Η μυστική αυτοκρατορία του Σίτι του Λονδίνου που απομυζά τον παγκόσμιο πλούτο

Η μυστική αυτοκρατορία του Σίτι του Λονδίνου που απομυζά τον παγκόσμιο πλούτο

Η μυστική αυτοκρατορία του Σίτι του Λονδίνου που απομυζά τον παγκόσμιο πλούτο

Η μυστική αυτοκρατορία του Σίτι του Λονδίνου που απομυζά τον παγκόσμιο πλούτο

Η αυτοκρατορία της Βρετανίας δεν έχει τελειώσει – απλώς έχει εξελιχθεί σε μια λεπτότερη, πιο ύπουλη μορφή ελέγχου.
Σίτι του Λονδίνου: Το ντοκιμαντέρ The Spider’s Web: Britain’s Second Empire (Ο Ιστός της Αράχνης – Η Δεύτερη Αυτοκρατορία της Βρετανίας | Ο Μυστικός Κόσμος του Χρήματος), σε σκηνοθεσία του Michael Oswald, αποκαλύπτει τους κρυφούς μηχανισμούς οικονομικής εξουσίας που αντικατέστησαν την αποικιακή αυτοκρατορία της Βρετανίας. Με σχολαστική έρευνα και σκληρές αποκαλύψεις, ο Oswald εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο το Σίτι του Λονδίνου μετατράπηκε σε παγκόσμιο οικονομικό κόμβο, ενορχηστρώνοντας ένα τεράστιο δίκτυο υπεράκτιων δικαιοδοσιών μυστικότητας.
Το σύστημα αυτό επιτρέπει τη φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα χρήματος και την απόκρυψη πλούτου σε πρωτοφανή κλίμακα, επιτρέποντας στη Βρετανία να διατηρήσει την επιρροή της σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την αποαποικιοποίηση. Μέσα από συνεντεύξεις με οικονομολόγους, ιστορικούς και ειδικούς, η ταινία αποκαλύπτει πώς η οικονομική εξουσία μετατοπίστηκε στις σκιές, δημιουργώντας μια σύγχρονη αυτοκρατορία που χτίστηκε όχι στη γη αλλά στη χειραγώγηση του πλούτου.

Η μεταμόρφωση της Βρετανίας από αποικιακή υπερδύναμη σε οικονομική αυτοκρατορία επαναπροσδιόρισε την παγκόσμια επιρροή της. Καθώς η επίσημη αυτοκρατορία της κατέρρεε, στράφηκε στα χρηματοοικονομικά, εδραιώνοντας τη δύναμή της στο Σίτι του Λονδίνου και στο δίκτυο των μυστικών δικαιοδοσιών του. Αυτή η στρατηγική επέτρεψε στη Βρετανία να προβάλλει την παγκόσμια κυριαρχία μέσω χρηματοπιστωτικών μηχανισμών, διατηρώντας παράλληλα μια ψευδαίσθηση μειωμένης αυτοκρατορικής εξουσίας.

Το Σίτι του Λονδίνου λειτουργεί ως ένα οχυρό οικονομικής δύναμης, άτρωτο στους εθνικούς νόμους και ελεγχόμενο από μεσαιωνικές δομές διακυβέρνησης. Η μοναδική αυτονομία του, που εξασφαλίζεται με συμφωνίες που χρονολογούνται από το 1067, του επιτρέπει να κυριαρχεί στην οικονομική πολιτική της Βρετανίας και να διασφαλίζει τη θέση του ως κορυφαίο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. Η ιδιωτική διακυβέρνηση του City διασφαλίζει ότι τα εταιρικά συμφέροντα παραμένουν στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του, διαιωνίζοντας την παγκόσμια κυριαρχία του.

Η αγορά ευρωδολαρίων εμφανίστηκε ως ένα επαναστατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στο Λονδίνο, διευκολύνοντας τις μη φορολογούμενες και μη ρυθμιζόμενες συναλλαγές σε ξένα νομίσματα όπως το δολάριο ΗΠΑ. Επιτρέποντας στις υπεράκτιες τραπεζικές εργασίες να παρακάμπτουν τους εγχώριους κανονισμούς, η αγορά αυτή τοποθέτησε το Λονδίνο ως το επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας. Το σύστημα αυτό εγγυήθηκε τη σημασία της Βρετανίας στις διεθνείς αγορές παρά την παρακμή της επίσημης αυτοκρατορίας της.

Τα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των Νησιών Κέιμαν, των Βερμούδων και του Τζέρσεϊ, έγιναν αναπόσπαστο μέρος μιας νέας μορφής αυτοκρατορίας: μιας αυτοκρατορίας που έχει τις ρίζες της στην υπεράκτια χρηματοδότηση. Αυτές οι δικαιοδοσίες παρέχουν μυστικότητα και φορολογικά πλεονεκτήματα, επιτρέποντας στην παγκόσμια ελίτ να αποκρύπτει πλούτο και να αποφεύγει τον έλεγχο. Τα καταπιστεύματα, οι εταιρείες κέλυφος και οι αδιαφανείς νομικές δομές επιτρέπουν τη ροή τεράστιων ποσών πλούτου μέσω αυτών των παραδείσων, διατηρώντας την οικονομική κυριαρχία της Βρετανίας.

Το υπεράκτιο σύστημα αφαιρεί τεράστιους πόρους από τις αναπτυσσόμενες χώρες, παραλύοντας την οικονομική τους ανάπτυξη. Μεταξύ 1970 και 2008, η υποσαχάρια Αφρική έχασε 944 δισεκατομμύρια δολάρια από τη φυγή κεφαλαίων σε υπεράκτιους παραδείσους – πέντε φορές το εξωτερικό της χρέος. Αυτό το σύστημα πλουτίζει τις ελίτ και διαιωνίζει τους κύκλους της ανισότητας και της εξάρτησης, εδραιώνοντας τον πλούτο σε μυστικές δικαιοδοσίες, ενώ αποσταθεροποιεί τις οικονομίες των ευάλωτων εθνών 00:35:56.

Η χαλαρή ρυθμιστική προσέγγιση της Τράπεζας της Αγγλίας διευκόλυνε την ταχεία επέκταση της χρηματοπιστωτικής αγοράς του Λονδίνου. Ιδρύματα όπως η Bank of Credit and Commerce International (BCCI) λειτουργούσαν ατιμώρητα, εμπλεκόμενα σε εγκλήματα μεγάλης κλίμακας, όπως ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η προτεραιότητα της Τράπεζας στην οικονομική ανάπτυξη έναντι της λογοδοσίας εδραίωσε το ρόλο της ως προστάτη του συστήματος μυστικότητας.

Τα Νησιά Κέιμαν, το Τζέρσεϊ και άλλα βρετανικά εδάφη αποτελούν κρίσιμους κόμβους στον υπεράκτιο οικονομικό ιστό. Αν και προωθούνται ως ανεξάρτητες δικαιοδοσίες, οι δραστηριότητές τους ελέγχονται αυστηρά από τη Βρετανία. Αυτά τα εδάφη επιτρέπουν στις πολυεθνικές, τα hedge funds και τους πλούσιους να αποφεύγουν τους φόρους και να κρύβουν περιουσιακά στοιχεία, ενώ προστατεύουν το Ηνωμένο Βασίλειο από την ευθύνη.

Η διαρροή των Panama Papers αποκάλυψε ένα τεράστιο δίκτυο διαφθοράς, με τις βρετανικές δικαιοδοσίες απορρήτου να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Δικηγορικές εταιρείες όπως η Mossack Fonseca εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις δικαιοδοσίες για να επιτρέψουν τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα σε παγκόσμια κλίμακα. Παρά την αποκάλυψη, η Βρετανία αντιστάθηκε σε ουσιαστική μεταρρύθμιση, συνεχίζοντας να αξιοποιεί την υπεράκτια αυτοκρατορία της για να διατηρήσει την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία.

Η βρετανική οικονομία έχει μετατοπιστεί από την παραγωγή στην κερδοσκοπία. Οι εισροές υπεράκτιων κεφαλαίων τροφοδότησαν τις αγορές ακινήτων και συναλλάγματος, αποδυναμώνοντας τη βιομηχανική βάση της χώρας. Ενώ αυτή η χρηματιστικοποίηση στηρίζει τη λίρα, έχει βαθύνει την οικονομική ανισότητα και έχει συμβάλει στην αποβιομηχάνιση του έθνους.

Οι προσπάθειες αποκάλυψης του υπεράκτιου συστήματος συναντούν σθεναρή αντίσταση. Προσωπικότητες όπως ο Stuart Syvret, ο οποίος εναντιώθηκε στη διαφθορά στο Τζέρσεϊ, αντιμετώπισαν παρενοχλήσεις και φυλάκιση. Η οικονομική ελίτ της Βρετανίας αναπτύσσει νομική και πολιτική δύναμη για να προστατεύσει το σύστημα απορρήτου, διασφαλίζοντας ότι οι πληροφοριοδότες και οι μεταρρυθμιστές φιμώνονται.

Η κρυφή χρηματοπιστωτική αυτοκρατορία της Βρετανίας λειτουργεί ως παγκόσμια δύναμη, ελέγχοντας τον πλούτο μέσω δικαιοδοσιών μυστικότητας και ρυθμιστικών κενών. Το Σίτι του Λονδίνου παραμένει στην καρδιά αυτού του συστήματος, επιτρέποντας τη ροή τρισεκατομμυρίων σε μη φορολογημένα και συχνά παράνομα κεφάλαια. Αυτή η δομή όχι μόνο εδραιώνει την ανισότητα αλλά και αποσταθεροποιεί τις οικονομίες παγκοσμίως. Η χρηματιστικοποίηση της Βρετανίας δημιούργησε ένα έθνος που εξαρτάται από τον κερδοσκοπικό πλούτο, ενώ το υπεράκτιο σύστημα διαιωνίζει την παγκόσμια ζημιά. Η αυτοκρατορία της Βρετανίας δεν έχει τελειώσει – απλώς έχει εξελιχθεί σε μια λεπτότερη, πιο ύπουλη μορφή ελέγχου.

Συχνές ερωτήσεις

Ερ: Ποιος είναι ο ρόλος του Σίτι του Λονδίνου στην παγκόσμια οικονομία;
Το Σίτι του Λονδίνου λειτουργεί ως παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός κόμβος, λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει με τη δική του διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών δικαστηρίων και αστυνομίας. Διατηρεί μοναδική αυτονομία που χρονολογείται από συμφωνίες που θεσπίστηκαν το 1067, επιτρέποντάς του να παραμένει απαλλαγμένο από πολυάριθμους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και να λειτουργεί με την επιρροή των μεσαιωνικών συντεχνιών στις διαδικασίες εκλογής και ηγεσίας του. Αυτή η αυτονομία έχει εδραιώσει τη θέση της ως ένα σημαντικό διεθνές οικονομικό κέντρο 00:09:40.

Ερ: Πώς η Βρετανία διατήρησε τη χρηματοοικονομική της κυριαρχία μετά την πτώση της αυτοκρατορίας της;
Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας της, η Βρετανία μετατράπηκε από αποικιακή δύναμη σε χρηματοοικονομική δύναμη αξιοποιώντας το Σίτι του Λονδίνου και δημιουργώντας υπεράκτιες χρηματοοικονομικές αγορές, όπως η αγορά ευρωδολαρίων του Λονδίνου. Οι αγορές αυτές επέτρεψαν τη διενέργεια συναλλαγών πέραν της εγχώριας ρυθμιστικής εμβέλειας, επιτρέποντας τη συνέχιση της βρετανικής οικονομικής επιρροής σε παγκόσμιο επίπεδο 00:02:02.

Ερ: Τι είναι οι δικαιοδοσίες απορρήτου και πώς συνδέονται με τη Βρετανία;
Οι δικαιοδοσίες απορρήτου, όπως οι Νήσοι Κέιμαν και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, παρέχουν οικονομικό απόρρητο και νομικές δομές που αποκρύπτουν την ιδιοκτησία και τις συναλλαγές. Η Βρετανία διευκολύνει αυτές τις δικαιοδοσίες μέσω των υπερπόντιων εδαφών της, επιτρέποντας τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα παράνομων κεφαλαίων. Οι δικαιοδοσίες αυτές είναι αναπόσπαστο μέρος του χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος της Βρετανίας, καθώς διαχειρίζονται συλλογικά περιουσιακά στοιχεία τρισεκατομμυρίων 00:07:01.

Ερ: Ποια ήταν η σημασία της αγοράς ευρωδολαρίων του Λονδίνου;
Η αγορά ευρωδολαρίων του Λονδίνου προέκυψε ως ένα σύστημα όπου οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές μη κατοίκων σε ξένα νομίσματα, ιδίως δολάρια, μπορούσαν να πραγματοποιούνται χωρίς την εποπτεία της Τράπεζας της Αγγλίας. Η αγορά αυτή τροφοδότησε την ταχεία ανάπτυξη των διεθνών χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο το Λονδίνο, εδραιώνοντας περαιτέρω την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία της πόλης 00:05:45.

Ερ: Πώς συνέβαλαν τα καταπιστεύματα στο οικονομικό απόρρητο;
Τα καταπιστεύματα, με καταγωγή από τον Μεσαίωνα, αποτέλεσαν ακρογωνιαίο λίθο του βρετανικού μοντέλου οικονομικού απορρήτου. Χειρίζονται την έννοια της ιδιοκτησίας για να διαχωρίσουν νομικά τα άτομα από τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθιστώντας τα μη φορολογητέα και μη ανιχνεύσιμα. Η έλλειψη υποχρεώσεων καταχώρισης και υποβολής εκθέσεων στις βρετανικές υπεράκτιες δικαιοδοσίες καθιστά τα καταπιστεύματα ουσιαστικά αόρατα 00:17:01.

Ερ: Πώς οι υπεράκτιες δομές διευκολύνουν τις παράνομες δραστηριότητες;
Οι υπεράκτιες δομές συνδυάζουν καταπιστεύματα, εταιρείες κέλυφος και μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε πολλές δικαιοδοσίες για να αποκρύψουν την ιδιοκτησία και να επιτρέψουν παράνομες οικονομικές ροές, όπως φοροδιαφυγή, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αυτές οι πολύπλοκες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν την ανωνυμία και την αποφυγή κανονιστικών ρυθμίσεων 00:20:49.

Ερ: Ποιος ο ρόλος που αποκάλυψαν τα Panama Papers σχετικά με τις υπεράκτιες δικαιοδοσίες της Βρετανίας;
Τα Panama Papers αποκάλυψαν την έκταση του οικονομικού απορρήτου και της διαφθοράς που διευκολύνεται από τις βρετανικές υπεράκτιες δικαιοδοσίες. Παρά τη διεθνή κριτική, η Βρετανία διατηρεί τον έλεγχο αυτών των περιοχών, αξιοποιώντας το καθεστώς τους για τη διαχείριση παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων με το πρόσχημα της αυτονομίας 00:22:29.

Ερ: Πώς επηρέασε η χρηματιστικοποίηση της Βρετανίας την οικονομία της;
Η χρηματιστικοποίηση ανακατεύθυνε το κεφάλαιο σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες όπως η αγορά ακινήτων και η εμπορία συναλλάγματος και όχι στη μεταποίηση, συμβάλλοντας στην αποβιομηχάνιση της Βρετανίας. Το σύστημα αυτό ευδοκιμεί στις εισροές ξένων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων κεφαλαίων, διατηρώντας ένα ισχυρό νόμισμα εις βάρος της βιομηχανικής ανάπτυξης 00:41:47.

Ερ: Τι αντίκτυπο είχε το υπεράκτιο σύστημα στις αναπτυσσόμενες χώρες;
Τα αναπτυσσόμενα έθνη χάνουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από τη φυγή κεφαλαίων και τη φοροδιαφυγή, με μεγάλο μέρος αυτού του πλούτου να ρέει σε βρετανικές δικαιοδοσίες απορρήτου. Αυτή η εξαγωγή υπονομεύει την οικονομική τους σταθερότητα και ανάπτυξη, ενώ ωφελεί τις ελίτ και τις πολυεθνικές εταιρείες 00:35:56.

Άνθρωποι

Clement Attlee
Ο Clement Attlee, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναγνώρισε την εξαιρετική επιρροή και αυτονομία της City of London Corporation, σημειώνοντας τον αντίκτυπό της στις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές πολιτικές της Βρετανίας. Αναγνώρισε το μοναδικό νομικό καθεστώς και τη δύναμή της εντός του ευρύτερου εθνικού πλαισίου. 00:12:39

Robin Leigh-Pemberton
Ως διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Bank of Credit and Commerce International (BCCI), ο Robin Leigh-Pemberton προήδρευσε μιας περιόδου σημαντικής ρυθμιστικής αποτυχίας. Υπό τη θητεία του, η Τράπεζα της Αγγλίας επέτρεψε στην BCCI να εμπλακεί σε εκτεταμένες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως απάτη, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χωρίς επαρκή εποπτεία. 00:15:18

Michael Hudson
Οικονομολόγος που εργαζόταν για την Chase Manhattan Bank τη δεκαετία του 1960, ο Michael Hudson κατέγραψε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να αντισταθμίσουν τα ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών που προκαλούσαν οι ξένες στρατιωτικές δαπάνες, όπως κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Συνέβαλε επίσης με τις ιδέες του στην ανάδειξη των ΗΠΑ σε παγκόσμιο κόμβο υπεράκτιων κεφαλαιακών ροών. 00:37:16

John Christensen
Ο οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος της δικαιοδοσίας απορρήτου του Τζέρσεϊ, ο John Christensen αποκάλυψε τις λειτουργίες των βρετανικών υπεράκτιων παραδείσων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Deloitte & Touche, διερεύνησε πολυάριθμους πελάτες και διαπίστωσε διάχυτη φοροδιαφυγή, δόλια δραστηριότητα και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που διευκολύνονταν από τις εν λόγω δικαιοδοσίες. 00:42:33

Ίαν Κάμερον
Ο Ίαν Κάμερον, πατέρας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ήταν βασικό στέλεχος στη διαχείριση υπεράκτιων κεφαλαίων. Η τεχνογνωσία του στα υπεράκτια καταπιστεύματα του επέτρεψε να προστατεύσει σημαντικό πλούτο από τη φορολογία, παραδειγματίζοντας την εμπλοκή της βρετανικής πολιτικής ελίτ με τα υπεράκτια χρηματοπιστωτικά συστήματα. 00:56:00

Stuart Syvret
Ο Stuart Syvret, πρώην γερουσιαστής και υπουργός Υγείας του Τζέρσεϊ, αντιμετώπισε διώξεις επειδή αποκάλυψε ατασθαλίες στο οικονομικό και υγειονομικό σύστημα του Τζέρσεϊ. Η επανειλημμένη φυλάκιση και η παρενόχλησή του αναδεικνύουν τις τακτικές καταστολής που χρησιμοποιούνται για τη φίμωση της διαφωνίας σε δικαιοδοσίες μυστικότητας. 00:50:10

Nicholas Shaxson
Συγγραφέας του βιβλίου “Treasure Islands”, ο Nicholas Shaxson ερεύνησε και τεκμηρίωσε τις λειτουργίες του παγκόσμιου υπεράκτιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με έμφαση στις βρετανικές δικαιοδοσίες απορρήτου. Το έργο του αποκάλυψε τη συστημική εκμετάλλευση και την έλλειψη διαφάνειας εντός αυτών των δικτύων. 00:47:50

Οργανισμοί

The City of London Corporation
Η City of London Corporation διοικεί την οικονομική περιοχή του Λονδίνου και λειτουργεί ως αυτόνομη οντότητα με μεσαιωνικές ρίζες. Διαθέτει τη δική της ιδιωτική αστυνομία, δικαστήρια και ένα σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο κυριαρχούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Λειτουργεί ως κεντρικός παίκτης για τη διατήρηση της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια οικονομία. 00:09:50

Η Τράπεζα της Αγγλίας
Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ταυτόχρονα η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και η ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα. Κατά τη διάρκεια της παρακμής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποίησε τη ρυθμιστική της εξουσία για να προσελκύσει παγκόσμιες τράπεζες στο Λονδίνο, προωθώντας την ανάπτυξη της αγοράς ευρωδολαρίων και επιτρέποντας την αποφυγή κανονιστικών ρυθμίσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 00:13:23

BCCI (Bank of Credit and Commerce International)
Η BCCI, κάποτε η έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως, έγινε διαβόητη για την εμπλοκή της σε οικονομικές απάτες, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ξέπλυμα χρήματος. Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, η Τράπεζα της Αγγλίας καθυστέρησε να παρέμβει, καταδεικνύοντας την “ελαφριά” ρυθμιστική προσέγγιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Λονδίνου. 00:14:14

Chase Manhattan Bank
Η Chase Manhattan Bank διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των ΗΠΑ σε παγκόσμιο κόμβο υπεράκτιων κεφαλαίων. Διευκόλυνε τα υποστηριζόμενα από την κυβέρνηση σχέδια για την προσέλκυση παράνομων χρηματοοικονομικών ροών μέσω υπεράκτιων τραπεζικών κέντρων, ενισχύοντας τελικά την αμερικανική οικονομία με την ανακύκλωση ξένων κεφαλαίων στις εγχώριες αγορές. 00:38:25

Jersey Finance
Το Jersey Finance λειτουργεί ως προέκταση του City του Λονδίνου, παρέχοντας υπηρεσίες που επιτρέπουν τη διεξαγωγή χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων πέρα από τη δικαιοδοσία των κανονισμών του Λονδίνου. Οι μηχανισμοί απορρήτου της είναι ζωτικής σημασίας για τη φοροδιαφυγή και τη ροή παράνομου πλούτου. 00:54:05

Appleby
Η Appleby, δικηγορική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε πολλές βρετανικές υπεράκτιες δικαιοδοσίες, διευκολύνει τη δημιουργία καταπιστευμάτων και υπεράκτιων εταιρειών. Οι στενοί δεσμοί της με τα πολιτικά και δικαστικά συστήματα στις περιοχές αυτές υπογραμμίζουν την αλληλεπικάλυψη μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων και της διακυβέρνησης στις δικαιοδοσίες μυστικότητας. 00:54:20

Mossack Fonseca
Η Mossack Fonseca, μια μεγάλη υπεράκτια δικηγορική εταιρεία που αποκαλύφθηκε στα Panama Papers, επέτρεψε στην παγκόσμια ελίτ να φοροδιαφεύγει και να αποκρύπτει τις οικονομικές της δραστηριότητες. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες της εταιρείας ήταν συνδεδεμένες με βρετανικές δικαιοδοσίες απορρήτου, καταδεικνύοντας τον κεντρικό τους ρόλο στη διεθνή οικονομική αδιαφάνεια. 00:23:10

Cayman Finance
Η Cayman Finance εκπροσωπεί τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού τομέα των Νήσων Κέιμαν, διεκδικώντας διαφάνεια και επιτρέποντας παράλληλα τη διαχείριση υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων τρισεκατομμυρίων. Λειτουργεί ως άξονας της υπεράκτιας χρηματοπιστωτικής αυτοκρατορίας της Βρετανίας. 00:46:01

Τοποθεσίες

City of London
Το City of London είναι η οικονομική καρδιά της Βρετανίας και λειτουργεί ως μια μοναδική νομική και πολιτική οντότητα που διαφέρει από την υπόλοιπη χώρα. Λειτουργεί ως το κέντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας, διατηρώντας αυτονομία μέσω ιστορικών συμφωνιών και κυριαρχώντας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. 00:09:50

Νησιά Κέιμαν
Τα Νησιά Κέιμαν, ένα από τα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας, είναι ένας κορυφαίος φορολογικός παράδεισος που φιλοξενεί πάνω από 80.000 εταιρείες και διαχειρίζεται καταθέσεις ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Προσφέρουν ισχυρούς μηχανισμούς απορρήτου για καταπιστεύματα και εταιρείες, αποτελώντας βασικό τμήμα του υπεράκτιου χρηματοοικονομικού δικτύου της Βρετανίας. 00:19:22

Τζέρσεϊ
Το Τζέρσεϊ αποτελεί υπεράκτια επέκταση του City of London. Διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό απόρρητο μέσω καταπιστευμάτων και εικονικών εταιρειών. Η εγγύτητά της με τη Βρετανία και η ρυθμιστική της αυτονομία την καθιστούν βασική τοποθεσία στο υπεράκτιο σύστημα. 00:54:05

Βερμούδες
Οι Βερμούδες είναι άλλο ένα κρίσιμο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, που λειτουργεί ως δικαιοδοσία απορρήτου για τις πολυεθνικές εταιρείες και την παγκόσμια ελίτ. Διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη διευκόλυνση της φοροαποφυγής και στη διαχείριση τεράστιων ποσών υπεράκτιου πλούτου. 00:19:22

Χονγκ Κονγκ
Αν και πρώην βρετανική αποικία, το Χονγκ Κονγκ παραμένει ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο που συνδέεται στενά με το χρηματοοικονομικό οικοσύστημα της Βρετανίας. Αποτελεί παράδειγμα για το πώς τα μετα-αποικιακά εδάφη μετατράπηκαν σε σημαντικούς παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας υπό την επιρροή της Βρετανίας. 00:29:15

Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι είναι ένας σημαντικός υπεράκτιος χρηματοοικονομικός κόμβος που παρέχει υπηρεσίες για καταπιστεύματα και εταιρείες κέλυφος. Παραμένουν αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας της Βρετανίας μέσω της εκτεταμένης συμμετοχής της σε φορολογικούς παραδείσους και δομές μυστικότητας. 00:19:22

Γιβραλτάρ
Το Γιβραλτάρ είναι άλλο ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος που παρέχει ρυθμιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες σε διεθνείς εταιρείες και ιδιώτες υψηλού πλούτου. Υποστηρίζει την υπεράκτια οικονομική αυτοκρατορία της Βρετανίας παρέχοντας νομικά και φορολογικά πλεονεκτήματα. 00:19:22

Χρονοδιάγραμμα

1956 – Η Αίγυπτος εθνικοποιεί τη διώρυγα του Σουέζ, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην παγκόσμια ισχύ και την παρακμή της Βρετανίας ως παγκόσμιας υπερδύναμης. Η επακόλουθη Κρίση του Σουέζ οδήγησε στην ταπείνωση της Βρετανίας και στην πτώση της βρετανικής λίρας, σηματοδοτώντας το τέλος του ρόλου της ως κυρίαρχης παγκόσμιας αυτοκρατορίας. 00:03:27

δεκαετία του 1960 – Τα Νησιά Κέιμαν άρχισαν τη μετατροπή τους σε δικαιοδοσία μυστικότητας. Βρετανοί δικηγόροι και λογιστές εισήγαγαν νόμους και κανονισμούς που δημιούργησαν ισχυρούς μηχανισμούς προστασίας του οικονομικού απορρήτου, θέτοντας τις βάσεις για το καθεστώς της ως παγκόσμιου φορολογικού παραδείσου. 00:07:01

1967 – Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα σχέδιο για να γίνουν η παγκόσμια Ελβετία της φυγής κεφαλαίων, χρησιμοποιώντας υπεράκτια κέντρα της Καραϊβικής για την προσέλκυση παράνομου χρήματος. Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε την οικονομία των ΗΠΑ με την ανακύκλωση ξένων κεφαλαίων στις εγχώριες αγορές. 00:38:45

1969 – Η Τράπεζα της Αγγλίας παρατήρησε την αύξηση του οικονομικού απορρήτου στα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας και σημείωσε τις επιπτώσεις του σε μια μυστική έκθεση. Τα νομικά πλαίσια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επέτρεψαν τις ανεξέλεγκτες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και την άνοδο των υπεράκτιων αγορών. 00:08:04

1972 – Η Τράπεζα της Αγγλίας χορηγεί άδεια λειτουργίας στην Bank of Credit and Commerce International (BCCI), η οποία έγινε γρήγορα μια παγκόσμια οικονομική δύναμη. Μέσα σε μια δεκαετία, ενεπλάκη σε εκτεταμένα οικονομικά εγκλήματα, αναδεικνύοντας ρυθμιστικές ελλείψεις. 00:13:39

1986- Ο οικονομολόγος John Christensen άρχισε να ερευνά υπεράκτιες οικονομικές δραστηριότητες ενώ εργαζόταν στο Τζέρσεϊ. Τα ευρήματά του αποκάλυψαν διάχυτες παράνομες πρακτικές, όπως η φοροδιαφυγή και η λανθασμένη αποτίμηση του εμπορίου, που διευκολύνονται από τις δικαιοδοσίες απορρήτου. 00:43:27

1997 – Η αγορά ευρωδολαρίων του Λονδίνου είχε εξελιχθεί σε κυρίαρχη στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, με σχεδόν το 90% των παγκόσμιων δανείων να διοχετεύεται μέσω αυτού του συστήματος. Αυτό το ορόσημο υπογράμμισε τη διαρκή επιρροή της Βρετανίας στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά. 00:09:03

2008 – Οι Νήσοι Κέιμαν φιλοξένησαν πάνω από 80.000 εγγεγραμμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τριών τετάρτων των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου παγκοσμίως, οι οποίες διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ανέδειξε την κλίμακα του υπεράκτιου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας. 00:47:29

2016 – Τα Panama Papers αποκάλυψαν την έκταση του παγκόσμιου οικονομικού απορρήτου, εμπλέκοντας τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη ως κεντρικούς κόμβους παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων. Παρά τη διεθνή πίεση, η Βρετανία διατήρησε τον έλεγχό της σε αυτές τις δικαιοδοσίες. 00:23:20

Βιβλιογραφία

Treasure Islands: Tax Havens and the Men Who Stole the World, του Nicholas Shaxson (Νησιά των θησαυρών: Οι φορολογικοί παράδεισοι και οι άνθρωποι που έκλεψαν τον κόσμο).
Το βιβλίο αυτό διερευνά το κρυφό υπεράκτιο οικονομικό σύστημα, με έμφαση στις βρετανικές δικαιοδοσίες απορρήτου. Καταγράφει τη συστημική διαφθορά και τη φοροδιαφυγή που επιτρέπουν αυτοί οι παράδεισοι. Το έργο του Shaxson αποτελεί μια καθοριστική πηγή για τις λειτουργίες και τις επιπτώσεις της υπεράκτιας χρηματοδότησης. 00:47:50

Γλωσσάριο

City of London Corporation – Μια μοναδική διοικητική οντότητα για την οικονομική περιοχή του Λονδίνου, που λειτουργεί αυτόνομα από την ευρύτερη διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Διατηρεί τα δικά της δικαστήρια, την αστυνομία και τις δικές της δομές διακυβέρνησης, οι οποίες προέρχονται από συμφωνίες που θεσπίστηκαν το 1067. 00:09:50

Secrecy Jurisdictions – Περιφέρειες, συχνά βρετανικά υπερπόντια εδάφη, που παρέχουν νομικά πλαίσια που επιτρέπουν την προστασία του οικονομικού απορρήτου και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και ιδιοκτησίας. Είναι απαραίτητες για τις παγκόσμιες δραστηριότητες φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 00:07:01

Αγορά ευρωδολαρίων – Μια χρηματοπιστωτική αγορά με έδρα το Λονδίνο που επιτρέπει σε μη κατοίκους να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ξένα νομίσματα εκτός εγχώριας ρύθμισης. Η αγορά αυτή διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της κυριαρχίας του Λονδίνου στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά. 00:05:45

Καταπιστεύματα – Νομικές ρυθμίσεις που διαχωρίζουν την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων από τα φυσικά πρόσωπα, παρέχοντας ανωνυμία και φορολογικά πλεονεκτήματα. Τα καταπιστεύματα κατέχουν κεντρική θέση στο υπεράκτιο σύστημα οικονομικού απορρήτου της Βρετανίας, με ελάχιστη εποπτεία ή απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. 00:17:01

Offshore Finance – Η πρακτική της διαχείρισης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων εκτός της δικαιοδοσίας της χώρας καταγωγής για να επωφεληθεί κανείς από τη ρυθμιστική επιείκεια, το απόρρητο και τα φορολογικά οφέλη. Συχνά περιλαμβάνει καταπιστεύματα, εταιρείες κέλυφος και φορολογικούς παραδείσους. 00:20:49

Panama Papers – Συλλογή εγγράφων που διέρρευσαν και εκθέτουν το παγκόσμιο οικονομικό απόρρητο και τη διαφθορά, εμπλέκοντας τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη ως σημαντικούς παράγοντες στη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος. 00:23:20

Flight Capital – Πλούτος που μεταφέρεται από τη μία χώρα στην άλλη, συχνά για να αποφύγει τους φόρους ή να κρύψει παράνομα κέρδη. Τα υπεράκτια τραπεζικά κέντρα είναι πρωταρχικοί προορισμοί για τη φυγή κεφαλαίων. 00:38:45

Χρηματιστικοποίηση – Η μετατόπιση της οικονομικής εστίασης από τη βιομηχανική παραγωγή σε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, όπως η κερδοσκοπία και η εμπορία περιουσιακών στοιχείων. Η τάση αυτή αποτυπώνεται στην οικονομία της Βρετανίας, όπου τα υπεράκτια κεφάλαια τροφοδοτούν τις κερδοσκοπικές αγορές. 00:41:47

Φορολογικοί παράδεισοι – Δικαιοδοσίες που προσφέρουν χαμηλούς ή μηδενικούς φόρους και οικονομικό απόρρητο, προσελκύοντας ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα βρετανικά εδάφη, όπως τα νησιά Κέιμαν και το Τζέρσεϊ, είναι μεταξύ των πιο γνωστών. 00:19:22

Shell Companies – Εταιρείες χωρίς σημαντικές δραστηριότητες ή περιουσιακά στοιχεία, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την απόκρυψη της ιδιοκτησίας και τη διευκόλυνση του οικονομικού απορρήτου. Αποτελούν συχνά αναπόσπαστο μέρος των υπεράκτιων χρηματοοικονομικών δομών. 00:20:49

primenews.press

https://corfiatiko.blogspot.com/2025/03/blog-post_289.html