news247.gr
Προσπαθούμε να βρούμε σημεία αναφοράς στις γειτονιές που μεγαλώσαμε. Και η γεύση αποτελεί πάντα έναν συνδετικό κρίκο με τις μνήμες μας, με διαφορετικές περιόδους στη ζωή μας, με όμορφες στιγμές και χαρούμενα συναισθήματα. Ύστερα είναι οι άνθρωποι, αυτοί που μένουν πίσω όταν μια γειτονιά αλλάζει.
Η Πατησίων είναι ένας από τους κεντρικότερους άξονες της Αθήνας και ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δρόμους της πόλης. Την τελευταία δεκαετία, ο άλλοτε εμπορικός δρόμος με τα ωραία μαγαζιά άλλαξε δραματικά. Κατά την περίοδο της κρίσης, μπήκε λουκέτο σε πολλά καταστήματα, ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων που ζούσε στα πέριξ της έφυγε για άλλες πιο “ασφαλής” περιοχές και τα στενά που οδηγούσαν στην κεντρική οδό σκοτείνιασαν.
Κάποιοι όμως δεν έφυγαν ποτέ, έμειναν στη θέση τους, θεματοφύλακες της γειτονιάς τους και μιας άλλης ζωής.

“Η γειτονιά έχει αλλάξει πολύ αλλά με γνωρίζουν προσωπικά οι πελάτες. Μας ξέρουν από παιδιά. Ανανεώνεται βέβαια η πελατεία, έρχονται και ταξιδιώτες λόγω του ξενοδοχείου απέναντι και γράφουν καλά σχόλια για εμάς” λέει η Ειρήνη. Μία κυρία περνάει έξω από το ζαχαροπλαστείο, κάνει στάση για να χαιρετίσει και πριν φύγει τονίζει πώς διαβάζει όσα γράφονται για το Πελίτ, τονίζοντας με καμάρι το όνομα του ζαχαροπλαστείου.
Το μαγαζί, όπως και τα υπόλοιπα που θεωρούνται πλέον ιστορικά για την περιοχή, είναι μια σύνδεση με την οικογένεια και τις μνήμες, τόσο για τους συνεχιστές τους όσο και για όλους εμάς. Είναι τα ζαχαροπλαστεία από όπου αγοράζαμε τα γλυκά των γιορτών στο σπίτι και των κερασμάτων για να πάμε στο σχολείο όταν είχαμε γενέθλια ή γιορτή. Είναι αυτά που θα πάρω πάντα ταρτάκια, σαν κι αυτά που μου έφερνε ο πατέρας μου.
Τη μαστοριά τους την έμαθε ο σύζυγός της Δημήτρης Πιρουνίδης στο Παπαπαρασκευά της Ξάνθης, καθώς ο πατέρας του ήταν από εκεί. “Ιδού το χαρτί, το μαχαίρι μου και τα αυτοκόλλητα” λέει και σχεδόν με παίρνει από το χέρι να μου δείξει τη θέση από όπου βγαίνει όλη αυτή η παραγωγή. Το καλοκαίρι το ψυγείο γεμίζει με φρέσκο, χειροποίητο παγωτό, με πρώτα και καλύτερα το καϊμάκι και τη φράουλα.
Όσο συζητάμε, μου βάζει στις χούφτες καριόκες, μην τυχόν και ξεμείνω. “Άμα σου δίνουν φαΐ να τρως, άμα σου δίνουν ξύλο φεύγα” είναι η απάντησή της στη δήθεν γκρίνια μου. Η κυρία Έφη είναι το Μαρτίν και το Μαρτίν είναι η κυρία Έφη, πάντα κοκέτα, παρά τα 59 απαιτητικά χρόνια δουλειάς που κουβαλάει στην πλάτη της. Στο πρόσωπό της και στο ζαχαροπλαστείο που έχει μείνει ίδιο εδώ και μισό αιώνα, οι παλιές πελάτισσες της βλέπουν τα νιάτα τους.
“Έρχονται εδώ και κλαίνε. Μου λένε ‘μην αλλάξεις τίποτα στο μαγαζί’. Βλέπεις, νομίζουμε ότι ξαναγεννιόμαστε κι εμείς εδώ”.
Επί της οδού Λευκωσίας στα Πατήσια, στη γειτονιά του Αγίου Ανδρέα, είχε ανοίξει τη δεκαετία του ‘90 το Παγκόσμιον, ένα από τα πρώτα μεγάλα καταστήματα με σπορ ρούχα και παιχνίδια που στα μάτια μου φάνταζε σαν εμπορικό κέντρο. Σήμερα, έχει μείνει κλειστό και ερειπωμένο.
Και το Saray, το πολίτικο ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 1968 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, με μία μικρή και ποιοτική παραγωγή. “Η γειτονιά έχει αλλάξει αρκετά, πολλοί έχουν φύγει, πολλοί έχουν έρθει” λέει ο Ιωσήφ Λαγκαδάκης, ο οποίος ανέλαβε την επιχείρηση από την πρώτη γενιά. Στο πλάι του, η πάντα χαμογελαστή Μαργαρίτα, που κάθε φορά έχει κάτι να πει για να σου φτιάξει τη διάθεση.