Κλονίζεται συθέμελα η ηγεμονία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – Φονικά κύματα οργής από Λίβανο μέχρι Ιράκ πνίγουν τις ΗΠΑ – Νικούν Ρωσία, Κίνα

Οι βάρβαρες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και η απλόχερη στήριξη της αμερικανικής διοίκησης στο Τελ Αβίβ αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τις ιστορικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Μία μεγάλη ιστορική περίοδος 50 ετών ηγεμονίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή πλησιάζει στο τέλος της,
Οι βάρβαρες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και η απλόχερη στήριξη της αμερικανικής διοίκησης στο Τελ Αβίβ αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τις ιστορικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η απέχθεια και το μίσος για τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή είναι εμφανή και το γεγονός αυτό το παραδέχονται ανοικτά και Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Τα επόμενα χρόνια, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν εχθρότητα και απογοήτευση από τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, εκτιμά ο Scott Bennett, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ειδικός στον ψυχολογικό πόλεμο και αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας στο State Department.

Κλονίζεται συθέμελα η ηγεμονία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – Τέλος η 50ετής κυριαρχία  

Η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για έναν πιθανό νέο μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ένα σενάριο που είναι «επικίνδυνο» για τις «πιθανότητες επανεκλογής» του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden αναφέρει το Politico, επικαλούμενο πηγές που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Υποστηρίζουν ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναλογίζονται την απάντηση των ΗΠΑ σε αυτό που φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί από τον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα σε «μια ευρύτερη, παρατεταμένη περιφερειακή σύγκρουση.
«Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα περαιτέρω επιδείνωση σε όλη τη Μέση Ανατολή: την τρομοκρατική επίθεση στο Kerman του Ιράν, τις συνεχιζόμενες επιδρομές των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα, τα χτυπήματα στη Βηρυτό του Λιβάνου και άλλες απειλές για αύξηση της έντασης στην περιοχή», επισημαίνει ο Bennett.
Η Αμερική βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κατάσταση όπου η 50ετής ηγεμονία της στη Μέση Ανατολή είναι υπό αμφισβήτηση, εξήγησε ο αναλυτής.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι ΗΠΑ «αντικατέστησαν τη διπλωματία με τον στρατιωτικό παρεμβατισμό και ως εκ τούτου προσέβαλαν και έχασαν οριστικά την πλειοψηφία, αν όχι το σύνολο των λαών, των κρατών και των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής».
usa_1_1.jpg

Μίσος και οργή για τους Αμερικανούς

«Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να υπάρχει ένα είδος κοινωνικοπολιτικής αποστροφής και μια αυξανόμενη εχθρότητα και απογοήτευση αλλά και καχυποψία απέναντι στις ΗΠΑ που μάλιστα κλιμακώνεται», επεσήμανε ο αναλυτής.
Με την Αμερική να παρέχει πλήρη υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, «το περιβάλλον έχει πλέον γίνει τοξικό», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Συνεπώς, γινόμαστε μάρτυρες της τοξικότητας αυτής της σχέσης που αρχίζει να οδηγεί τις χώρες της Μέσης Ανατολής να αναζητούν φιλία και συμμαχίες με άλλα κράτη, όπως η Ρωσία και ο οργανισμός των BRICS.
Αυτό μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ σε έναν βαθμό πολιτικού, στρατιωτικού και οικονομικού παραλογισμού -αν όχι υστερίας- που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε στρατιωτικές επιθέσεις», σημείωσε ο αναλυτής.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ωθήσει τις ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Υεμένης, του Ιράν, της Βηρυτού, του Λιβάνου και άλλων κρατών που θα μπορούσαν να εισέλθουν στη σύγκρουση της Γάζας στο πλευρό των Παλαιστινίων, των Υεμένης, των Ιρανών και των Ρώσων.
Όταν ρωτήθηκε πώς μπορούν να ανταποκριθούν οι ΗΠΑ στις τρέχουσες περιφερειακές κρίσεις, ο Bennett απάντησε ότι η Αμερική «θα αντιδράσει με τα τυπικά γεωπολιτικά χαρτιά της, που είναι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Υεμένης, του Ιράν, του Λιβάνου και οποιασδήποτε χώρας ταχθεί με το μέρος τους».

Ένας πραγματικός εφιάλτης

Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εξαπολύσουν πυραυλικά πλήγματα από «τα 46 πλοία του πολεμικού ναυτικού τους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας εναντίον στόχων της Υεμένης και πιθανώς του Ιράν, καθώς και στόχων στον Λίβανο και τη Συρία, που μπορεί να περιλαμβάνουν και ρωσικές θέσεις στην περιοχή».
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντεπίθεση από την Υεμένη και το Ιράν που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βύθιση πολλών πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, καθώς και στην καταστροφή αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και το Κατάρ, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό ψυχολογικού πολέμου του αμερικανικού στρατού.
Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι «η τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα, την οποία ενισχύει το Ισραήλ, έχει γίνει εφιάλτης για τις ΗΠΑ γιατί απομακρύνει τους αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και θέτει σε κίνδυνο αμερικανικούς διπλωματικούς και στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή.
Επιπλέον, η Δύση χαρακτηρίζεται ως ένας διακεκριμένος εγκληματίας πολέμου και θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως υποκριτής που ενισχύει την υποκίνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας λόγω της στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής υποστήριξής της στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.
Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από τις αποκαλύψεις ότι το Ισραήλ σχεδίαζε αυτή την επιχείρηση, και πως πράγματι δεν ήταν απλώς μια απάντηση σε μια επίθεση της Hamas.

Η πανωλεθρία των ΗΠΑ με τους Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν στις 19 Δεκεμβρίου τη συμμαχία των προθύμων για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά πολλές ναυτιλιακές εταιρείες και ιδιοκτήτες φορτίων εξακολουθούν να εκτρέπουν τα πλοία γύρω από την Αφρική λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων.
Η Maersk ήδη ανακατεύθυνε τέσσερα από τα πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κατευθύνονταν νότια και είχαν ήδη περάσει από τη διώρυγα του Suez πίσω προς τα βόρεια για το μακρύ ταξίδι γύρω από την Αφρική.
«Ενώ συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε μια βιώσιμη λύση στο εγγύς μέλλον και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να προετοιμαστούν για επιπλοκές στην περιοχή που θα συνεχιστούν και για σημαντική διαταραχή στο παγκόσμιο δίκτυο», δήλωσε η Maersk.
Η διώρυγα του Suez χρησιμοποιείται περίπου από το ένα τρίτο του παγκόσμιου φορτίου των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και η ανακατεύθυνση των πλοίων γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής αναμένεται να κοστίσει έως και 1 εκατομμύριο δολάρια επιπλέον σε καύσιμα για κάθε ταξίδι μετ’ επιστροφής μεταξύ Ασίας και Βόρειας Ευρώπης.
carrier.JPG

Το Ιράκ διώχνει τους Αμερικανούς

Μία χαρακτηριστική περίπτωση εκδήλωσης αμείωτης εχθρότητας προς τις ΗΠΑ συντελείται στο Ιράκ.
Η ιρακινή κυβέρνηση σχηματίζει επιτροπή για να τερματίσει την αποστολή του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στη χώρα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Mohammed Shia al-Sudani
στις 5 Ιανουαρίου.
«Η κυβέρνηση ορίζει την ημερομηνία για την έναρξη των εργασιών της διμερούς επιτροπής για τον οριστικό τερματισμό της παρουσίας των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ», ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα μετά την επίθεση με drone των ΗΠΑ που σκότωσε τον Mushtaq Talib «Abu Taqwa» al-Saidi, ανώτερο διοικητή της Harakat Hezbollah al-Nujaba, προκαλώντας οργή στις συμμαχικές με το Ιράν ένοπλες φατρίες στο Ιράκ που ζήτησαν από την κυβέρνηση να σταματήσει την παρουσία του αμερικανικού συνασπισμού στη χώρα.
«Τονίζουμε τη σταθερή μας θέση για τον τερματισμό της ύπαρξης του διεθνούς συνασπισμού αφού τελειώσουν οι δικαιολογίες για την ύπαρξή του», φέρεται να είπε ο al – Sudani στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.
usa_soldiers.jpg

Η Harakat Hezbollah al-Nujaba, η οποία υποστηρίζεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, είναι μέρος των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF), η οποία αναγνωρίζεται επίσημα από την ιρακινή κυβέρνηση.
Θεωρείται επίσης ότι είναι μια από τις κύριες φατρίες μιας σκιερής ομάδας γνωστής ως Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η οποία πραγματοποίησε περισσότερες από 100 επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα και τη γειτονική Συρία από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο Abu Taqwa στοχοποιήθηκε ενώ βρισκόταν σε ένα αρχηγείο των PMF που βρίσκεται σε ένα συγκρότημα του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών στη Βαγδάτη.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο διοικητής σκοτώθηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις που είχαν στόχο τις δυνάμεις των ΗΠΑ και στις δύο χώρες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία σε μια αποστολή που ισχυρίζονται ότι στοχεύει να συμβουλεύσει και να βοηθήσει τις τοπικές δυνάμεις που προσπαθούν να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του ISIS.
usa_iraq.JPG
Ιστορικό χτύπημα η έξοδος από τη Μέση Ανατολή

Η εκδίωξη των δυνάμεων του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ από το Ιράκ δεν θα είναι εύκολη, καθώς η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να διατηρήσει αυτή την παρουσία.
Μια απομάκρυνση από το Ιράκ πιθανότατα θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να αποσύρουν και τις δυνάμεις τους από τη Συρία, οι οποίες προμηθεύονται κυρίως μέσω της χώρας.
Αυτή θα ήταν μια σημαντική νίκη για το Ιράν και τους συμμάχους του στον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης.
Και θα είναι μία ιστορικών διαστάσεων ήττα για τις ΗΠΑ που θα χάσουν οριστικά και αμετάκλητα τη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr