Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ

Αναρχε Θεε, Συ που δημιουργησες τον ουρανο, και θεμελιωσες την γη επανω στα νερα. Συ εδωσες τον ηλιο να φωτιζει τον κοσμο ολο και τα συννεφα να βρεχουν.

Συ χαριζεις αφθονα τα αγαθα σου επι δικαιους και αδικους. Συ ευεργετεις καλους και κακους,σαν ανεξικακος και

Παναγαθος. Ακουσε τωρα πλουσιοδωρε Βασιλευ, την δουλη σου που σε παρακαλει και οποιος

μνημονευει το το μαρτυριο μου,προς δοξα του Αγιου Σου ονοματος,αξιωσε τον να μην του αγγιξει ποτε την οικογενειαν του ασθενεια κολλητικη,ουτε το σπιτικο του αρρωστεια θανατηφορα

Κι ενω η Αγια Βαρβαρα ελεγε την προσευχη αυτη ακουσε μια αποκοσμη γαληνια, ουρανια φωνη να προσκαλη κι αυτην και την μαρτυς Ιουλιανη στην δοξα του ουρανου, και να της υποσχεται συγχρονως οτι θα γινοταν πραγματικοτης εκεινο που ζητησε στην προσευχη της.

Απο τον Βιο της Αγιας Μεγαλομαρτυρος Βαρβαρας.

Ο πατέρας της λόγω της σωματικής ωραιότητας της Αγίας, την φύλαγε κλεισμένη εντός πύργου. Δεν γνωρίζουμε που διδάχθηκε τις χριστιανικές αλήθειες, καθώς ο πατέρας της ήταν φανατικός ειδωλολάτρης, λόγος για τον οποίο άλλωστε προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την πίστη της στον Τριαδικό Θεό. Ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, την πρόδωσε.

Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να τις ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα, Μαρκιανό, κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και καθύβρισε τα είδωλα.

Μετά από φρικτά βασανιστήρια, διεπομπέφθη γυμνή στην πόλη και τέλος σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.

Η σύναξη της Αγίας ετελείτο στο μαρτύριο αυτής, στον Βασιλίσκο πλησίον της αγίας Ζηναΐδος