Επίκαιρα

Ισραήλ: «Ναι» στην παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων για τον εντοπισμό ασθενών με μετάλλαξη Όμικρον

«Πράσινο φως» άναψε, την Κυριακή (28/11), η ισραηλινή κυβέρνηση για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων με σκοπό τον εντοπισμό ασθενών της νόσου COVID-19, που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε, την Κυριακή (28/11), την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων από την Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας (ISA) για να προσδιορίσει πού βρίσκονται τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, στη σχετική απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρεται: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, σήμερα (28/11), τη χρήση παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων από την Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας (ISA) για τον εντοπισμό των επαφών των επαληθευμένων περιπτώσεων του στελέχους Όμικρον. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ υπέγραψε τους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης για το θέμα. Η χρήση θα είναι για τον εντοπισμό επαληθευμένων κρουσμάτων και ως εκ τούτου την αποκοπή της αλυσίδας μόλυνσης».
Ακόμα, η εν λόγω απόφαση θα ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης ενώ, ταυτόχρονα, θα προωθηθεί η σχετική νομοθεσία για το θέμα.
Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση περιορίζεται μόνο σε επαληθευμένες περιπτώσεις του νέου στελέχους και δεν θα υπάρξει ευρεία και σαρωτική χρήση για όλα τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, όπως έγινε σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε την Παρασκευή (26/11) να χαρακτηρίσει «ανησυχητική» μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική.