Η Ρωσία ετοιμάζεται να πνίξει την Τουρκία στη Μεσόγειο – Το στοίχημα Putin στον Λίβυο Haftar αλλάζει τις ισορροπίες

Η Ρωσία ετοιμάζεται να πνίξει την Τουρκία στη Μεσόγειο – Το στοίχημα Putin στον Λίβυο Haftar αλλάζει τις ισορροπίες

Η Ρωσία ετοιμάζεται να πνίξει την Τουρκία στη Μεσόγειο – Το στοίχημα Putin στον Λίβυο Haftar αλλάζει τις ισορροπίες

Η Ρωσία ετοιμάζεται να πνίξει την Τουρκία στη Μεσόγειο – Το στοίχημα Putin στον Λίβυο Haftar αλλάζει τις ισορροπίες

Το στοίχημα της Ρωσίας στον Λίβυο ηγέτη Khalifa Haftar θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε όλη τη Μεσόγειο
Τις τελευταίες εβδομάδες του 2024, ο αριθμός των πτήσεων από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Συρία προς τη Λιβύη, σύμφωνα με στοιχεία του CNN World, αυξήθηκε σημαντικά.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Eurasian Times, αυτό υποδηλώνει αλλαγή στις ρωσικές στρατηγικές προτεραιότητες: η Μόσχα επιδιώκει να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αφρική και να διατηρήσει τη θέση της στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που αναλύθηκαν από το CNN World, ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη An-124 και Il-76 πετούν περισσότερες από μία φορές την ημέρα από την αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο γεωπολιτικός αναλυτής με έδρα την Κωνσταντινούπολη και επικεφαλής του Bosphorus Observer, Yoruk Isik, σημείωσε σε συνέντευξή του στο Arab Weekly ότι μεταγωγικά αεροσκάφη ταξιδεύουν μέσω του Καυκάσου στην αεροπορική βάση Al Khadim στη Λιβύη, που βρίσκεται ανατολικά της Βεγγάζης.
Τα γεωγραφικά δεδομένα φέρεται να έδειξαν ότι ορισμένες πτήσεις από τη Λιβύη συνεχίστηκαν προς το Bamako του Μάλι.
Η αύξηση στην ένταση των πτήσεων παρατηρείται μετά την ανατροπή του νόμιμου προέδρου της Συρίας Bassar Al Assad.
Σύμφωνα με το CNN World, η «μετακόμιση» στη Λιβύη αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου της Μόσχας να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή.
Επί σχεδόν μια δεκαετία, η αεροπορική βάση στη Khmeimim και η βάση στην Tartus στη Συρία χρησίμευαν ως κεντρικοί κόμβοι για τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Μεσόγειο και το Sahel (συμπεριλαμβανομένων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Σουδάν, της Λιβύης, του Μάλι, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο).

Ρωσικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με Άραβες όσο και με δυτικούς αναλυτές, τώρα το ρωσικό ενδιαφέρον μετακινείται προς τη Λιβύη, που μετατρέπεται σε χώρα ιδιαίτερου στρατηγικού ενδιαφέροντος.
Έτσι, στις 29 Δεκεμβρίου, αεροσκάφος An-124, που πιθανολογείται ότι ανήκει στην 224η Μοίρα Ειδικών Πτήσεων, απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Khmeimim με προορισμό το Αλ Χαντίμ. Στις 30 Δεκεμβρίου επέστρεψε.
Το CNN World πιστεύει ότι διάφορα όπλα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, μεταφέρονται στη Λιβύη – αν και αξιωματούχοι του συριακού στρατού είπαν στο Reuters ότι το μεγαλύτερο μέρος του βαρέoς εξοπλισμού παρέμεινε στη Khmeimim και στην Tartus.
«Στόχος είναι η ανασυγκρότηση και η αναδιάταξη σύμφωνα με τις εξελίξεις στο έδαφος» δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματικός του συριακού στρατού.
Αν και η Ρωσία είναι παρούσα στη Λιβύη εδώ και χρόνια, υποστηρίζοντας τον Στρατάρχη Khalifa Haftar και τα στρατεύματά του, πρόσφατες πτήσεις δείχνουν μια εμβάθυνση αυτών των δεσμών.
Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Yunus-Bek Yevkurov, έχουν κάνει πολλά ταξίδια τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσουν τις σχέσεις με τον Haftar, τονίζουν οι Eurasian Times.

Διχασμός

Από το 2014, η Λιβύη έχει ουσιαστικά χωριστεί σε δύο κράτη, που διοικούνται από ανταγωνιστικούς θεσμούς: την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στα δυτικά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων που υποστηρίζεται από τον Khalifa Haftar στα ανατολικά.
Για πολλά χρόνια, τα μέρη προσπαθούσαν να νικήσουν το ένα το άλλο, αλλά απέτυχαν, γεγονός που οδήγησε τη σύγκρουση σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Frederick Wary , η σύγκρουση παραμένει εντοπισμένη, με την ξένη στρατιωτική παρουσία να λειτουργεί σταθεροποιητικά (ο Haftar υποστηρίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υποστηρίζεται από την Τουρκία και ορισμένες ομάδες ανταρτών από τη Συρία, το Τσαντ και την Παλαιστίνη).
Ωστόσο, ο Wary προειδοποίησε ότι η πολιτική αστάθεια στην περιοχή θα μπορούσε να αυξηθεί, ειδικά μετά την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου Σύρου προέδρου.
Εκφράζεται η ανησυχία ότι η Λιβύη θα μπορούσε να εισέλθει σε μια πιο βίαιη και μεγαλύτερης κλίμακας σύγκρουση.
Και σε μια τέτοια κατάσταση ο ρόλος της Ρωσίας γίνεται καθοριστικός, αναφέρουν οι Eurasian Times.
«Τυχόν αλλαγή στη ρωσική στρατηγική θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη παρουσία στη Λιβύη.
Αυτό θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση για το ΝΑΤΟ».
Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, δεδομένων των περιορισμών που αντιμετωπίζει ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος δεν μπορεί να πλεύσει μέσω του Βοσπόρου λόγω τουρκικής απαγόρευσης.
Όπως τονίζουν οι Eurasian Times, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει τα λιμάνια που ελέγχονται από τον Haftar στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης ως πιθανή εναλλακτική λύση στη συριακή Tartus.
Ωστόσο, η Λιβύη είναι κάπως λιγότερο καλή επιλογή: για να φτάσουν σε αυτήν, τα ρωσικά μεταφορικά αεροσκάφη θα πρέπει να περάσουν από τον τουρκικό εναέριο χώρο.
Και ας θυμηθούμε ότι είναι ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβύη, επομένως μπορεί να προσπαθήσει να υπονομεύσει τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας.
Σημειωτέον, παρά τις σχέσεις του Haftar με διάφορους ξένους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η θέση του παραμένει επισφαλής, σύμφωνα με τους Eurasian Times.
Ο στρατάρχης προσπάθησε να αποφύγει να εξαρτηθεί υπερβολικά από οποιαδήποτε δύναμη, αλλά η απόφασή του σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Λιβύη θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

www.bankingnews.gr