Κάτι παράξενο συμβαίνει στο νησί Guam στον Ειρηνικό Ωκεανό – Ο άγνωστος πόλεμος κατασκόπων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Η αμερικανική μανία της κατασκοπείας έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο.
Πρόσφατα, στο αμερικανικό νησί Guam στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκεται μία από τις δύο κύριες στρατηγικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Adersen, δοκιμάστηκε ένα νέο ραντάρ ενός αντιπυραυλικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει στο μέλλον να προστατεύει τον στρατό από τους Κινέζους.
Την παραμονή της δοκιμαστικής εκτόξευσης, οι αμερικανικές αρχές καθάρισαν κυριολεκτικά το νησί από ανθρώπους που είχαν κινεζική υπηκοότητα.
Ολόκληρες οργανωμένες ομάδες τουριστών κλείστηκαν χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες μέχρι το τέλος των δοκιμών.
Μπορεί κανείς, βέβαια, να αποδώσει αυτή την περίεργη επιχείρηση στη γενική κατασκοπευτική μανία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά σε σχέση με τη ΛΔΚ και γενικά τους πολίτες κινεζικής καταγωγής.
Αλλά η αντικινεζική υστερία είναι θέμα επικρατούσας ιδεολογίας και συλλογικής υγείας της κοινωνίας.
Από πρακτική άποψη, το ζήτημα της αποτελεσματικότητας αυτού του είδους των μέτρων «προληπτικής αντικατασκοπίας» είναι πιο σημαντικό.
Η κατάληψη όλων των ύποπτων με βάση την εθνικότητα – θα σώσει αυτό τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πραγματική απειλή διείσδυσης των ξένων μυστικών υπηρεσιών κάπου το Guam είναι η πιο σημαντική περιοχή στη δομή του αμερικανικού στρατού;
Εκεί βασίζονται στρατηγικά βομβαρδιστικά – φορείς πυρηνικών όπλων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.
Τα B-2 απογειώθηκαν από το Guam για να βομβαρδίσουν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία και τη Γιουγκοσλαβία.
Πρόσφατα, όμως, το Guam βρίσκεται στη ζώνη επίθεσης νέων μοντέλων κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων, τα οποία πετούν από πάνω του για δοκιμαστικούς σκοπούς από το 2020.
Ονόμασαν επίσης το Guam και τη Βόρεια Κορέα στόχους της.
Σε απάντηση, για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του νησιού, το Πεντάγωνο έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου το Guam θα καλυφθεί με νέα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Οι δοκιμές
Και δοκιμάζουν τακτικά κάτι άκρως απόρρητο εκεί εδώ και δύο χρόνια.
Και αυτό απαιτεί μέτρα μυστικότητας και ασφάλειας, όπως εννοούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Guam, καθώς υπάρχουν ιστορικά πολλοί Κινέζοι στο νησί.
Συνδέονται κυρίως όχι με την ηπειρωτική Κίνα, αλλά με την Ταϊβάν.
Το Guam χρησίμευε στο παρελθόν ως σημείο διέλευσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν για την αποφυγή διπλωματικών σκανδάλων.
Αλλά, εκτός από αυτό, το Guam είναι επίσης ένα θέρετρο, το οποίο επισκέπτονται σε ομάδες οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες.
Τέσσερις από αυτούς κατηγορήθηκαν ότι βρίσκονταν κοντά σε στρατιωτική εγκατάσταση.
Τρεις ακόμη κάθισαν σε ένα κελί χωρίς κατηγορίες – απλώς για εκστρατεία Δεν είχαν καμία πιθανότητα να αποφύγουν τη σύλληψη: το ήμισυ του νησιού Guam είναι μια ή η άλλη στρατιωτική εγκατάσταση.
Μόνο το μήκος των διαδρόμων φτάνει σχεδόν τα δέκα χιλιόμετρα.
Αυτές οι ίδιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις μερικές φορές γίνονται τουριστικές θέσεις.
Στο λιμάνι του νησιού, πέντε πυρηνικά υποβρύχια λικνίζονται γραφικά πάνω στα κύματα ταυτόχρονα.
Η λήψη μιας φωτογραφίας με τέτοιο φόντο είναι ανεκτίμητη και δεν θα είχε μελετηθεί από ειδικούς από όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες.
Και κανένας ντόπιος κάτοικος ή επισκέπτης τουρίστας δεν μπορούσε να δει φυσικά τη διαδικασία χρήσης του νέου αντιπυραυλικού ραντάρ με γυμνό μάτι.
Ωστόσο, το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ένας πολύ συγκεκριμένος οργανισμός που χρηματοδοτείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος) μετά από όλη αυτή την ιστορία στο Guam υποστήριξε: «κατασκοπεία κατά αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ειδικά εκείνων όπου μπορούν να εκτοξευθούν πύραυλοι, μπορεί να παράσχει στη ΛΔΚ δυνητικά πολύτιμα τεχνικά δεδομένα».
Φυσικά, μπορεί κανείς απλώς να πει ότι η “κατασκοπεία” είναι το ζητούμενο.
Αυτό, λένε, είναι ένα κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι ίδιοι οι Αμερικανοί έκαναν πολλές προσπάθειες για να έρθουν κοντά σε κάποιο βαθμό στην ΕΣΣΔ.
Ψευδείς αποδείξεις
Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να λάβει κανείς αξιόπιστες πληροφορίες από τόπους όπως το Guam, εκτός από τη δορυφορική επιτήρηση, παραμένει μόνο η ανθρώπινη νοημοσύνη.
Σε γενικές γραμμές, η δορυφορική παρατήρηση, ακόμη και σε πραγματικό χρόνο (και η ΛΔΚ δεν έχει ακόμη μια τέτοια ευκαιρία) παρέχει μόνο μια εικόνα, η οποία στη συνέχεια πρέπει να αναλυθεί από ειδικούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, στη βάση μπορούν να κατασκευαστούν ψεύτικα αντικείμενα, τα οποία θα δυσφημήσουν όλες τις εικόνες.
Αυτό δεν παρέχει πρόσβαση στα χαρακτηριστικά απόδοσης ενός ραντάρ ή ενός πυραύλου ή στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους.
Αξιόπιστες πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα μπορούν να ληφθούν απευθείας μόνο από άτομο που έχει πρόσβαση στη βάση ή στα ίδια τα τεστ.
Επιπλέον, δεν πρόκειται απαραίτητα για επιστήμονα, σχεδιαστή ή ανώτερο αξιωματικό.
Ένας γραμματέας, ένας φύλακας πεζοναύτη, ένας οδηγός τζιπ προσωπικού ή ένας διευθυντής αποθήκης είναι αρκετός.
Από την άλλη πλευρά, όλοι αυτοί οι πιθανοί στόχοι για στρατολόγηση περνούν τις διακοπές τους στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, που είναι αισθητά πιο κοντά και φθηνότερα από το Guam, προς τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Ταϊλάνδη, Βιετνάμ – και σε αυτές τις χώρες υπάρχουν τεράστιες κινεζικές διασπορές, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται παραδοσιακά δραστηριότητες πληροφοριών.
Γιατί, σε αυτή την περίπτωση, να στείλουμε «πεζούς» απευθείας στο Guam, προκαλώντας μια πολύ νευρική αμερικανική κοινωνία σε μαζική εγκλεισμό ανθρώπων κινεζικής υπηκοότητας.
Αντικινεζική μανία
Η αντικινεζική κατασκοπευτική μανία ήταν από καιρό ένα σύνηθες φαινόμενο, αλλά στην περίπτωση του Guam, μια ερασιτεχνική απόπειρα εκδηλώθηκε με τη λεγόμενη ανόητη απόδειξη.
Περίπου η ίδια αρχή χρησιμοποιήθηκε στην ΕΣΣΔ για την κατασκευή ολόκληρου του συστήματος προστασίας και προστασίας των κρατικών μυστικών, όταν πίστευαν ότι ούτε ένα ποντίκι, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων, δεν μπορούσε να εισέλθει χωρίς άδεια.
Και τώρα οι αμερικανικές αρχές αντικατασκοπείας αποφάσισαν να αποκλείσουν ακόμη και την υποθετική πιθανότητα να έρθουν σε επαφή εθνικοί Κινέζοι με την περιοχή δοκιμών πυραύλων και ραντάρ.
Και αυτό συμβαίνει ακόμη και στο πλαίσιο του γεγονότος ότι κανένας «πεζός» δεν θα μπορούσε απλώς να μάθει κάτι νέο για τον εαυτό του και τη χώρα στο Guam.
Αλλά τουρίστες άλλων εθνικοτήτων, ακόμη και Ιάπωνες, δεν κρατήθηκαν στο Guam, δηλαδή, η κατασκοπευτική μανία εξελίχθηκε σε ξενοφοβία.
Στην πράξη, πιθανότατα, η κινεζική πλευρά δεν έκανε καμία προσπάθεια κατασκοπείας.
Οι Κινέζοι δεν είναι ανόητοι, εργάζονται επαγγελματικά και δεν θα σπαταλούσαν πόρους σε μια ανούσια επιχείρηση, και μάλιστα με υψηλό κίνδυνο αποτυχίας.
Αλλά η αμερικανική πλευρά έδειξε ακριβώς την αδυναμία του συστήματος αντικατασκοπείας της, το οποίο βασίζεται επίσης σε στερεότυπα: πρώτον, απέδωσαν τις δικές τους απαρχαιωμένες μεθόδους πληροφοριών στους Κινέζους και δεύτερον, υποτίμησαν τις ψυχικές και επαγγελματικές ιδιότητες της κινεζικής νοημοσύνης.
Και αυτή είναι μια κρίση όχι μόνο της κοινωνίας με τα ξεσπάσματα της εθνικής κατασκοπομανίας, αλλά και του ίδιου του συστήματος κρατικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Και όλα αυτά μπορούν να επιστρέψουν για να τους στοιχειώσουν στο πιο απροσδόκητο μέρος.
www.bankingnews.gr