Η Ρωσία απέρριψε τουρκική «πρόταση» για αναγνώριση των κατεχομένων στην Κύπρο έναντι αναγνώρισης της Κριμαίας

Απέρριψε την τουρκική «άτυπη» (αναγνωριστική;) πρόταση η Ρωσία, σύμφωνα με την οποία Μόσχα και Αγκυρα θα μπορούσαν να τα «βρούν» εάν η πρώτη αναγνώριζε ως κράτος τα κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα αναγνώριζε την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας.

Η «πρόταση» αυτή είναι «ανεπίσημη» και διατυπώθηκε από τον καθηγητή Πανεπιστημίου, Μάλτεπε Χασάν Ουνάλ. Να σημειωθεί ότι συχνά Τούρκοι πανεπιστημιακοί λειτουργούν ως «λαγοί» των εκάστοτε στοχεύσεων της Αγκυρας. Κάτι που επανειλημμένως συνέβη με το σχέδιο της ονομαζόμενης «Γαλάζιας πατρίδας», ως προπομποί του οποίου πολλάκις εμφανίστηκαν Τούρκοι πανεπιστημιακοί και εν αποστρατεία στρατιωτικοί που κατέχουν θέσεις -και- σε Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ΡΙΑ Νόβοστι, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο απέρριψε αυτή την «ιδέα».

«Κατ’ αρχήν -είπε ο Πεσκόφ- ο αγαπητός πανεπιστημιακός δεν εκφράζει την επίσημη θέση της Αγκυρας. Δεύτερον, περιοχές που ανήκουν στη Ρωσία είναι αδιανόητο να αποτελέσουν αντικείμενο συνδιαλλαγής. Κάτι τέτοιο αποκλείεται».

Ως γνωστόν, αν και η Μόσχα θεωρεί ότι η Κριμαία επέστρεψε στις «αγκάλες της μητέρας πατρίδας», της Ρωσίας, έχει κατηγορηθεί για προσάρτηση της Κριμαίας και απόσπασή της από την Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι εκφράζονται εκτιμήσεις αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες ενδεχόμενη αναγνώριση των κατεχομένων της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους ή ακόμα και του Κοσσυφοπεδίου, παρ’ ότι μερίδα της διεθνούς κοινότητας το θεωρεί διαφορετική περίπτωση απ’ ότι της Κύπρου, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη «νομιμοποίηση» μεγάλου αριθμού αποσχισθεισών ή κατεχόμενων περιοχών ανά τον κόσμο.

Οσον αφορά το Κυπριακό, η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μάλιστα, θεωρείται, διαχρονικά ως υποστηρικτής των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εσχάτως, στη συνεδρίαση του ΣΑ όπου υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας για τον «τρίτο Αττίλα» και το άνοιγμα της Αμμοχώστου, η Ρωσία κράτησε στάση υπέρ της Λευκωσίας, απέρριψε τις τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, και υπογράμμισε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία.

πηγή