η γεννήτρια MHD δεν έχει περιστρεφόμενα εξαρτήματα.
«Έχει μεγάλη χωρητικότητα και υψηλή απόδοση. Δεν υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεσα εξαρτήματα αποθήκευσης ενέργειας. Η ενέργεια μπορεί να μεταφερθεί απευθείας στο φορτίο χωρίς διακόπτη υψηλής ισχύος. Και η συσκευή μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα», σημείωσαν οι Κινέζοι ερευνητές.
Θα τεθεί σε λειτουργία για στρατιωτική χρήση;
Η επιθυμία της Κίνας να ενισχύσει τις ικανότητές της στα υπερηχητικά όπλα προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με τους ερευνητές της να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος υπερηχητικών όπλων της Κίνας ήταν η κατασκευή πυραύλων που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ένα σύστημα αεράμυνας και να επιτύχουν ταχύτητες μεγαλύτερες από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.
Η τεράστια επένδυση του Πεκίνου στο πρόγραμμα υπερηχητικών όπλων του έχει τονώσει την έρευνα σε διάφορους άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των νέων υλικών, της τεχνολογίας επικοινωνιών και της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Ο Shashank S Patel, ερευνητής αναλυτής, δήλωσε στους EurAsian Times, «Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις επιτυχείς δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων που έγιναν από την Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, το σύστημα αεράμυνας που λειτουργεί με AI παρακολουθεί και αντιμετωπίζει ξένα υπερηχητικά όπλα εξαπολύοντας αντεπιθέσεις μέσα σε λίγα λεπτά. ‘
Η Κίνα φέρεται να εργάζεται για κατασκευάσει ένα όπλο μικροκυμάτων υψηλής ισχύος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει δορυφόρους και αεροσκάφη.