Κίνδυνοι από τη χρήση του RFID

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την χρήση της τεχνολογίας RFID? Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Η τεχνολογία RFID είναι μια ασύρματη τεχνολογία για την επικοινωνία (και την μεταφορά δεδομένων) μεταξύ ενός πομποδέκτη και ενός τερματικού.

Ωστόσο, αν και ασύρματη, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία μας, καθώς η ακτινοβολία που χρειάζεται για τη χρήση της είναι απειροελάχιστη.

Tότε λοιπόν ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απάτη! Με τον όρο απάτη εννοούμε την μεταφορά κάποιων ευαίσθητων δεδομένων μας εν αγνοία μας ή ακόμη και την κλοπή χρημάτων. Ας δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό.

Η χρήση καρτών για αγορές ή πληρωμές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και για αυτό οι περισσότερες τράπεζες καθώς και οι εταιρίες διαχείρισης καρτών (π.χ. VISA, MasterCard κλπ) προσπαθούν να κάνουν την ζωή των κατόχων καρτών ευκολότερη.

Θα έχετε ίσως ακούσει ή ίσως και να έχετε ήδη προμηθευτεί κάποια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανέπαφα. Οι κάρτες αυτές έχουν ένα σύμβολο όμοιο με αυτό του wi-fi και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να έρθουν σε επαφή με το τερματικό (POS).

κίνδυνοι από τις ανέπαφες συνναλαγές
Αυτό γίνεται μέσω της τεχνολογίας RFID. Μάλιστα για μικρές συναλλαγές μέχρι 25 ευρώ, δεν χρειάζεται να βάλουμε τον κωδικό PIN.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να πλησιάσει την κάρτα μας και να την χρεώσει χωρίς να δώσουμε έγκριση, χωρίς δηλαδή να βάλουμε το PIN.

Και φυσικά δεν χρειάζεται κανένας φοβερός εξοπλισμός για να το κάνει αυτό. Αρκεί ένα φορητό POS ή ακόμη χειρότερα ένα κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone με εγκατεστημένη κάποια εφαρμογή για την ανάγνωση των καρτών.

Κι αυτό γιατί τα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένο αναγνώστη RFID για άλλες εφαρμογές όπως πχ για γρήγορη μεταφορά δεδομένων.

Υποκλοπή στοιχείων μέσω RFID

Εκτός όμως από τα χρήματα μας, με τον ίδιο τρόπο κινδυνεύουν από υποκλοπή και τα προσωπικά μας στοιχεία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα διαβατήρια νέου τύπου, τα διπλώματα οδήγησης ή ακόμη και οι ιατρικές κάρτες με το ιστορικό των ασθενών σε κάποιες χώρες του εξωτερικού λειτουργούν με την τεχνολογία RFID.

διαβατήριο με rfid τσιπ
Έτσι, αν και το σύστημα αυτό παρέχει κάποια ευκολία στην καταχώρηση ή την ανάγνωση των στοιχείων, δεν είναι δύσκολο να πέσουμε θύματα κάποιων απατεώνων οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι τα στοιχεία μας ή τα χρήματα μας.

 

COOLWEB ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ