Η Κορσική ζητά ανεξαρτησία από τη Γαλλία. Οι Φράγκοι και η Δύση κάνανε την Γιουγκοσλαβία 1000 κομμάτια και το ίδιο θέλουν και για την Ρωσία. Στο τέλος θα υποστούν τα έργα τους

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούν τη σημαία της Κορσικής

Οι Κορσικανοί, ζήτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες ώστε να ακουστούν στη διεθνή κοινότητα.

Οι υποστηρικτές της νεοσύστατης εθνικής ενότητας υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν την απελευθέρωση των κρατουμένων από τις φυλακές και έθεσαν τη διοίκηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο επίκεντρο των διαμαρτυριών τους.

Η γαλλική αστυνομία επενέβη πολύ σκληρά κατά των διαδηλωτών.

Οι διαδηλώσεις στην Κορσική, που έχουν οικονομική διάσταση, έχουν σηματοδοτήσει και την ανεξαρτησία και την πολιτική αυτονομία.

Καθώς η οργή αυξάνεται για τη φυλάκιση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας, ένα από τα αιτήματα τους είναι η κορσικανική γλώσσα.

Οι νησιώτες θέλουν να αναγνωρίζεται η γλώσσα τους. Οι κάτοικοι του νησιού, που διοικούνται από τη Γαλλία από τον 18ο αιώνα, εξέφραζαν πάντα τις εκκλήσεις τους για ανεξαρτησία από τότε.

Στην ομιλία του στην Περιφερειακή Συνέλευση της Κορσικής πέρυσι, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε ένα συνταγματικό κείμενο που θα οικοδομούσε την αυτονομία της Κορσικής εντός του γαλλικού κράτους και πρότεινε στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της Κορσικής ένα συνταγματικό κείμενο που θα οικοδομούσε αυτονομία για το νησί «χωρίς να αποσχιστεί από το κράτος».

Σε αυτή την πρόταση, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική, ο Μακρόν είπε για την Κορσική, «Θα υπάρξει αυτονομία εντός της δημοκρατίας, όχι αυτονομία έναντι του κράτους ή αυτονομία χωρίς κράτος».

Το νησί της Κορσικής, όπου γεννήθηκε ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης, διαφέρει από την ηπειρωτική χώρα με τη γλώσσα και τον πολιτισμό του και είναι γεωγραφικά πιο κοντά στην Ιταλία, αποτελεί μέρος της Γαλλίας από τον 18ο αιώνα.

Το νησί, με πληθυσμό 350 χιλιάδων, που θεωρείται μία από τις 18 περιφέρειες της Γαλλίας, διοικείται με το καθεστώς «ειδικής περιφερειακής ακεραιότητας» που παρέχει περιορισμένη αυτονομία από το 2018.

Μετά από πολύ καιρό, τα αιτήματα για ανεξαρτησία ή αυτονομία άρχισαν να έρχονται ξανά στο προσκήνιο στο νησί.

Φωτό: Le Journal du Dimanche

echedoros.blog
https://corfiatiko.blogspot.com/2024/03/blog-post_57.html