Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κέικ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τον καφέ και ανακατεύουμε να λιώσει ο καφές. Βάζουμε τους χουρμάδες, καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 12 ώρες να μουλιάσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ για να πολτοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά για να αφρατέψει το μείγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το βούτυρο σε δόσεις.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο μίξερ, αλάτι και το μείγμα από τους χουρμάδες. Χτυπάμε για 1 λεπτό να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 28 εκ. και ψήνουμε 40-50 λεπτά.
- Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το toffee
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τον λοβό βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί καλά.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Βάζουμε το 1/5 από τη ζάχαρη στο τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει. Βάζουμε άλλη μια δόση από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Μόλις λιώσει βάζουμε άλλη μια δόση ζάχαρης και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γίνει καραμέλα.
- Μεταφέρουμε την καυτή κρέμα γάλακτος μέσα στο τηγάνι με την καραμέλα, βάζουμε αλάτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με μια μαρίζ για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και γίνει μια παχύρευστη καραμέλα.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε ένα κομμάτι στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 λεπτό σκεπασμένο με μεμβράνη.
- Αφαιρούμε και περιχύνουμε αμέσως με το ζεστό toffee.
https://akispetretzikis.com/el/categories/keik/karamelopita
Contents