Καρκασσόν - Η Πέτρινη Συμφωνία των Μεσαιωνικών Ανέμων

Καρκασσόν – Η Πέτρινη Συμφωνία των Μεσαιωνικών Ανέμων

Καρκασσόν – Η Πέτρινη Συμφωνία των Μεσαιωνικών Ανέμων

Το κάστρο της Καρκασσόν στέκει αγέρωχο ανά τους αιώνες, μια πέτρινη συμφωνία όπου κάθε πύργος, τείχος και μονοπάτι αφηγείται ιστορίες πολέμων, θριάμβων και θρύλων. Τα επιβλητικά του τείχη, σαν νότες σε μια παρτιτούρα, υφαίνουν την αρμονία του παρελθόντος με το παρόν, διατηρώντας ζωντανή την ουσία του χρόνου που πέρασε, αλλά δεν ξεχάστηκε.

Καρκασσόν - Η Πέτρινη Συμφωνία των Μεσαιωνικών Ανέμων

Η Καρκασσόν (γαλλικά: Carcassonne, οξιτανικά: Carcassona) είναι πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας του νομού Οντ (Aude) στην πρώην επαρχία του Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν. Η Καρκασσόν είναι πόλη με πλούσια ιστορία και μια από τις λίγες οχυρωμένες μεσαιωνικές πόλεις των οποίων έχουν διατηρηθεί οι οχυρώσεις και το παλαιό μεσαιωνικό κέντρο. Σήμερα διαιρείται σε δύο περιοχές: Την οχυρωμένη “πολιτεία της Καρκασόν” (Cité de Carcassonne) και την αποκαλούμενη “Κάτω πόλη” (ville basse), η οποία βρίσκεται εκτός των οχυρώσεων. Το 1996 η μεσαιωνική παλαιά πόλη χαρακτηρίστηκε Mνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Η πόλη έχει 47.634 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2008.
Η Καρκασσόν δεν είναι παράκτια πόλη. Βρίσκεται στη νότια Γαλλία, κοντά στα ισπανικά σύνορα στην περιοχή του Λανγκντόκ και είναι κτισμένη σε ένα λοφώδες εξόγκωμα. Η θέση της χαρακτηρίζεται ως στρατηγική, καθώς αποτελεί σταθμό στην οδό που συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ατλαντικό. Διασχίζεται από τον ποταμό Ορν αλλά και από το Κανάλι του Midi (Canal du Midi).

Χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Αναπτύχθηκε ως στρατηγικό οχυρό και γνώρισε ακμή τον Μεσαίωνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών των Αλβιγηνών. Με τα διπλά τείχη και τους 52 πύργους της, υπήρξε σημαντικό κέντρο άμυνας και εμπορίου. Αναστηλώθηκε τον 19ο αιώνα.

Η σπουδαιότερη μάχη που δόθηκε στην Καρκασσόν ήταν κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών των Αλβιγηνών το 1209. Η πόλη, υπό την ηγεσία του Ραϊμόν-Ροζέ Τρενκαβέλ, πολιορκήθηκε από τον στρατό των Σταυροφόρων, που είχε σταλεί από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ’ για να εξαλείψει τους Καθαρούς, μια αιρετική χριστιανική ομάδα. Παρά την ισχυρή άμυνα, η Καρκασσόν παραδόθηκε μετά από δύο εβδομάδες πολιορκίας, και ο Τρενκαβέλ αιχμαλωτίστηκε και πέθανε λίγο αργότερα. Η πτώση της Καρκασσόν σήμανε την αρχή του τέλους για τους Καθαρούς στη νότια Γαλλία.