Ο Ασκός ειναι ενα χωριο του Δημου Λαγκαδά και είναι χτισμένος στο υψίπεδο, το οποίο σχηματίζεται ανάμεσα στο όρος Βερτίσκος και στην λίμνη Βόλβη. Η θέση του προσφέρει μοναδική θέα στην πεδιάδα του Λαγκαδά, τις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, καθώς και στις κορυφογραμμές του Χορτιάτη.Απέχει 9 χιλιόμετρα απο το Σοχο Θεσσαλονίκης.
Στον Ι. Ν Ζωοδόχου Πηγής στον Ασκο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ασκονίτισσας ή Γιάτρισσας.
Ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου πηγης Ασκού, σήμερα αποτελεί ένα κέντρο λατρείας και πνευματικής ζωής, για την ενορία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
Ο Ιερός Ναός εσωτερικά είναι άριστα αγιογραφημένος, με κορυφή την πλατυτέρα έργο του γνωστού αγιογράφου Χρηστίδη.
Βέβαια τίποτε δεν είναι σε θέση να σκιάσει την Αγιαστική παρουσία της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Ασκονίτισσας
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
Στο χωριό Ασκός, της Ανατολικής Θράκης, που βρίσκεται στην Θρακική ακτή του Εύξεινου Πόντου, σε απόσταση 35 μιλίων δυτικά του Βοσπόρου, υπήρχε η εικόνα αυτή και η οποία κατά την παράδοση ανασύρθηκε από τη θάλασσα.
Στο χωριό αυτό και κοντά στη θέση Άγιος Αθανάσιος, βρισκόταν ο τελευταίος Πύργος του τείχους που κατασκευάστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αναστάσιο Α’ (του ονομασθέντος Δίκορου, 491-518 μ.Χ.).
Τα ίχνη του Πύργου αυτού σώζονταν στη θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι το 1914.
Στο χωριό αυτό υπήρχε τοποθεσία με το όνομα του «Βασιλιά τα χνάρια», που βρίσκεται επάνω στην οδό η οποία οδηγεί από Ορμονλή στον Ασκό. Η οδός αυτή επεκτείνεται παράλληλα των ερειπίων του παραπάνω τείχους και στην τοποθεσία αυτή διακρίνονται και σήμερα ακόμα, επάνω σε γρανιτένια πέτρα αποτυπώματα βαδισμάτων μεγαλόσωμων αλόγων.
Η παράδοση αυτή ενισχύει την άποψη ότι η εικόνα αυτή βρίσκεται στον Ασκό πολύ πιο μπροστά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, και η θαυματουργική της ιδιότητα ήταν γνωστή στην Κωνσταντινούπολη, στο παλάτι, στο πατριαρχείο και στον Ιερό Κλήρο.
Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
Στοιχεία γι’αυτήν μας παρέχουν γεγονότα των νεότερων χρόνων, τα οποία κατανέμονται σε δύο χρονικές περιόδους:
I) Σε εκείνα που συνέβησαν στο πρώτο χωριό Ασκός της Ανατολικής Θράκης.
II) Στα θαύματα που έγιναν στην κωμόπολη Ασκός της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά-Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται πλέον η θαυματουργός εικόνα.
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΌΝΑΣ
Ως προς την αρχαιολογική της αξία μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ μεγάλη καθότι η ηλικία της υπερβαίνει κατά τους μετριότερους υπολογισμούς τα 1000 έτη.
Ειδικοί επιστήμονες, που την εξέτασαν επισταμένως, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή αγιογραφήθηκε μεταξύ του 6ου και 8ου μ.Χ. αιώνα.
Αυτό προκύπτει από το είδος της εικόνας και την τεχνοτροπία της.
Η μορφή της Παναγίας με τον Ιησού στην αγκαλιά της δεν είναι αγιογραφημένη επάνω σε ξύλινη πλάκα, αλλά επάνω σε κυρόπανο (μουσαμά) η οποία φθάρθηκε σε μερικά μέρη, λόγω της παλαιότητάς της, και δεν επέτρεπε την επιδιόρθωση από τους αγιογράφους εκλήθησαν για το λόγο αυτό.
Επειδή δε, σύμφωνα με την υπάρχουσα παράδοση, βρέθηκε μέσα στη θάλασσα, λέγεται ότι η εικόνα αυτή βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη κατά την εποχή των εικονομάχων, και ότι αφού απαγορεύτηκε η εικονολατρία (Σύνοδος 754 μ.Χ.) την έριξαν στη θάλασσα, για να μην παραδοθεί στις φλόγες, όπως γινόταν τότε με πολλές Ιερές Εικόνες της Ορθοδοξίας.
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι την ημερα της Ζωοδοχου πηγής.
Η Παναγία η Γιατρισσα του Ασκου ειναι μια υπέροχη Εικόνα με ιστορία και σύμφωνα με μια εκδοχή φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Μάρκο.
Σήμερα, και παρότι έχουν περάσει εκατοντάδες χρόνια, η φθορά δεν είναι μεγάλη, ενώ είναι ντυμένη με φύλλο χρυσού και ασημιού.
Παναγία μου την ευλογία σου σε ολα τα παιδιά σου.. ΑΜΗΝ