Επίκαιρα

Η «κρυφή» καταστροφή που απειλεί την Τουρκία: «Εκατομμύρια θα αρρωστήσουν…»

Δεν είναι μόνο ο σεισμός…

Επιστήμονες στην γειτονική Τουρκία κρούουν το καμπανάκι για μια δευτερεύουσα καταστροφή μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα και τη Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο και ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις και προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, o αμίαντος, το πυρίτιο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος είναι μεταξύ των χιλιάδων τοξικών ουσιών που απελευθερώθηκαν από τους σεισμούς και απειλούν τη δημόσια υγεία.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η «δευτερεύουσα καταστροφή» τοξικής μόλυνσης θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή από τους ίδιους τους σεισμούς προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους των περιοχών τόσο στο σήμερα όσο και στο μέλλον.

Ορισμένοι ειδικοί στο περιβάλλον, αποκάλυψαν ότι τεράστια ποσότητες σκόνης που απελευθερώνεται από τα κατεδαφισμένα κτίρια μεταφέρουν δηλητήρια στο υπέδαφος μολύνοντας τόσο τους ανθρώπους όσο και την χλωρίδα και πανίδα.

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκατομμύρια πληγέντες από αυτή την “αθόρυβη” απειλή.

Αυτό που κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα είναι η απόρριψη αδιακρίτως αμέτρητων τόνων από τέτοια υλικά, που θα μπορούσαν κάλλιστα να μολύνουν υδροφόρους ορίζοντες, πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της καταστροφής.

O Μεχμέτ Σεϊχμούς Ενσάρι, πολιτικός μηχανικός και Πρόεδρος της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων Διάλυσης Αμιάντου στην Τουρκία είπε τα νούμερα που…ζαλίζουν:

«Με μια αισιόδοξη εκτίμηση, θα έλεγα ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα αρρωστήσουν».

Ωστόσο ο μακροχρόνιος αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος στην υγεία εκατομμυρίων κατοίκων στην Ν.Α. Τουρκία, η ζωή των οποίων έμελλε να αλλάξει δραματικά πριν από λίγους μήνες.

ksipnistere.com
http://corfiatiko.blogspot.com/2023/05/blog-post_449.html

Γεια σας

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, ένα κάθε εβδομάδα.

Δεν στέλνουμε spam!