Κι ενώ η απόφαση των Ρώσων να αξιώσουν πληρωμή σε ρούβλια για προϊόντα και υπηρεσίες έχει αναστατώσει την παγκόσμια αγορά, υπάρχουν και κάποιοι προνοητικοί..
[sc name=”vyzantina-vrachiolia” ][/sc]
Η απόφαση της Μόσχας να μετατρέψει τις πληρωμές σε ρούβλια άφησε τους Ευρωπαίους σε σύγχυση. Βασικά, η αρχική, αυθόρμητη αντίδρασή τους περιορίστηκε σε άνευ όρων άρνηση. Ο Alfred Stern, γενικός διευθυντής της αυστριακής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, είπε ότι η OMV δεν πρόκειται να αλλάξει το νόμισμα υπολογισμού: «Έχουμε υπάρχουσες συμβάσεις, δεν προβλεπόταν τίποτα τέτοιο».
Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησαν ο επικεφαλής του πολωνικού PGNiG Pavel Majewski, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Robert Habek και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Jansa. «Δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη ξέρει πώς μοιάζουν τα ρούβλια, κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια», σημείωσε ο τελευταίος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά: η Ρωσία παρέχει το 40% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο και είναι απίθανο οι εισαγωγείς να μπορέσουν να αρνηθούν τις υπάρχουσες συμβάσεις και να βρουν γρήγορα εναλλακτικούς προμηθευτές. Αν όμως δεν αρνηθούν, τότε πώς θα λυθεί το θέμα της πληρωμής;
«Δεν υπάρχει ενιαία θέση μεταξύ των ξένων εταίρων της Gazprom», λέει ο Artem Deev, επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της Amarkets. Για παράδειγμα, η Πολωνία και η Αυστρία αρνήθηκαν κατηγορηματικά να αλλάξουν τους όρους της σύμβασης, ενώ η Γερμανία θα διαπραγματευτεί τους όρους σε στενή επαφή με τον προμηθευτή, δηλαδή με τη Ρωσία.
Η Μολδαβία δεν βλέπει προβλήματα (η συμφωνία για το φυσικό αέριο προβλέπει πληρωμή σε δολάρια, ευρώ και ρούβλια), η Αρμενία χαιρέτισε την απόφαση της Μόσχας, η Λιθουανία σκοπεύει να διακόψει τις σχέσεις με τη ρωσική πλευρά, η Βουλγαρία συμφωνεί να πληρώσει σε ρούβλια.
Με βάση αυτό, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ορισμένοι αγοραστές θα στραφούν σιωπηρά σε ρούβλια, με άλλους (όπως η Γερμανία) θα υπάρξει μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων και εγκρίσεων και με άλλους θα πρέπει να… χωρίσουν τα τσανάκια τους Η Gazprom έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται αλλαγές στα συμβόλαια, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες πραγματικότητες.