«Καμπανάκι» από την JP Morgan: «Όλα θυμίσουν το 2007 – Πριν το μεγάλο κραχ»

«Καμπανάκι» για την κατάσταση της οικονομίας «κτύπησα» ένας από τους στρατηγικούς αναλυτές της JP Morgan, ο David Lebovitz, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες στο επενδυτικό κλίμα σήμερα με την περίοδο που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC) του 2007-2008.

«Τελικά κάτι θα σπάσει», σημείωσε χαρακτηριστικά στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «οικονομικό ατύχημα». Οι επενδυτές, εξετάζουν το ενδεχόμενο να στοιχηματίσουν σε μια ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων: Εάν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν και οι αποδόσεις συνεχίσουν να αυξάνονται, θα μπορούσε να οδηγήσουν ξανά σε μια οικονομική καταστροφή.

Αυτό υποστηρίζει κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Asset Management σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Bloomberg Surveillance».

Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το πώς η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αντιδράσει σε απότομα υψηλότερα επιτόκια, ο David Lebovitz, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Asset Management, δήλωσε ότι θα περίμενε κανείς πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν χαμηλότερα, όχι υψηλότερα.

Εάν οι αποδόσεις συνεχίσουν να ανεβαίνουν, τελικά η Federal Reserve πιθανότατα θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια, σημείωσε ο David Lebovitz. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα ήταν ανόητο να περιμένουμε από την κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού εκτός εάν έχει συγκεκριμένο κίνητρο να το κάνει.

«Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρόπο που ανέβαιναν, τελικά θα υπάρξει ένα οικονομικό ατύχημα, τελικά κάτι θα σπάσει και αυτό θα κάνει τη Fed να κινηθεί προς την άλλη κατεύθυνση», εξήγησε ο ίδιος.

Αν και οι μετοχές υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, με τον S&P 500 να σημειώνει τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του για το έτος, το γεγονός ότι οι μετοχές παραμένουν σχετικά «αισιόδοξες», αυτό δεν έχει νόημα για τον Lebovitz. «Αλλά φαίνεται ότι η αγορά μετοχών εξακολουθεί να έχει αυτή την ιδέα ότι η Fed θα χαλαρώσει το 2024 και δεν μπορώ να φτάσω εκεί», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι επενδυτές και το ευρύ κοινό δεν είναι προετοιμασμένοι για τα επιτόκια να πάνε στο 7%.

Πότε θα κορυφωθεί η άνοδος των αποδόσεων

Ωστόσο, ορισμένα από τα κορυφαία μυαλά της JPMorgan αναμένουν ότι η άνοδος των αποδόσεων θα κορυφωθεί τελικά κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου προτού υποχωρήσουν.

«Η τρέχουσα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, ακόμη και όταν ξεπουλούν, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι η αγορά αρχίζει να τιμολογεί με βάση ένα λάθος πολιτικής, ότι πιθανώς η Fed πηγαίνει πολύ μακριά και «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

«Δεδομένου αυτού, δεν πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να ανεβαίνουν για πολύ περισσότερο και πιθανότατα θα πέσουν», ανέφερε ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τον Mislav Matejka της JPMorgan, σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ήδη βοήθησε στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων δανειστών στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος. Οι ανησυχίες ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ακόμη πιο εκτεταμένα προβλήματα έχουν επανεμφανιστεί καθώς οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του δημοσίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 85,6 μονάδες βάσης κατά το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο — η μεγαλύτερη άνοδός του σε οποιοδήποτε τρίμηνο που χρονολογείται από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως στις αποδόσεις: Μειώνονται καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις και αντίστροφα.

Η άνοδος των αποδόσεων τη Δευτέρα (2/10) άσκησε εκ νέου πίεση στις μετοχές, καθώς το ράλι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών, εμπνευσμένο από μια απροσδόκητη συμφωνία για να αποτραπεί το lockdown της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, απέτυχε.