Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαφανίσει αυτές τις θέσεις εργασίας

Με αναφορές που λένε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT έχει καταφέρει να περάσει εξετάσεις και μπορεί να παράγει εκθέσεις, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να καταστούν παρωχημένες στο μέλλον.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένα ερευνητικό δημοσίευμα ανέφερε ότι το ChatGPT μπόρεσε να περάσει εξετάσεις μεταπτυχιακού επιπέδου στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ορισμένοι καθηγητές έχουν εκφράσει ανησυχία για τους φοιτητές που χρησιμοποιούν την υπηρεσία για να αντιγράψουν στις εξετάσεις ή στις εργασίες τους.

Αλλά αν το σύστημα γίνει ικανό, το ChatGPT και άλλου είδους τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μια σειρά από δουλειές των λευκών κολάρων, προειδοποίησαν ορισμένοι ερευνητές.

«Η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά τους υπαλλήλους. Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να το σταματήσει αυτό», δήλωσε την Τετάρτη στην εφημερίδα New York Post ο Πενγκτσένγκ Σι, αναπληρωτής πρύτανης στο τμήμα πληροφορικής και επιστημών της πληροφορίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ. «Δεν πρόκειται για κραυγή λύκου», πρόσθεσε ο Σι. «Ο λύκος είναι στην πόρτα».

Οι θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την υγειονομική περίθαλψη, τις εκδόσεις και άλλες βιομηχανίες είναι ευάλωτες, δήλωσε ο Σι. Αλλά οι άνθρωποι, πρόσθεσε, θα είναι σε θέση να μάθουν πώς να αξιοποιούν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Εκδόσεις

Στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, η τεχνολογία AI έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες. Ορισμένα μέσα και δημοσιογράφοι έχουν σημειώσει ότι το σύστημα είναι ανεπαρκές όσον αφορά τα γεγονότα.

«Η επεξεργασία κειμένων είναι σίγουρα κάτι στο οποίο κάνει εξαιρετικά καλή δουλειά. Συνοψίζοντας, κάνοντας ένα άρθρο συνοπτικό και πράγματα αυτής της φύσης, σίγουρα κάνει πολύ καλή δουλειά», δήλωσε στην Post ο Τσινμέι Χέγκντε, αναπληρωτής καθηγητής πληροφορικής και ηλεκτρολόγων μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Μπορείτε να του ζητήσετε να παρέχει ένα δοκίμιο, να παράγει ένα άρθρο με παραπομπές, αλλά τις περισσότερες φορές, οι παραπομπές είναι απλώς κατασκευασμένες», συνέχισε ο Χέγκντε. «Αυτή είναι μια γνωστή αποτυχία του ChatGPT και ειλικρινά δεν ξέρουμε πώς να το διορθώσουμε».

Ο Χέγκντε πρόσθεσε στην εφημερίδα ότι ορισμένοι απλοί σχεδιαστές και μηχανικοί ιστοσελίδων κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

«Ανησυχώ για αυτούς τους ανθρώπους. Τώρα μπορώ απλώς να ζητήσω από το ChatGPT να δημιουργήσει έναν ιστότοπο για μένα – κάθε είδος ανθρώπου του οποίου η συνήθης δουλειά θα ήταν να το κάνει αυτό για μένα δεν χρειάζεται πλέον», δήλωσε.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο φοιτητής του Princeton Έντουαρντ Τιαν δήλωσε στο NPR ότι δημιούργησε μια εφαρμογή για να δει αν κάτι έχει γραφτεί μέσω AI, που ονομάζεται GPTZero.

«Οι άνθρωποι αξίζουν να γνωρίζουν πότε κάτι έχει γραφτεί από άνθρωπο ή έχει γραφτεί από μηχανή», δήλωσε ο Τιαν στο πρακτορείο.

Γουόλ Στριτ

Ορισμένες οικονομικές θέσεις εργασίας θα καταστούν επίσης παρωχημένες τους επόμενους μήνες και χρόνια, προειδοποίησε ο Σι.

«Σίγουρα πιστεύω ότι [θα επηρεάσει] την πλευρά των συναλλαγών, αλλά ακόμη και [σε] μια επενδυτική τράπεζα, οι άνθρωποι [προσλαμβάνονται] από το κολέγιο και περνούν δύο, τρία χρόνια για να δουλέψουν σαν ρομπότ και να κάνουν μοντελοποίηση στο Excel – μπορείτε να βάλετε την τεχνητή νοημοσύνη να το κάνει αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα. «Πολύ, πολύ πιο γρήγορα».

Δικηγόροι

Το ChatGPT έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο αφού καθηγητές νομικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα χρησιμοποίησαν το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουν απαντήσεις σε εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα το περασμένο εξάμηνο, και στη συνέχεια τις βαθμολόγησαν τυφλά μαζί με τις εξετάσεις των πραγματικών φοιτητών.

Ο μέσος όρος απόδοσης του ChatGPT ήταν C+ και υπολειπόταν του μέσου όρου Β+ των ανθρώπων, δήλωσαν οι συγγραφείς. Αν εφαρμοζόταν σε όλο το πρόγραμμα σπουδών, αυτό θα ήταν ακόμα αρκετό για να κερδίσει το chatbot ένα πτυχίο νομικής – αν και θα βρισκόταν σε ακαδημαϊκή αναστολή στη Μινεσότα, η οποία κατατάσσεται ως η 21η καλύτερη νομική σχολή της χώρας από το U.S. News & World Report.

«Μόνο του, το ChatGPT θα ήταν ένας αρκετά μέτριος φοιτητής νομικής», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζόναθαν Τσόι, ο οποίος συνεργάστηκε με τους καθηγητές Κρίστιν Χίκμαν, Έιμι Μόναχαν και Ντάνιελ Σβαρτς.

Πρακτικάριοι

Κάποιες θέσεις πρακτικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των μη αμειβόμενων, ενδέχεται επίσης να καταργηθούν στο μέλλον.

Μια εταιρεία τεχνολογικού μάρκετινγκ, η Codeword, δήλωσε ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους λεγόμενους «πρακτικάριους» της τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθούν τις ομάδες σχεδιασμού και σύνταξης για την εκτέλεση «απλών αλλά απαραίτητων εργασιών».

«Είναι μια ευκαιρία για τον εξορθολογισμό των εσωτερικών διαδικασιών με την εξάλειψη των απαραίτητων αλλά ψυχοφθόρων και χρονοβόρων καθηκόντων – ή τουλάχιστον για να τα μεταβιβάσουμε σε ασυγκίνητους πρακτικάριους που δεν μπορούν να βαρεθούν», δήλωσε ο Τέρενς Ντόιλ, στέλεχος της Codeword, σύμφωνα με το Axios.

Σχεδιασμός

Η OpenAI, η κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT, δημιούργησε ένα ξεχωριστό εργαλείο, το DALL-E, το οποίο μπορεί να παράγει εικόνες από τις προτροπές του χρήστη κατόπιν εντολής. Ο Χέγκντε δήλωσε ότι το εργαλείο αυτό, μαζί με το Stable Diffusion και άλλα, αποτελούν απειλή για τη βιομηχανία του γραφικού σχεδιασμού.

«Πριν, ζητούσατε από έναν φωτογράφο ή από έναν γραφίστα να φτιάξει μια εικόνα [για ιστότοπους]. Αυτό είναι κάτι πολύ, πολύ εύλογα αυτοματοποιημένο με τη χρήση τεχνολογίας παρόμοιας με το ChatGPT», δήλωσε στην Post.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

theepochtimes.gr

orthodoxostypos
https://simeiakairwn.wordpress.com