Η Σχολή του Αριστοτέλη: Ένα από τα πρώτα Πανεπιστήμια στον κόσμο

Η Σχολή του Αριστοτέλη: Ένα από τα πρώτα Πανεπιστήμια στον κόσμο

Η Σχολή του Αριστοτέλη: Ένα από τα πρώτα Πανεπιστήμια στον κόσμο

Σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων από τη Νάουσα, βρίσκονται τα ερείπια της Σχολής του Αριστοτέλη, ενός τόπου με πλούσια ιστορία και πολιτιστική σημασία.

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, ίδρυσε τη σχολή του εδώ τον 4ο αιώνα π.Χ., με στόχο να διδάξει το εύρος και το μεγαλείο της επιστημονικής και φιλοσοφικής γνώσης που άντλησε από την κλασική ελληνική σκέψη.

Στο Νυμφαίο της Μίεζας, όπως ονομαζόταν η περιοχή στην αρχαιότητα, η συνάντηση του Αριστοτέλη με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον σπουδαίο στρατιωτικό ηγέτη και γιο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’, θα επηρέαζε δραματικά το μέλλον της ανθρωπότητας και του δυτικού πολιτισμού.

Σε αυτό το εντυπωσιακό τοπίο, αφιερωμένο στις Νύμφες, προσέλκυε τις πιο εξαιρετικές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί, ο Αριστοτέλης δίδαξε στους νεαρούς απογόνους των Μακεδόνων ευγενών «την ηθική και πολιτική λέξη» της εποχής, καλύπτοντας φιλοσοφία, πολιτική, λογοτεχνία, μαθηματικά και πολεμικές στρατηγικές, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος.

Μέχρι σήμερα, σώζονται μερικά από τα αρχαία πέτρινα παγκάκια στην τοποθεσία, μαρτυρώντας το σημείο όπου κάθισαν αυτοί οι δύο σπουδαίοι άνδρες. Τα σκιερά μονοπάτια οδηγούν στα μέρη όπου περπάτησαν και συλλογίστηκαν τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη.

Αν και η Σχολή του Αριστοτέλη θεωρείται ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, αυτός ο τίτλος ανήκει στην Ακαδημία του Πλάτωνα.

Ιδρυμένη από τον Πλάτωνα το 428/427 π.Χ., μερικά χιλιόμετρα έξω από την αρχαία Αθήνα, η Ακαδημία Πλάτωνος, ή απλά «Η Ακαδημία», λειτούργησε ως σχολείο στην αρχαία Αθήνα. Ο Πλάτωνας, κληρονόμος της γης όπου χτίστηκε η Ακαδημία, ξεκίνησε να διοργανώνει άτυπες συγκεντρώσεις για φιλοσοφικές συζητήσεις με φίλους του.

Αυτές οι συναντήσεις, με την συμμετοχή σημαντικών στοχαστών όπως ο Θεαίτητος του Σουνίου, ο Αρχύτας του Τάρεντου, ο Λεοδάμας από τη Θάσο και ο Νεοκλείδης, εξελίχθηκαν σε επίσημη Ακαδημία στα μέσα της δεκαετίας του 380 π.Χ. με την άφιξη του Εύδοξου του Κνίδου.
www.himara.gr