Κόκκινα vs κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Το κόκκινο και το κίτρινο κρεμμύδι είναι δύο από τα πιο δημοφιλή είδη κρεμμυδιού, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Και τα δύο έχουν έντονη γεύση και άρωμα, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Τα κρεμμύδια αποτελούν συστατικό σε αμέτρητες συνταγές μαγειρικής και δεν λείπουν από σχεδόν καμία κουζίνα. Όμως, όταν πρόκειται να επιλέξετε τον τύπο κρεμμυδιού που θα χρησιμοποιήσετε για μια συνταγή, κόκκινα ή κίτρινα συνήθως διαλέγετε εκείνα που είναι διαθέσιμα, τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ο σεφ και καθηγητής της Μαγειρικής Τέχνης με βάση τα φυτά, στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης, Jay Weinstein, εξηγεί ποια είναι η διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται το κάθε είδος του αγαπημένου λαχανικού.

Ο Weinstein επιβεβαίωσε ότι συνήθως είναι εφικτό σε διάφορες συνταγές να αντικατασταθούν τα κίτρινα κρεμμύδια με τα κόκκινα και το αντίστροφο. Όμως, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το κόκκινο κρεμμύδι έχει μοναδικά αποτελέσματα.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κόκκινα και τα κίτρινα κρεμμύδια
Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ τους
Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών είναι το χρώμα τους. Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Οι ανθοκυανίνες δεν δίνουν μόνο έντονο χρώμα στα λαχανικά, αλλά παράλληλα έχουν και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, έχουν συνδεθεί με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Όλοι οι τύποι κρεμμυδιών έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού, αλλά τα κόκκινα κρεμμύδια έχουν περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες λόγω των ανθοκυανίνων.

Κόκκινα vs κίτρινα κρεμμύδια: Ποια να χρησιμοποιήσετε και πότε

«Η υπερδύναμη των κόκκινων κρεμμυδιών είναι η γοητεία τους», λέει ο Weinstein. Χάρη στο υπέροχο χρώμα τους, τα κόκκινα κρεμμύδια σας βοηθούν να δημιουργήστε ευπαρουσίαστα πιάτα και να δώσετε υπέροχο χρώμα σε πίτσες ή σαλάτες. «Κρίμα που η ελληνική σαλάτα συνήθως είναι γαρνιρισμένη με κίτρινα κρεμμύδια. Το χρώμα είναι μέρος της ταυτότητας του πιάτου», επισημαίνει ο Weinstein.

Ο Weinstein λατρεύει, επίσης, το έντονο χρώμα που δίνουν τα κόκκινα κρεμμύδια σε ένα πιάτο. «Προσθέστε ένα οξύ στα κόκκινα κρεμμύδια και το μοβ χρώμα τους μεταμορφώνεται σε λαμπερό χρώμα ματζέντα», λέει, επίσης, ο ειδικός. «Τα κόκκινα κρεμμύδια τουρσί μπορούν να αναζωογονήσουν τα γεύματα που στερούνται χρώματος», συμπληρώνει.

Πέρα από τις χρωματικές διαφορές τους, τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια έχουν και κάποιες διαφορετικές γαστρονομικές ιδιότητες που κάνουν τα κόκκινα κρεμμύδια να υπερτερούν σε ορισμένα πιάτα.

«Επειδή είναι πιο πικάντικα από τα κίτρινα κρεμμύδια όταν είναι ωμά, τα κόκκινα κρεμμύδια προσθέτουν ξεχωριστή γεύση στις σάλτσες, τα σάντουιτς και τις σαλάτες», λέει ο Weinstein. «Αποκτούν μεταξένια υφή μαρμελάδας όταν ζεσταθούν στη σχάρα ή όταν ψήνονται στο φούρνο. Αυτό το χαρακτηριστικό τους τα καθιστά πιο πολυτελή σε σύγκριση με τα κίτρινα κρεμμύδια σε πιάτα μπάρμπεκιου και σε άλλα φαγητά».

Έχει σημασία η σωστή επιλογή κρεμμυδιού;

Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα και τα κίτρινα κρεμμύδια μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο, στη μαγειρική. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η επιλογή του σωστού τύπου κρεμμυδιού μπορεί να έχει σημασία.

    • Για ωμά κρεμμύδια: Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πιο πικάντικα από τα κίτρινα, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κίτρινα κρεμμύδια σε πιάτα όπου θέλετε μια πιο απαλή γεύση. Εάν θέλετε το χρώμα των κόκκινων κρεμμυδιών, μπορείτε να μουλιάσετε τα ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια σε κρύο νερό, για περίπου μία ώρα.
  • Για μαγειρεμένα κρεμμύδια: Τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια έχουν παρόμοια γεύση όταν μαγειρεύονται, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξ σε πολλές συνταγές. Ωστόσο, τα κόκκινα κρεμμύδια μπορεί να έχουν πιο έντονη γεύση, όταν μαγειρεύονται πολλές ώρες.

Συμπέρασμα

Στις περισσότερες συνταγές μαγειρικής, τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια είναι εναλλάξιμα, οπότε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στη διάθεσή σας. Όμως, αν ψάχνετε για υπέροχο χρώμα, συν τις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες που το συνοδεύουν, επιλέξτε τα πικάντικα κόκκινα κρεμμύδια για να δημιουργήσετε ένα όμορφο οπτικά και ταυτόχρονα υγιεινό πιάτο.

πηγή