• mentagion-taxiarxis-mantamadou
    Ταξιάρχης Μιχαήλ - Μενταγιόν
    Μενταγιόν με αλυσίδα από ανοξείδωτο ατσάλι, με τον Ταξιάρχη Μιχαήλ (Μανταμάδου) Διαστάσεις μενταγιόν:...
  • agios-paisios-eikones-vivlia
    Άγιος Παΐσιος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στο ixnk.gr
  • agios-porfyrios-vivlia-eikones
    Άγιος Πορφύριος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Πορφύριο στο eikonia.gr
  • agiosiakovostsalikisixnk
    Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης
    Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη
  • FACEBOOK-TEST16
    Ορθόδοξη Βιβλιοθήκη
    Στο eikonia.gr θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σε Ψυχωφελή και Πνευματικά βιβλία καθώς και βίους Αγίων...
Η ζωή στην πιο παγωμένη πόλη του πλανήτη. Γιακούτσκ, Σιβηρία

Η ζωή στην πιο παγωμένη πόλη του πλανήτη. Γιακούτσκ, Σιβηρία

Η ζωή στην πιο παγωμένη πόλη του πλανήτη. Γιακούτσκ, Σιβηρία

Η ζωή στην πιο παγωμένη πόλη του πλανήτη. Γιακούτσκ, Σιβηρία

Οι 300.000 κάτοικοι της πόλης ζουν κάτω από κλιματικές συνθήκες που για έναν Έλληνα μοιάζουν ασύλληπτες

ο γνωστό τραγούδι λέει ότι «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα» και αλήθεια ποιος μπορεί να το αδικήσει; Aν εξαιρέσεις κάποιες πόλεις του ελληνικού Βορρά και μερικά ορεινά χωριά, στην Ελλάδα αυτό που βιώνουμε είναι κάτι-σαν-χειμώνας που ούτως ή άλλως κρατάει και ελάχιστα. Είμαι, λοιπόν, σίγουρος ότι οι κάτοικοι του Yakutsk της Σιβηρίας θα γελάνε πάρα πολύ με την αναστάτωση που πιάνει εμάς τους Αθηναίους, όταν η θερμοκρασία πέφτει απλώς κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Το Yakutsk βλέπετε θεωρείται η πιο κρύα πόλη του πλανήτη (μόνο η Norilsk μπορεί να την ανταγωνιστεί). Βρίσκεται κάπου στα βορειοανατολικά της Ρωσίας, στο βάθος της Σιβηρίας και μόλις 450 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου.

Έχει μάλιστα περισσότερους από 300.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε από το όχι και τόσο μακρινό 2018.

ⓒ 2021 Τatiana Gasich/Associated Press

Η μέση θερμοκρασία του Yakutsk είναι της τάξης των -8,8 °C για όλον τον χρόνο. Όπως θα φαντάζεστε, αν όλη τη χρονιά η θερμοκρασία κατά μέσο όρο είναι αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, τον χειμώνα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, που είναι ο πιο κρύος μήνας για την πόλη, η μέση θερμοκρασία είναι στους -38,6 °C με τη μέση ανώτερη να φτάνει τους -35,7 °C και τη μέση κατώτερη τους -41,7 °C. Ζακετούλα να πάρετε. Να τονίσουμε επίσης σε αυτό το σημείο ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί γενικά στην ιστορία του Yakutsk Ιανουάριο μήνα είναι οι -11 °C.

ⓒ 2021 Tatiana Gasisch /Associated Press

Δεν είναι όμως η κατάσταση μόνο κρύο, τσιπουράκι και μιζέρια. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία στην πόλη ξεπερνά κατά μέσο όρο (στην υψηλότερη τιμή της) τους 25 βαθμούς, πράγμα που κάνει το Yakutsk, εκτός από την πιο κρύα πόλη του πλανήτη, αυτή που έχει και το μεγαλύτερο φάσμα θερμοκρασιών.

Πάντως, ακόμα και αν είναι σύντομα, αυτά τα θερμά καλοκαίρια δίνουν ζωή στο Yakutsk που, για να είμαστε δίκαιοι, παρά τις ακραίες θερμοκρασίες δεν είναι νεκρό. Έχει και ζωή: Θέατρα, bars, μια μεγάλη Όπερα. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι το Yakutsk έχει μια punk σκηνή γνωστή σε όλη τη Ρωσία. Όχι ακριβώς η μουσική που περίμενες να ακούσεις σε μια πόλη των -40 βαθμών Κελσίου.

ⓒ 2021 Ajar Walamov/Associated Press

Πώς είναι όμως δυνατόν να ζουν τόσο πολλοί άνθρωποι σε τέτοιες ακραίες συνθήκες; Η απάντηση είναι απλή: Μπορεί πάνω από το έδαφος τα πράγματα να είναι παγωμένα, το υπέδαφος όμως αποζημιώνει τους κατοίκους της περιοχής.

Το Yakutsk έχει πολλά ορυχεία, πράγμα που κάνει την περιοχή την 5η σε παραγωγή διαμαντιών σε όλο τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή που υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Χάρη σε αυτά η πόλη είναι σχετικά πλούσια αλλά και αναγκαία κατοικημένη, καθώς είναι απαραίτητη γενικότερα για την εξαγωγική ισχύ της Ρωσίας.

ⓒ 2021 Ajar Warlamov /Associated Press

Κλείνοντας, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω πάει ποτέ στην περιοχή αλλά δεν μπορώ να πω ότι δε βρίσκω πρόκληση μια επίσκεψη σε αυτή.

Ιδίως τα τελευταία χρόνια, το Yakutsk έχει αρχίσει να γίνεται hot προορισμός (pun intended), χάρη στα πανέμορφα φυσικά τοπία, τα μουσεία αλλά κυρίως χάρη στην extreme μετεωρολογική εμπειρία που βιώνουν οι επισκέπτες της. «Γιατί όχι;» θα αναφωνήσω εγώ.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου του 2021 από τον Νίκο Σταματίνη.

πηγή