Την ώρα που το ΔΝΤ ετοιμάζεται να εισαγάγει επί του παρόντος το νέο του παγκόσμιο σύστημα CBDC (ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας) που ονομάζεται UMU (επίσης γνωστό ως Unicoin), η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) είναι απασχολημένη με διάφορα projects
που έχουν σχεδιαστεί για τη συγκέντρωση όλων των διεθνών τραπεζών και
κεντρικών τραπεζών σε ένα ενιαίο δίκτυο – «ομπρέλα» που επιτρέπει
γρήγορες διασυνοριακές συναλλαγές με χρήση ψηφιακών νομισμάτων.
Με άλλα λόγια, προετοιμάζεται μια κοινωνία χωρίς μετρητά – με τι αντίτιμο όμως…
Μια τέτοια ιδέα, που ονομάζεται Project Icebreaker, αφορά ειδικά με τη δημιουργία ενός συστήματος τύπου SWIFT για την εκκαθάριση των διατραπεζικών συναλλαγών που θα επέτρεπε στις τράπεζες
παγκοσμίως να ρυθμίζουν και τελικά να ομογενοποιούν όλα τα νομίσματα σε
ένα ενιαίο παγκόσμιο σύστημα εκκαθάρισης των συναλλαγών που θα τους έδινε τη δυνατότητα να αποκόψουν από το σύστημα οποιαδήποτε χώρα ή εταιρεία που δεν ανταποκρίνεται στην ιδεολογική τους έγκριση.
Η τελευταία ιδέα από την BIS είναι το Project Aurora, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη πιο ενοχλητικό από το Icebreaker στις επιπτώσεις του.
Το Aurora έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί τις τεχνικές «μηχανικής εκμάθησης» που χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ως εργαλείο για την παρακολούθηση τεράστιων ροών χρηματοοικονομικών συναλλαγών από όλο τον κόσμο, προκειμένου να εντοπίζει συγκεκριμένα μοτίβα.
Η BIS λέει ότι αυτό αποσκοπεί στην αποκάλυψη εγκληματικών δομών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που προστατεύονται μέσω ειδικών χρηματοπιστωτικών τεχνικών
Οι διαδικασίες μηχανικής εκμάθησης
Η πρόσβαση σε ατομικούς λογαριασμούς
Ωστόσο, προκειμένου η τεχνητή νοημοσύνη να παρακολουθεί τις παγκόσμιες συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, οι ιδιωτικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποκτήσουν εκτεταμένη πρόσβαση σε λογαριασμούς και στη συνέχεια να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η τεχνητή νοημοσύνη όσον αφορά την επιτήρηση της κίνησης των λογαριασμών.
Ορισμένες τράπεζες εφαρμόζουν ήδη τα δικά τους ιδιωτικά συστήματα επιτήρησης AI για να πιάσουν ασυνήθιστες δραστηριότητες ατομικών λογαριασμών, αλλά η Aurora θα απαιτούσε πρόσβαση σε διεθνες επίπεδο που θα ήταν απίστευτη όσον αφορά την κλίμακά της όσο και τρομακτική ως προς τις συνέπειές της.
Όπως ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να δοθεί στις κυβερνήσεις απεριόριστη πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των πολιτών. μια εξουσία της οποίες έκτοτε έχει γίνει κατάχρηση με διάφορους τρόπους (σε ορισμένες περιπτώσεις οι λογαριασμοί μπορούν να κατασχεθούν με απλή υποψία εγκλήματος και όχι με οριστική καταδίκη από τις δικαστικές αρχές), τo project Aurora έχει νομικό έρεισμα στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για να δώσει στις κυβερνήσεις και τις παγκόσμιες τράπεζες τεράστιες εξουσίες επιτήρησης των οικονομικών συναλλαγών των πολιτών σε πραγματικό μάλιστα χρόνο.
Η εστίαση του project στην τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζεται υπό την αίρεση ότι προστατεύει το ιδιωτικό απόρρητο, αλλά όλα τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης εξυπηρετούν τους κατασκευαστές τους.
Όποιος ελέγχει την AI ελέγχει και ποιον στοχεύει η σχετική τεχνολογία.
Η ιδέα ενός ολοκληρωμένου παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης τραπεζών μέσω AI στα χέρια της BIS ή άλλων ιδρυμάτων που είναι σύμβολα της παγκοσμιοποίησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Θα μπορούσε κανείς ακόμη και να φανταστεί ένα μέλλον στο οποίο οι προσωπικοί λογαριασμοί θα παγώνουν τακτικά για οποιονδήποτε αριθμό παραβάσεων – με οικονομικά ή με πολιτικά κίνητρα
www.bankingnews.gr