Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων από τη δεκαετία του 1930 είναι εδώ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος ολόκληρος βρίσκονται για τέταρτη φορά από τις αρχές του 20ου αιώνα σε σημείο καμπής και αν οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν αντιμετωπιίσουν τις καταστάσεις σωστά, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε γεγονότα παρόμοια με αυτά που συνέβησαν τη δεκαετία του 1930 και τελικά οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η προειδοποίηση έρχεται δια στόματος του Φρέντερι Κέμπε, διευθύνοντα συμβούλου του Atlantic Council, ο οποίος και λέει στο CNBC πως αυτός είναι ένας φόβος που μοιράζονται σήμερα οι περισσότεροι CEOs πολυεθνικών κολοσσών.
Οι γεωπολιτικοί φόβοι στο επίκεντρο των επιχειρηματικών αποφάσεων

Πράγματι, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, προειδοποίησε πρόσφατα: «Αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες».
Σύμφωνα με τον Κέμπε αυτό που είπε ο Ντίμον είναι ένα κοινό συναίσθημα σε πολλές εταιρικές αίθουσες συσκέψεων.

«Κάθε διευθύνων σύμβουλος, όλες οι τράπεζες με τις οποίες μιλάω, συνυπολογίζουν πια τη γεωπολιτική στη σκέψη τους με τρόπο που δεν το έκαναν πριν από πέντε χρόνια», σημειώνει.

Αυτή η αλλαγή δεν συνέβη ξαφνικά με το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Χτίζεται, όπως σημειώνει, τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς μια σειρά από εξωγενείς κραδασμούς έχουν ανατρέψει το status quo στις αγορές.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν πραγματικά ένα ηχηρό καμπανάκι», λέει, τονίζοντας ότι οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες συγκρότησαν ειδικές ομάδες γεωπολιτικών αναλύσεων και διαχείρισης εξωτερικών σχέσεων.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών

Μάλιστα οι περισσότεροι CEOs με τους οποίους μιλάει θεωρούν ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα. Ίσως γιατί τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο κόσμος φαίνεται να τρώει το ένα «χαστούκι» μετά το άλλο. Τρομοκρατία, πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν, χρηματοπιστωτική κρίση, κρίση χρέους, προσφυγική κρίση, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, Covid, απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν με επάνοδο των Ταλιμπάν, πολεμος στην Ουκρανία και τώρα εισβολή Ισραήλ στην Γαζα και γενοκτονία (με φόβους για περιφερειακή σύρραξη).

«Μπορεί να μην είστε σε θέση να προβλέψετε τον επόμενο κίνδυνο, αλλά αν συμβαίνει κάτι τόσο σοβαρό σε κάθε ένα από τα πρώτα τέσσερα χρόνια της δεκαετίας, γιατί να μην δούμε και άλλα στα επόμενα έξι;» σχολιάζει ο Κέμπε.
Τα 3 μεγάλα σημεία καμπής και τι μας λέει το παρελθόν

Τα τελευταία τρία σημαντικά σημεία καμπής στην ιστορία ήταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Ψυχρός Πόλεμος. Σήμερα οι εντάσεις και οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από ποτέ. Και τούτο γιατί ο κόσμος είναι πολύ πιο διασυνδεδεμένος, ενώ έχουμε την τεχνολογική ικανότητα να κάνουμε περισσότερο κακό σε πιο σύντομο χρόνο.
πηγή