Ο Λειβαδίτης ή καταρράκτης του Τραχωνίου έχει ύψος πάνω από 50 μέτρα
Ο Λειβαδίτης ή καταρράκτης του Τραχωνίου έχει ύψος πάνω από 50 μέτρα και θεωρείται ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια όσον αφορά την ποσότητα νερού. Βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το χωριό Λειβαδίτης που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μέτρων και είναι το πιο ορεινό κατοικημένο χωριό της Θράκης. Όσο σημαντικά και να είναι αυτά τα αριθμητικά δεδομένα, δεν είναι αυτός ο λόγος που σας προτείνουμε να ταξιδέψετε στα βόρεια της Ξάνθης και στο κομμάτι της οροσειρά της Ροδόπης, που ονομάζεται Κούλα, αλλά η φυσική ομορφιά που θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε με λέξεις. Το καλύτερο βέβαια είναι να τη δείτε από κοντά με τα μάτια σας.
Με αφετηρία την Ξάνθη παίρνουμε το δρόμο προς τα βορειοανατολικά. Μετά τη Σταυρούπολη και το χωριό Δαφνώνας σταδιακά ανηφορίζουμε σε βουνοπλαγιές και το τοπίο αλλάζει με μεγάλα δέντρα όπως βελανιδιές, οξιές και άλλα φυτά. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στον άτυπο χώρο πάρκινγκ, εναλλακτικά, αν θέλει κανείς να οδηγήσει σε χωματόδρομο μπορεί να το αφήσει στην αρχή του και να περπατήσει για περίπου 40 λεπτά. Από το «πάρκινγκ» ξεκινάει ένα μονοπάτι που έχει κατηφορική κλίση και για τη διάσχισή του χρειαστήκαμε περίπου μιάμιση ώρα. Περπατώντας ανάμεσα σε οξιές και άλλα δέντρα, περνάμε δίπλα και πάνω από μικρά ποταμάκια και απολαμβάνουμε τον καθαρό αέρα και τη γενναιοδωρία της φύσης. Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας αλλά φυσικά απαιτούνται τα κατάλληλα παπούτσια και προμήθειες σε νερό.
Καθώς πλησιάζουμε, ο τελικός προορισμός μας αποκαλύπτεται μέσω του ήχου. Μάλιστα, όσο ακούμε τα νερά του καταρράκτη φανταζόμαστε και το μέγεθός του. Φυσικά, όταν τον αντικρίζουμε δεν μας απογοητεύει. Τα νερά με τον όγκο τους μοιάζουν να σχηματίζουν ένα κτήριο που κινείται.
Ο καταρράκτης βρίσκεται εντός ενός οικοσυστήματος που ονομάζεται «Δάσος Χαϊντούς», έναν σπάνιας ομορφιάς και ποικιλίας συνδυασμό χλωρίδας και πανίδας. Το μεγαλύτερο κομμάτι καλύπτουν οι τεράστιες οξιές τους, ένα κομμάτι με συστάδες από τα δέντρα που μπορεί να φθάσουν μέχρι 30 μέτρα ύψος εχει άλλωστε χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης. Ένα άλλο φυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ο κίτρινος κρίνος. Όσο περπατήσαμε εμείς είδαμε σκίουρους και μικρά πουλιά ενώ σύμφωνα με όσα ξέρουμε εντός του δάσους ζουν και άλλα ζώα, όπως ζαρκάδια, λαγοί και αλεπούδες.
Σύμφωνα με τη λαϊκή μυθολογία στα νερά του καταρράκτη λούζονταν οι καλοκυράδες όπου οι νεράιδες ύφαιναν τα νεραϊδονήματά τους. Ενώ η αρχαιοελληνική μυθολογία αναφέρει πως στον καταρράκτη χόρευαν σε διονυσιακούς ρυθμούς οι Σάτυροι, μαγεμένοι από τη λύρα του Ορφέα, του θρακιώτη θεού της μουσικής και γιου της μούσας Καλλιόπης. Ο μύθος μπορεί να είναι μύθος αλλά κοιτάζοντας και ακούγοντας τα νερά του καταρράκτη και του δάσους καταλαβαίνουμε γιατί οι άνθρωποι σε διάφορες εποχές έδωσαν μαγικές ιδιότητες σε αυτό τον τόπο.
Επισκεφθήκαμε τον Λειβαδίτη την άνοιξη, όταν ο καταρράκτης έχει το περισσότερο νερό σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές. Όπως μας λένε οι ντόπιοι, ίσως η πιο εντυπωσιακή εικόνα του να είναι κατά τη διάρκεια ενός κρύου χειμώνα, καθώς το νερό που πέφτει παγώνει και σχηματίζει παγωμένα γλυπτά τα οποία σπάνε με την άνοδο της θερμοκρασίας στις αρχές της άνοιξης και δημιουργούν ένα μαγικό συνδυασμό εικόνας και ήχου. Το βέβαιο είναι πως ο καταρράκτης του Λειβαδίτη και το δάσος της Χαϊντούς είναι ένας τόπος που κάθε φυσιολάτρης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να βάλει στην bucket list του.
Μερικές πληροφορίες για μια εκδρομή στην περιοχή
Το χωριό Λειβαδίτης απέχει 49 χιλιόμετρα και περίπου μία ώρα οδήγησης από την Ξάνθη, 71 χιλιόμετρα και περίπου 80 λεπτά οδήγησης από την πόλη της Δράμας.
Μια καλή αφορμή για να επισκεφθείτε την ευρύτερη περιοχή μπορεί να είναι το καρναβάλι της Ξάνθης, το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας.
O ποταμός Νέστος είναι από τα ποτάμια της χώρας που θα αγαπήσουν ιδιαίτερα οι φαν των δραστηριοτήτων όπως ράφτινγκ και ορεινή ποδηλασία.
Η Ξάνθη διαθέτει και μια μεγάλη ακτογραμμή, υποτιμημένη κατά τη γνώμη μας, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.
Η γαστρονομία της Ξάνθης είναι από μόνη της ένας λόγος για να ταξιδέψετε στην πόλη της Θράκης. Περισσότερα για αυτήν μπορείτε να διαβάσετε εδώ.