Η Tεχνητή Nοημοσύνη μπορεί να σκοτώσει για πάντα το χρήμα και την οικονομική ελευθερία – O «τεχνοσοσιαλισμός» και οι Κεντρικές Τράπεζες
Συνήθως το αντιμετωπίζουμε με καθαρά οργανικούς όρους όσον αφορά τη λειτουργία του – ως ένα μέσον που διευκολύνει τις οικονομικές συναλλαγές και είναι αποθεματικό μέσο για την αξία.
Σε σύγκριση με τις ανταλλαγές που προηγήθηκαν στις πρωτόγονες κοινωνίες, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα είναι πολύ βολικά.
Αλλά τα χρήματα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό όργανο, επισημαίνει ο καθηγητής στο Science Po Jean-Pierre Landau σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Όπως παρατήρησε περίφημα ο Fyodor Dostoevsky , «το χρήμα είναι περιορισμός της ελευθερίας».
Υποστηρίζει την ύπαρξή μας ως αυτόνομα άτομα σε μια αποκεντρωμένη οικονομία όπου υπάρχει ένα άπειρο δίκτυο συναλλαγών.
Η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική, ωστόσο, εάν κάποτε εισέλθουμε σε έναν κόσμο που διέπεται από μια τεχνητή νοημοσύνη προικισμένη με πλήρεις πληροφορίες και άπειρες δυνατότητες επεξεργασίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να μην υπάρχει πλέον κανένας ρόλος για τα χρήματα. Για να κατανοήσει κάποιος πώς μας απελευθερώνουν τα χρήματα, εξετάστε οποιαδήποτε αλυσίδα συναλλαγών.
Όταν λαμβάνουμε χρήματα, έχουμε τον έλεγχο της οικονομικής μας δραστηριότητας.
Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε αν θα το αποθησαυρίσουμε ή θα το ξοδέψουμε σε ό,τι επιλέξουμε.
Μόνο τα χρήματα μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα.
Τα χρήματα, εξάλλου, είναι καθολικό μέσον.
Μας επιτρέπουν να αγοράσουμε οτιδήποτε, ανά πάσα στιγμή, από οποιονδήποτε – και αυτός ο πωλητής μπορεί όλο και περισσότερο να βρίσκεται οπουδήποτε.
Αυτή η συγκεκριμένη ελευθερία δεν προέρχεται την ίδια τη διαδικασία παραγωγής πλούτου, αλλά από τη δυνατότητα επιλογής.
Αυτή η επιλογή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διότι τα μέσα πληρωμής ήταν πάντα επιρρεπή σε πατερναλιστικές παρεμβάσεις εκ μέρους των κυβερνήσεων.
Τον δέκατο ένατο αιώνα, ορισμένες εταιρείες πλήρωναν τους υπαλλήλους τους με νομισματικές μονάδες (σαν τα κουπόνια) που ήταν αποδεκτές μόνο σε καταστήματα που ανήκαν σε εταιρείες.
Και στις μέρες μας, η τεχνολογία καθιστά δυνατή την έκδοση «προγραμματισμένου χρήματος» με ειδικό σκοπό, περιορισμένη χρήση και ακόμη και ημερομηνία χρήσης.
Τέτοια «ψηφιακά κουπόνια» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απαγόρευση της «μη ενάρετης» κατανάλωσης (όπως αλκοόλ ή καπνού) από τους αποδέκτες δημόσιας βοήθειας.
Χρειαζόμαστε χρήματα γιατί ζούμε σε μια οικονομία της αγοράς, όχι σε έναν εκ των προτέρων προγραμματισμένο όσον αφορά τις ανάγκες μας κόσμο.
Η διατήρηση χρημάτων μας προστατεύει από την αβεβαιότητα (έχει μια “αξία επιλογής”, (option value) στην γλώσσα των οικονομικών).
Η ζήτηση για χρήματα αυξάνεται απότομα κατά τη διάρκεια κρίσεων, επειδή οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα απρόβλεπτα.
Αλλά τώρα καθώς κατευθυνόμαστε σε ένα μέλλον όπου οι μηχανές οργανώνουν, αποφασίζουν και εκτελούν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, συναλλάσσονται μεταξύ τους, πιστώνουν και χρεώνουν αμοιβαίους λογαριασμούς και διασφαλίζουν αυτόματα την πειθαρχία στους οικονομικούς νόμους και την ισχύ των οικονομικών συμβάσεων.
Δεν υπάρχει αποτυχία και καμία προεπιλογή.
Χρειαζόμαστε ακόμα χρήματα; Ένας κόσμος χωρίς χρήμα φαίνεται ήδη εν μέρει υπαρκτός. Πριν από μια δεκαετία, ο Hal Varian, Chief Economist της Google, σημείωσε ότι «υπάρχει ένας υπολογιστής στη μέση κάθε συναλλαγής» σε όλη την ψηφιοποιημένη οικονομία μας.
Πολλές από τις καθημερινές μας πράξεις είναι αυτοματοποιημένες, οι αλγοριθμικές συναλλαγές κυριαρχούν σε πολλές αγορές κινητών αξιών και οι πληρωμές προγραμματίζονται όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό.
Εάν το όραμα των υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων για το μέλλον της οικονομικής δραστηριότητας υλοποιηθεί, τα «έξυπνα συμβόλαια» θα διέπουν τη χρηματοοικονομική πραγματικότητα σε ένα σύμπαν αποκεντρωμένης χρηματοδότησης.
Ορισμένοι μάλιστα προτείνουν ότι, κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, εξελιγμένοι αλγόριθμοι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες. Προς το παρόν, όμως, χρησιμοποιούμε απλώς τις μηχανές.
Οι άνθρωποι εξακολουθούν να λαμβάνουν αποφάσεις ως αυτόνομα οικονομικά υποκείμενα, εκφράζοντας προτιμήσεις και ενεργώντας σύμφωνα με αυτές.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν ακολουθούν τυφλά τους οικονομικούς κανόνες.
Κάνουν κρίσεις αφού εξετάσουν δύσκολες συμβιβασμούς, ειδικά σε περιόδους κρίσης ή όταν αντιμετωπίζουν αρνητικά σοκ προσφοράς.
Στην πραγματικότητα, σε μια αυτοματοποιημένη οικονομία με ανθρώπινο έλεγχο, τα χρήματα είναι πιο απαραίτητα από ποτέ.
Αλλά πρέπει να προσαρμοστεί τώρα που η ψηφιοποίηση έχει ισοπεδώσει τους
παράγοντες του χρόνου και του χώρου.
Τα χρήματα, επίσης, μπορεί να είναι ψηφιακά, με τη μορφή κουπονιών στα κινητά μας τηλέφωνα – ένα ψηφιακό νόμισμα που μπορεί να μεταφερθεί άμεσα σε όλο τον κόσμο χωρίς να χρειάζεται να διαμετακομιστεί μέσω ενός πολύπλοκου ιστού λογαριασμών και αντισυμβαλλομένων.
Ένα όριο θα ξεπεραστεί με AI. Ορισμένα σενάρια περιγράφουν ένα σύμπαν όπου η AI δεν επεξεργάζονται απλώς πληροφορίες και εκτελούν εντολές, αλλά λαμβάνουν επίσης αποφάσεις και καθορίζουν ακόμη και τους στόχους.
Θα είναι τα οικονομικά υποκείμενα που θα ενεργούν βάσει προτιμήσεων που μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με εκείνες των ανθρώπων.
Με αυτές τις δυνατότητες, μια τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναλάβει την κατανομή των πόρων και τη διανομή του εισοδήματος.
Θα αξιολογούσε τα εκατομμύρια των πιθανών ισορροπιών που θα προέκυπτε απο τις οικονομικές αποφάσεις και θα προσδιορίσει αυτή που θεωρεί προτιμότερη.
Αυτό το όραμα του «τεχνοσοσιαλισμού» απέχει πολύ από το μοντέλο μιας αποκεντρωμένης, ελεύθερης κοινωνίας.
Θα ήταν μια έκδοση υψηλής τεχνολογίας του κομμουνιστικού κεντρικού σχεδιασμού. Οι συζητήσεις για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρονται συχνά στην ιδιαιτερότητα», που σημαίνει το σημείο όπου οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν την ικανότητα να βελτιώνονται και να αυξάνουν την ισχύ τους, ξεπερνώντας έτσι γρήγορα τους ανθρώπους.
Σε αυτό το σενάριο, οι άνθρωποι δεν θα ελέγχουν πλέον τη μοίρα τους. Θα συμβεί ποτέ; Υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά τα χρήματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως ο ιδανικός δείκτης.
Το καλύτερο σημάδι ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ουσιαστικά αναλάβει θα ήταν εάν τα χρήματα γίνουν άσχετα στην οικονομική ζωή.
Ένας κόσμος χωρίς χρήματα μπορεί να είναι τεχνικά εφικτός.
Αλλά το αν θα αξίζει κάπιοιος να ζει σε αυτόν είναι άλλο θέμα.
www.bankingnews.gr