Η μεγάλη αλήθεια: Μόλις ο Trump (ΗΠΑ) απειλήσει να φύγει από το ΝΑΤΟ… τέρμα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια

Η μεγάλη αλήθεια: Μόλις ο Trump (ΗΠΑ) απειλήσει να φύγει από το ΝΑΤΟ… τέρμα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια

Η μεγάλη αλήθεια: Μόλις ο Trump (ΗΠΑ) απειλήσει να φύγει από το ΝΑΤΟ… τέρμα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια

Η μεγάλη αλήθεια: Μόλις ο Trump (ΗΠΑ) απειλήσει να φύγει από το ΝΑΤΟ… τέρμα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια

Ένα σενάριο από το κοντινό μέλλον… πόσο θα αντέξει το ΝΑΤΟ χωρίς τις ΗΠΑ – Τι δείχνει η στρατηγική Trump.
Τι θα γινόταν εάν ο κόσμος έβλεπε τα χρήματα και τις εγγυήσεις των ΗΠΑ να κόβονται;
Αυτή θα ήταν μια καλή ερώτηση για τους Ευρωπαίους που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ποια είναι η θέση τους, όταν σπεύδουν αν δείξουν την… συμπόνια τους στον Volodymir Zelensky μετά και το επεισόδιο που υπήρξε στον Λευκό Οίκο το Σαββατοκύριακο.
Αρκεί να φανταστεί κάποιος έναν πλούσιο άνθρωπο να τον πλησιάζουν συχνά οι φίλοι του για δανικά, τα οποία αυτοί οι φίλοι σπάνια αποπληρώνουν.
Διακατέχεται από γενναιοδωρία, αλλά αρχίζει να υποψιάζεται ότι οι φίλοι του ενδιαφέρονται μόνο για το πορτοφόλι του.
Έτσι, ανακοινώνει ότι προσπαθεί να τακτοποιήσει τα οικονομικά του και δεν θα δανείσει χρήματα για τις επόμενες 90 ημέρες.
Οι φίλοι του ανταποκρίνονται με κατανόηση; Όχι.
Αποκαλούν τον άνθρωπο εγκληματία και κλαίνε ατελείωτα για το πώς οι οικογένειές τους θα λιμοκτονήσουν και ο κόσμος θα καταρρεύσει αν δεν συνεχίσει να γεμίζει με μετρητά τα απύθμενα βαρέλια τους.
Υποδηλώνουν μάλιστα ότι του αξίζει τιμωρία επειδή τόλμησε να τους ζητήσει να συντηρηθούν.

Με φίλους σαν αυτούς, ποιος χρειάζεται εχθρούς;

Αυτή ήταν η βασική δυναμική μεταξύ των φορολογουμένων των ΗΠΑ και του υπόλοιπου δυτικού κόσμου για πολλές δεκαετίες.
Το επίπεδο εξάρτησης που είχε η Ευρώπη από την Αμερική είναι συγκλονιστικό.
Το ποσό της χρηματοδότησης που διασχίζει τον Ατλαντικό κάθε χρόνο για να κρατήσει τους «συμμάχους» καλά ταΐσμένους και προστατευμένους είναι τεράστιο.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν γνωρίζει καν πόσο ανισόρροπη είναι η σχέση μεταξύ της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου.
Για να φανεί αυτό, ας δούμε μια πτυχή της σχέσης ΗΠΑ με Ευρώπη: αμυντικές δαπάνες.
1_263.jpg
Πολύ πριν τα πυροτεχνήματα στον Λευκό Οίκο μεταξύ της ομάδας Trump και του Ουκρανού προέδρου Volodymir Zelensky, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συζητούσαν όλο και περισσότερο την πιθανότητα ενός «στρατού της ΕΕ» και ενός ΝΑΤΟ χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Οι βρετανοί αξιωματούχοι μαζί με εκείνους στη Γερμανία και τη Γαλλία παίζουν με την έννοια των μπότες στο έδαφος στην Ουκρανία, μια ενέργεια που αναμφίβολα θα επισπεύσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Ρωσία.

Ας διαλυθούν οι αυταπάτες

Οι πολιτικοί ηγέτες και οι υποστηρικτές των μέσων ενημέρωσης κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν υποστήριξη στον Zelensky ως νέο σωτήρα της ΕΕ και πολλοί έχουν προτείνει ότι η Ευρώπη μπορεί εύκολα να καλύψει το κενό που αφήνουν πίσω οι ΗΠΑ. Αυτή είναι επικίνδυνη αυταπάτη.
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του συνόλου των ετήσιων συνδυασμένων αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ.
Κανένα άλλο έθνος δεν τις πλησιάζει.
Το 2023-2024, η δαπάνη αυτή ανήλθε σε πάνω από 860 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πλησιέστερο μέλος του ΝΑΤΟ από άποψη προϋπολογισμού για τη συμμαχία είναι η Γερμανία με 68 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο αμυντικών δαπανών της Αμερικής.
Σύμφωνα με τον δείκτη αμυντικών δαπανών της RAND Corporation, οι ΗΠΑ φέρουν το 47% του μεριδίου του βάρους, υπερτερώντας κατά πολύ οποιουδήποτε άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.
Ενώ ο επίσημος προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ είναι 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτό δεν αντιπροσωπεύει το μερίδιο του βάρους εάν το ΝΑΤΟ πάει σε πόλεμο.
Τα μέλη με τους μεγαλύτερους στρατούς και που ξοδεύουν τα περισσότερα για την άμυνα αναμένεται να δαπανήσουν τους περισσότερους πόρους σε μια σύγκρουση.
Τα μέσα ενημέρωσης παραποιούν συνεχώς την ανισορροπία των δαπανών του ΝΑΤΟ συγκρίνοντας τα τέλη του ΝΑΤΟ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό είναι ανοησία.
Το τεράστιο ποσό των αμυντικών δαπανών είναι αυτό που έχει σημασία, όχι η αναλογία προς το ΑΕΠ.
Όταν εξεταστεί με αληθινούς όρους, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που πρέπει να προβληθεί – οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικά η στρατιωτική αγελάδα μετρητών για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν υπάρχει ΝΑΤΟ.
2_373.jpg
Δεν υπάρχει πλέον Ουκρανία

Όσον αφορά την Ουκρανία, τα νερά είναι πιο λασπωμένα αλλά τα συμπεράσματα είναι τα ίδια.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.
Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μέχρι στιγμής κυμαίνεται από 120 έως 180 δισεκατομμύρια δολάρια ανάλογα με την πηγή.
Ο Zelensky ισχυρίζεται ότι 100 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα χρήματα «δεν έφτασαν ποτέ στην Ουκρανία».
Δεν υπάρχει καμία επαλήθευση αυτού του γεγονότος. Προς το παρόν, ας υποθέσουμε ότι ο Zelensky είναι παραπληροφορημένος.
Ένα γράφημα των συνολικών δαπανών μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων δυτικών εθνών δείχνει την ΕΕ με μεγάλο ποσό βοήθειας, αλλά αν ρίξει κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στις στρατιωτικές δεσμεύσεις και είναι σαφές ότι η ΕΕ έχει ξοδέψει ένα ελάχιστο ποσό για την πραγματική άμυνα της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων, πυρομαχικών και άλλου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για να πολεμήσει πραγματικά τον πόλεμο.
Χωρίς τις ΗΠΑ, η άμυνα της Ουκρανίας θα υποστεί μια ταχεία κατάρρευση.
3_337.jpg
Γιατί επιμένουν οι Ευρωπαίοι

Ουσιαστικά, η Ουκρανία δεν δικαιούται νέα αμερικανικά χρήματα ή αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
Η Ευρώπη επιμένει ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά η ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν και να πολεμήσουν τον πόλεμο είναι περιορισμένη.
Θα πυροδοτούσαν έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο στη διαδικασία και θα έχαναν.
Η πεποίθηση ότι περισσότερα χρήματα ή περισσότεροι οπλισμοί θα αποτρέψουν μια απώλεια της Ουκρανίας ή παραχωρήσεις γης στη Ρωσία είναι παράλογη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, όχι τα χρήματα, και κανένα χρηματικό ποσό δεν πρόκειται να τριπλασιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο.
Μια ειρηνευτική συμφωνία έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί εδώ και πολύ καιρό.
Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές ελίτ προσπαθούν μανιωδώς να συγκεντρώσουν την υποστήριξη του κοινού γύρω από την επέκταση της σύγκρουσης και το σχηματισμό ενός συγκεντρωτικού στρατού της ΕΕ.
Αυτό θα τους πάρει χρόνια και δεν θα πλησιάσει ποτέ τα ίδια επίπεδα χρηματοδότησης που παρείχαν οι ΗΠΑ.
Για να μην αναφέρουμε, οι νεότεροι γηγενείς Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν για να πολεμήσουν.
Η δυτική διαίρεση για την Ουκρανία είναι ένα βαθύ γεγονός στην ιστορία.
Κάποιοι θα πουν ότι ήταν η στιγμή που οι ΗΠΑ «εγκατέλειψαν τους συμμάχους τους» και άφησαν τη Ρωσία να κερδίσει.
Όσοι έχουν λογική θα πουν ότι αυτή ήταν η στιγμή που οι ΗΠΑ σταμάτησαν να συνεισφέρουν στο πρόβλημα και πρόσφεραν μια λύση, ενώ η Ευρώπη αρνήθηκε ανόητα να ακούσει.

www.bankingnews.gr