Η Κίνα θα κυριαρχήσει στις θάλασσες – Το τρομακτικό νέο αεροπλανοφόρο Fujian

Το νεότερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το Type 003, ή Fujian, είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και σύμβολο της ναυτικής τεχνογνωσίας της Κίνας. Αφού φέρεται να υποβλήθηκε σε δοκιμές πρόωσης τον Απρίλιο του 2023, το αεροπλανοφόρο Type 003 αναμένεται να πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι στο τέλος του έτους έως τις αρχές του 2024.

Όπως τα αμερικανικά πλοία της κλάσης Ford, το Type 003 χρησιμοποιεί ένα σύστημα ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη, επιτρέποντας στο πλοίο να εκτοξεύει μεγαλύτερα, βαρύτερα αεροσκάφη με ταχύτερους ρυθμούς από τα προηγούμενα κινεζικά αεροπλανοφόρα. Αλλά σε αντίθεση με την κλάση Ford με πυρηνική ενέργεια της Αμερικής, το αεροπλανοφόρο Type 003 τροφοδοτείται από ατμοστρόβιλους που παράγουν 220.000 ίππους αλλά χρειάζονται συχνότερο ανεφοδιασμό.

Με μήκος πάνω από 1.000 πόδια και μόλις 250 πόδια πλάτος, αυτό το πλοίο είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο τα αμερικανικά πλοία Nimitz και Ford. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Type 003—η Κίνα έχει κατασκευάσει μόνο ένα μέχρι στιγμής—θα υποστηρίξει έως και 60 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων έως και 40 μαχητικών.
Διαβάστε επίσης: Μητέρα στις ΗΠΑ συνελήφθη για την δολοφονία της 9χρονης κόρης και του 7χρονου γιου της – Η 11χρόνη κόρη της γλύτωσε με τραύματα

Θα χειρίζεται μαχητικά της σειράς J-15. Το 2021 η Κίνα παρήγγειλε άλλα 55 βελτιωμένα μαχητικά της σειράς J-15 που θα αποτελέσουν την αεροπορική πτέρυγα του Fujian. Μέχρι στιγμής, το J-15 είναι το μόνο μαχητικό αερομεταφορέα βάσης της Κίνας. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η Κίνα αναπτύσσει επίσης ένα νέο stealth μαχητικό για επιχειρήσεις, όπως μια εξελιγμένη έκδοση του J-31.

Η Κίνα αναπτύσσει επίσης νέους τύπους αεροσκαφών βάσης αεροσκαφών, όπως το αεροσκάφος KJ-600 AWACS, το οποίο είναι ισοδύναμο με το αμερικανικό E-2 Hawkeye. Το πιθανότερο είναι ότι θα χειρίζεται επίσης μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καθώς και μερικά ελικόπτερα.

Υπάρχουν δύο ανελκυστήρες για τη μετακίνηση του αεροσκάφους ανάμεσα στο υπόστεγο και το θάλαμο πτήσης.

Ενώ το Fujian θα είναι πιο προηγμένο από τους Κινέζους προκατόχους του, θα εξακολουθεί να είναι συμβατικό και όχι πυρηνικό. Εν τω μεταξύ, όλα τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ και το γαλλικό Charles de Gaulle είναι πυρηνικά.

επιμέλεια Hellas-now
πηγή