Ίντριγκες και παρασκήνιο πίσω από την εκλογή του Πάπα. Πώς έκανε πίσω ο Ιταλός Παρολίν που είχε εξασφαλισμένες 40 ψήφους γιατί θεωρήθηκε σημαντική η συντόμευση της διαδικασίας
Ελάχιστες μέρες χρειάστηκαν -και τέσσερις μόλις ψηφοφορίες- προκειμένου ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ να αναδειχθεί από το κονκλάβιο ως ο 267ος ηγέτης των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών του κόσμου, έχοντας διαλέξει για τον εαυτό του το όνομα Πάπας Λέων ο ΙΔ’. Η έξοδός του στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, εξέπληξε πολλούς, καθώς ο ιερέας από το Σικάγο δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί για τη θέση του Ποντίφικα.
Με την απρόσμενη εκλογή του ασχολήθηκε χθες επισταμένα ο ιταλικός Τύπος, προσπαθώντας να ρίξει φως στα όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καπέλα Σιξτίνα. Οπως έγραφε χθες η εφημερίδα «Repubblica», το κονκλάβιο εν τέλει επέλεξε ως νέο Πάπα έναν «άνθρωπο της συναίνεσης», έναν ιερέα που δείχνει πως μπορεί να βαδίσει στα βήματα του προκατόχου του, Φραγκίσκου, και να αναζωογονήσει την κληρονομιά του. Ο Πρεβόστ χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος με συγκρατημένη αλλά συναρπαστική ιδιοσυγκρασία, γνωστός για την εργατικότητά του, εξαιρετικός ακροατής και συνηθισμένος να δουλεύει ομαδικά.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν το γεγονός πως με δεδομένη την ποικιλομορφία του κονκλαβίου, αλλά και τις προβλέψεις για τα φαβορί, οι καρδινάλιοι κατέληξαν σχετικά γρήγορα στην εκλογή του νέου προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί για τη θέση του εκλιπόντος Φραγκίσκου, με τους υποστηρικτές του να λένε ότι ήδη από την έναρξη του κονκλαβίου είχε εξασφαλισμένες τουλάχιστον 40 ψήφους. «Ολοι τον γνώριζαν, όλοι εκτιμούσαν τις διπλωματικές του ικανότητες, λίαν πολύτιμες στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία. Αλλά υπήρχαν και εντάσεις γύρω από τον υπουργό Εξωτερικών του Φραγκίσκου:
Οι καρδινάλιοι που ήταν σύμφωνοι με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν εκτίμησαν τη συμφωνία του Παρολίν με την Κίνα, ενώ οι γνήσιοι οπαδοί του Φραγκίσκου θεωρούσαν τον Παρολίν πολύ επιφυλακτικό σε σχέση με τις μεταρρυθμιστικές τάσεις του εκλιπόντος Πάπα» ανέφερε η «Repubblica». «Η γρήγορη εκλογή του νέου Ποντίφικα προφανώς κατέστη δυνατή, επειδή υπήρξε μια πρώιμη σύγκλιση των άλλων υποψηφίων, ξεκινώντας από τον Παρολίν στον Πρέβοστ» σημείωνε η ίδια εφημερίδα, για να προσθέσει: «Αλλωστε, ο Βενετός και ο Αμερικανός -ο πρώτος ως υφυπουργός του Βατικανού και ο δεύτερος ως έφορος των επισκόπων- είχαν συνεργαστεί άψογα τα τελευταία χρόνια. Και είναι εύλογο ότι ο Πρέβοστ είχε συγκεντρώσει έναν ικανό αριθμό ψήφων από την πρώτη ψηφοφορία: διαφορετικά, θα ήταν δύσκολο να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα -δηλαδή 89 από τις 133 ψήφους- μέσα σε μόλις τέσσερις ψηφοφορίες».
Ρεπορτάζ της «Corriere della Sera» ανέφερε πως μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης ο Παρολίν φερόταν ότι είχε συγκεντρώσει 49 ψήφους έναντι 38 του Πρέβοστ, αλλά το απόγευμα οι ψήφοι μετακινήθηκαν προς τον Αμερικανό, υπερβαίνοντας τις 89.
Σύμφωνα ξανά με την «Repubblica», ο Πρέβοστ φαίνεται πως συγκέντρωσε διακομματικές προτιμήσεις τόσο ιδεολογικά όσο και γεωγραφικά. Αφενός, θεωρήθηκε από το κονκλάβιο ο λιγότερο… Αμερικανός από τους Αμερικανούς, αφού έζησε για 20 χρόνια στο Περού. «Πιθανώς», αναφέρει η εφημερίδα, «τον υποστήριξε ο καρδινάλιος Μπλέιζ Κούπιτς του Σικάγου, ηγέτης των οπαδών του Φραγκίσκου και των αντι-Τραμπικών στην επισκοπική περιφέρεια των ΗΠΑ, όπως και άλλοι επώνυμοι καρδινάλιοι που είχε διορίσει ο εκλιπών Πάπας». Αφετέρου, συγκέντρωσε αρκετές ψήφους από τη Λατινική Αμερική αλλά και από την Ευρώπη.
Οπως ανέφερε, τέλος, η «Repubblica», εκείνο που έπαιξε ρόλο τελικά ήταν το ότι «ως άνθρωπος συνηθισμένος να λειτουργεί σε σύνολα, ο Πρέβοστ φάνηκε σε πολλούς ως ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει την παπική εξουσία να εξελιχθεί σε κάτι πιο συλλογικό από αυτό που είναι μέχρι σήμερα, πετυχαίνοντας να δώσει ρόλο σε φορείς και άτομα που μέχρι τώρα ένιωθαν πως η διοίκηση δεν τους αφορά. Και έτσι από την Καπέλα Σιξτίνα ο καρδινάλιος Ροβέρτος Φραγκίσκος Πρέβοστ αναδείχθηκε ως Πάπας Λέων ΙΔ’». Για την ιστορία, η λειτουργία ενθρόνισής του θα τελεστεί την Κυριακή 18 Μαΐου.