Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ

Η διαχρονική ανεπάρκεια των κυβερνήσεων να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας τις δημόσιες υποχρεώσεις τους, δημιούργησε το εθελοντικό κίνημα και το προπαγάνδισε κυρίως στις νεότερες γενιές κάνοντας τες να πιστεύουν ότι η δενδροφύτευση, η περισυλλογή απορριμμάτων απ` τις ακτές (συνήθως από παιδιά του δημοτικού σχολείου), η εθελοντική πυρασφάλεια από πολίτες που υποκαθιστούν τους αριθμητικά λίγους πυροσβέστες, η εθελοντική φύλαξη των δασικών περιοχών, (κάποτε υπήρχε υπηρεσία δασοφυλάκων την οποία καταργήσανε) και πολλές άλλες παρόμοιες ενέργειες καθαριότητας μέχρι και αρχαιολογικών χώρων, είναι έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με το ‘’ήθος!’’ ‘’τις ανάγκες’’ ‘’τα όνειρα’’ και τα πρέπει! των ηθικών υποχρεώσεων! του ενεργού πολίτη! αν θέλει να θεωρεί τον εαυτόν του ενεργό πολίτη (και όχι παρτάκια) που συμμετέχει για ένα καλύτερο μέλλον! και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται… Διότι το κράτος είναι οι πολίτες! Διότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ! και λοιπά τέτοια προπαγανδιστικά συνθήματα μιας πλανευτικής ιδεολογίας την οποία αντέγραψαν οι ελλαδικές κυβερνήσεις από τον ούτως ή άλλως ανεπαρκή ΟΗΕ και την μεταμοντέρνα Ε.Ε. η οποία ενδιαφέρεται τόσο, μα τόσο πολύ για τον ‘’άνθρωπο!’’. (Γι` αυτό και τον ευτέλισε με το φυλετικό της ανακάτεμα, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα).
Στο πλαίσιο της εν λόγω προπαγάνδας επισημοποίησαν τον εθελοντισμό θεσπίζοντας το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού εκδίδοντας εγχειρίδιο προορισμένο για σχολικές κοινότητες, προκειμένου να προάγουν την αξία του εθελοντισμού στις μικρές ηλικιακά κοινωνικές ομάδες της χώρας, ως πιο ευάλωτες και ευκόλως χειριστικές. Εν τω μεταξύ δίνουν και κίνητρα στους εθελοντές για να υποκαταστήσουν την κρατική ανικανότητα, με μοριοδοτήσεις στην δημόσια Διοίκηση αν έχεις προσφέρει εθελοντική εργασία, πράγμα που καταργεί και αυτή κάθε αυτή την έννοια του εθελοντισμού εφ` όσον προτρέπουν έτσι τους νέους να σπεύδουν σε εθελοντικές δράσεις προκειμένου να φτιάξουν το ‘’βιογραφικό’’ τους.
Η προέκταση αυτής της επίπλαστης υπευθυνότητας που έχουν καταφέρει να περάσουν στους πολίτες κατά τρόπο ηθικοπλαστικό, έχει πολλές και ποικίλες διαστάσεις.
Ενδεικτικά:
1) Στις εισόδους των Δημόσιων Νοσοκομείων υπάρχει ωράριο επισκέψεων 2-3 ώρες το πρωί και 2-3 ώρες το απόγευμα. Ωστόσο οι ίδιες οι διοικήσεις το καταστρατηγούν κάνοντας στραβά μάτια, διότι αν το τηρήσουν οι συγγενείς δεν θα είναι εκεί να τρέξουν να ειδοποιήσουν την νοσοκόμα ότι ο ορός τελείωσε, ότι η πλάτη του ασθενή τους έχει ανοίξει απ` την κατάκλιση, ότι ο καρδιογράφος χτυπάει τρελά, ότι… ότι… και θα πεθάνει το ¼ των ασθενών της χώρας που η ζωή τους παρατείνεται επειδή οι συγγενείς τους εκτελούν χρέη νοσοκόμων.
2) Οι Δήμοι έχουν γεμίσει τις οδούς με δύο έως τέσσερεις διαφορετικούς κάδους απορριμμάτων για τα πλαστικά, για τα γυάλινα, για τα κόπρανα των ζώων, για τα χάρτινα απορρίμματα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, υποδεικνύοντας μου να ξεχωρίζω τα απορρίμματα σε ανάλογο είδος και να τα τοποθετώ σε αντίστοιχη σακούλα, διότι έτσι συμβάλλω στην ανακύκλωση και κατ` επέκταση στην οικολογία. Και διότι οι Δήμοι και τα απορριμματοφόρα τους δεν έχουν κάποιο μηχανισμό αυτόματης διαλογής των απορριμμάτων γιατί το κόστος ενός τέτοιου μηχανήματος είναι υπερβολικό ή ένα τέτοιο μηχάνημα είναι ανύπαρκτο.
Λοιπόν, νομίζω ότι δεν χρειάζονται περισσότερα. Είμαι πολίτης εργαζόμενος και αναλώνω τον εργασιακό μου χρόνο για την επιβίωσή μου. Κατ` έτος και κατά την διάρκεια του έτους, καταβάλω ουχί λίγους φόρους μέσω των οποίων πρέπει να εξασφαλίζονται εκ μέρους της πολιτείας ανταποδοτικά οι δαπάνες:
– Για την δενδροφύτευση,
– Για την καθαριότητα των ακτών (Αν θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά στην δημιουργία του ‘’Φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο μπορείς’’ να τα βάλουν να φυτέψουν φασίολους στο παρτέρι της σχολικής αυλής και ν` αφήσουν τις εξυπνάδες βάζοντας τα παιδιά να φυτεύουν δέντρα στους λόφους και να καθαρίζουν παραλίες.
– Για την πυρασφάλεια και φύλαξη των δασών.
– Για τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού (Δεν ξέρω πως, δεν είναι δική μου δουλειά και δεν με ενδιαφέρει. Εγώ ξέρω ότι έχω κρατήσεις της τάξης των 500 και πλέον ευρώ το μήνα για ασφαλιστικές εισφορές και νοσοκομειακή περίθαλψη).
– Για την διαλογή των απορριμμάτων σε πλαστικά, γυάλινα και ότι άλλο με κατάλληλο μηχανισμό (Δεν ξέρω πως, και δεν με ενδιαφέρει. Εγώ ξέρω ότι πληρώνω τέλη καθαριότητας στον Δήμο και μου τα συμπεριλαμβάνει εκβιαστικά μέσα στον λογαριασμό ρεύματος).
Τέλος δηλώνω ευθαρσώς, ότι δεν έκανα και δεν θα κάνω ποτέ καμία εθελοντική πράξη υποκαθιστώντας την κρατική ανεπάρκεια και αναλαμβάνοντας τις δικές της υποχρεώσεις. Εθελοντής θα πήγαινα μόνο σε ένοπλη σύρραξη υπέρ πατρίδος έστω κι αν με διώχνανε λόγω ορίου ηλικίας.

Μετά τιμής και πικρίας
Δρ. Λεωνίδας Μπίλλης