Η κρυμμένη πόλη όπου είναι «παράνομο να πεθάνεις», έχουν όλοι όπλα και οι γάτες απαγορεύονται

«Η φύση εδώ είναι τόσο συγκλονιστικά όμορφη που μερικές φορές είναι και τρομακτική»

Υπάρχει μια μικροσκοπική πόλη στη Νορβηγία, όπου αποτελεί ορόσημο φυσικής ομορφιάς με παγωμένες σπηλιές που κόβουν την ανάσα, παγετώνες και άγρια ζωή. Ωστόσο, «κρύβει» και μια σειρά από αυστηρούς και παράξενους νόμους.

Ο λόγος για το Longyearbyen, η «παγωμένη» πόλη στο νησί Svalbard, όπου ευδοκιμούν πολικές αρκούδες, τάρανδοι, καριμπού και πουλιά. Μια από τους κατοίκους της πόλης, η Cecilia Blomdahl δηλώνει ότι «η φύση εδώ είναι τόσο συγκλονιστικά όμορφη που μερικές φορές είναι και τρομακτική. Αλλά δεν είναι μόνο η φύση που κάνει αυτό το μέρος απίστευτο, είναι και οι άνθρωποι».

Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι του νησιού έχουν υιοθετήσει κάποιους φαινομενικά παράξενους νόμους για την προστασία της άγριας ζωής τους. Λόγω της ποικιλίας των πουλιών στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσοψιττακών (σ.σ. θαλάσσιων παπαγάλων) και των αρκτικών θαλασσοπουλιών, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε γάτες.

Ένας άλλος νόμος λέει ότι οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ένα όπλο.Αυτός ο νόμος του 2012 θεσπίστηκε για να διασφαλίσει ότι όποιος ταξίδευε εκτός των κύριων οικισμών θα μπορούσε να προστατευτεί από πιθανές επιθέσεις πολικών αρκούδων.Ο αριθμός των πολικών αρκούδων στο νησί εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 3.000, σε σύγκριση με τον φαινομενικά πενιχρό αριθμό των 2.500 ανθρώπων, αλλά σημειώνεται πως οι επιθέσεις παραμένουν σπάνιες. Μόνο πέντε τέτοια περιστατικά έχουν αναφερθεί στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο ίδιος νόμος ορίζει ότι απαγορεύεται η χρήση όπλου εντός των οικισμών. Σε πολλούς από τους δημόσιους χώρους του νησιού υπάρχουν ευδιάκριτες πινακίδες που αναγράφουν «απαγορεύεται η χρήση πυροβόλων όπλων».

Ο θρύλος λέει επίσης ότι είναι παράνομο να πεθάνει κανείς σε αυτή τη μικρή πόλη. Ωστόσο, ο νόμος στην πραγματικότητα απαγορεύει μόνο την ταφή των πτωμάτων στην πόλη, καθώς οι συνθήκες παγετού δεν θα επιτρέψουν ποτέ την αποσύνθεση.Υπάρχει βέβαια ένα νεκροταφείο στο νησί, αλλά σταμάτησε να δέχεται νέες σορούς από τη δεκαετία του 1950.Ο θρύλος λέει ότι ορισμένοι Νορβηγοί ανθρακωρύχοι θάφτηκαν εκεί το 1918, πριν τα πτώματά τους ανασκαφούν 70 χρόνια αργότερα.Θεωρείται ότι διατηρήθηκαν τόσο καλά που ο οργανισμός τους περιείχε ακόμη ίχνη του ιού της γρίπης που τους σκότωσε.

Οι νέοι νόμοι που ισχύουν στην πόλη

Στις 9 Φεβρουαρίου, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιήσει τους ήδη αυστηρούς κανονισμούς της στο νησί.«Αυστηροποιούμε τώρα τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς στο Σβάλμπαρντ για να ενισχύσουμε την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος, Andreas Bjelland Eriksen.

Οι νέοι νόμοι απαγορεύουν τη χρήση drones, τη χρήση snowmobiles σε θαλάσσιο πάγο, ενώ η κυκλοφορία θαλάσσιων οχημάτων πρέπει να σταματά τουλάχιστον 150 μέτρα μακριά από τους θαλάσσιους ελέφαντες. Περίπου το 60% του νησιού καλύπτεται από παγετώνες και οι επισκέπτες της περιοχής έχουν επίσης προειδοποιηθεί για το σπάσιμο του πάγου.

 

Το Longyearbyern εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 1906 και είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που μπορείτε να μετακομίσετε χωρίς βίζα.Παρόλο που το Σβάλμπαρντ ανήκει στη Νορβηγία από το 1920, οι κάτοικοι δεν χρειάζονται βίζα από την ΕΕ – κάτι που αποτελεί σπουδαίο νέο για τους Βρετανούς.

Με πληροφορίες από Sun