Είναι η δεύτερη φορά που το ακούμε: Μια έγινε στην Ουκρανία επειδή το ζήτησε ο ίδιος ο Ζελένσκι, και δεύτερη φορά στο Ιράν, αλλά δεν το ζήτησε κανείς εκεί
Πριν δυο μέρες διαβάσαμε στα ΜΜΕ ότι ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως θα ενεργοποιήσει το Starlink «για να δώσει πρόσβαση στο διαδίκτυο στους διαδηλωτές στο Ιράν», αφού οι ιρανικές αρχές επέβαλαν δραστικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp, λόγω των διαδηλώσεων.
Ο Έλον Μασκ ανέφερε ότι η εταιρεία SpaceX σκοπεύει να ζητήσει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης ώστε να προσφέρει στο Ιράν υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω του συστήματος δορυφόρων Starlink.
Την Παρασκευή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι θα ενεργοποιήσει τη δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου της εταιρείας, Starlink, ως απάντηση στο tweet του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν δράση «για να προωθήσουν την ελευθερία του Διαδικτύου και την ελεύθερη ροή πληροφοριών» στους Ιρανούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες ότι αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ
[sc name=”trofima-epiviosis” ][/sc]
Mission impossible!
Αυτή τη στιγμή περνάνε δεκάδες δορυφόροι Starlink, δυστυχώς, πάνω από την Ελλάδα. Μπορείτε να κάνετε χρήση του διαδικτύου μέσω αυτών; Όχι.
Το Starlink είναι το πρώτο σε μια νέα γενιά δορυφορικών δικτύων που λειτουργούν σε χαμηλή τροχιά της Γης και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν συνδέσεις στο Διαδίκτυο υψηλού εύρους ζώνης από το διάστημα απευθείας σε μεμονωμένους χρήστες. Οι χρήστες του Starlink μπορούν να παρακάμψουν τα επίγεια δίκτυα επικοινωνιών μιας χώρας, απαλλάσσοντάς τους από τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο.
Ακούγεται καλό, ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά.
Πρώτον χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό, τα πιάτα της Starlink τα οποία θα σας σταλούν αν και εφόσον έχετε αρκετά χρήματα και γίνετε συνδρομητής. Απαιτείται ειδικό τερματικό για τη λήψη ενός σήματος από τον αστερισμό των δορυφόρων του Starlink 500 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Τα τερματικά περιλαμβάνουν ένα δορυφορικό πιάτο 20 ιντσών, το οποίο αποστέλλεται σε συσκευασία μεγέθους περίπου δύο κουτιών πίτσας στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.
Θα μπορέσουν τα πιάτα να πάνε στους «Ιρανούς διαδηλωτές»; «Προφανώς, η ιρανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να το εγκρίνει», είπε ο Μασκ για την υπηρεσία Starlink. «Θα απαιτούσε κάποιος να αγοράσει πραγματικά ένα τερματικό και να το μεταφέρει λαθραία στο Ιράν, αλλά θα έπαιρναν ένα ρίσκο γιατί η κυβέρνηση δεν θα είναι ευχαριστημένη με αυτό».
Οπότε γιατί ο Μασκ θα ενεργοποιήσει τους δορυφόρους του;
Για τον ίδιο λόγο που η «επιχείρηση» του Μασκ έχει συνάψει συμβόλαια με την Αμερικάνικη Άμυνα και χρηματοδοτείται.
Σύμφωνα με το science.org, αυτοί οι κόμβοι του Διαδικτύου σε τροχιά επειδή πετούν πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης από τους δορυφόρους που τρέχουν παγκόσμια συστήματα πλοήγησης, όπως το GPS του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το Galileo της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το BeiDou της Κίνας ή το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης της Ρωσίας, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα σήματα. Επειδή οι στρατοί λειτουργούν πολλά από τα συστήματα, τα σήματα μπορεί να είναι στόχοι για εμπλοκή ή αναβρασμό.
Όταν ο Μασκ έστειλε τους δορυφόρους του στην Ουκρανία, είπε ότι πρέπει να γίνεται «σωστή χρήση» γιατί «μπορεί οι Ρώσοι να τους κατασκοπεύουν».
Τώρα που θα πετούν πάνω από το Ιράν, μήπως είναι για να κατασκοπεύουν την Ιρανική κυβέρνηση, παρά να δώσουν ίντερνετ στους διαδηλωτές που δεν θα έχουν πιάτα;
Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Ποιος ελέγχει το Διάστημα πάνω από μια χώρα; Με ποιο δικαίωμα μια ιδιωτική εταιρεία μιας χώρας σε συνεργασία με τη δική της χώρα αποφασίζει για μια άλλη;
Αυτά ακριβώς τα καυτά θέματα, όπως και τον έλεγχο του παγκόσμιου καιρού ήθελε να βάλει σε μια «ειρηνική» τάξη ο Τζον Κένεντι, και… τελικά έφαγε μια σφαίρα…