«Κοκκινίζει» το υπέδαφος στην Τουρκία: Στη δημοσιότητα χάρτης με τα ενεργά ρήγματα στη χώρα (φωτο)
Στη δημοσιότητα ήρθε χάρτης, ο οποίος απεικονίζει τα ενεργά ρήγματα που υπάρχουν στην Τουρκία.
Αναφέρθηκε ότι ο χάρτης, που καταρτίστηκε από ειδικούς ερευνητές στον τομέα από πανεπιστήμια και δημόσιους φορείς και είναι προσβάσιμος στη διεύθυνση “https://tdth.afad.gov.tr”, δείχνει τον κίνδυνο σεισμού ενός τόπου όσον αφορά τη μέγιστη επιτάχυνση του εδάφους.
Η AFAD δήλωσε ότι υπάρχουν 485 ενεργά τμήματα ρηγμάτων στον Χάρτη Κινδύνου Σεισμού της Τουρκίας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019. Ανέφερε ότι η αλλαγή χρωμάτων από ανοιχτό κίτρινο σε σκούρο κόκκινο υποδηλώνει αύξηση της επιτάχυνσης από χαμηλό σε υψηλό.
Ο Γενικός Διευθυντής Σεισμών και Μείωσης Κινδύνων Orhan Tatar, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σεισμών Aykut Akgün, ο Προϊστάμενος της Ομάδας Αντισεισμικής Μηχανικής Teoman Selçuk Köksal και η πολιτική μηχανικός Zehra Özçelik παρείχαν πληροφορίες στην οθόνη που εμφανίζει τον Χάρτη Κινδύνου Σεισμού της Τουρκίας στο Κέντρο Παρακολούθησης της Υγείας Κτιρίων.
Ο Τατάρ, Γενικός Διευθυντής Σεισμικών Δυνάμεων και Μείωσης Κινδύνων, δήλωσε:
«Ο Χάρτης Κινδύνου Σεισμού στην Τουρκία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019. Αυτός ο χάρτης καταρτίστηκε με μια προσέγγιση πολλαπλών ενδιαφερομένων από πολλούς ερευνητές από 7 πανεπιστήμια και δημόσιους φορείς, οι οποίοι είναι ειδικοί στους τομείς τους. Η πιο σημαντική βάση του Χάρτη Κινδύνου Σεισμού στην Τουρκία είναι ο Χάρτης Ενεργών Ρηγμάτων της Τουρκίας που καταρτίστηκε από την MTA. Εκτός από αυτόν τον χάρτη, χρησιμοποιούνται επίσης Κατάλογοι Σεισμών Ιστορικής και Ενόργανης Περιόδου. Ο Χάρτης Ενεργών Ρηγμάτων της Τουρκίας ενημερώθηκε τελευταία φορά από την MTA το 2013. Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, υπάρχουν συνολικά 485 ενεργά τμήματα ρηγμάτων στη χώρα μας. Καθώς τα ενεργά ρήγματα και τα δεδομένα σεισμών που δημιουργούν αυξάνονται, ενημερώνονται και αυτοί οι χάρτες ενεργών ρηγμάτων».
Στο βίντεο, μετά την παρουσίαση χαρτών επικινδυνότητας σεισμών από παλαιότερα χρόνια, ο επικεφαλής του Τμήματος Σεισμών, Akgün, ο οποίος μίλησε, μοιράστηκε τις πληροφορίες: «Ο Χάρτης Επικινδυνότητας Σεισμών στην Τουρκία δεν είναι ένας χάρτης κινδύνου όπως αντικατοπτρίζεται στο κοινό, αλλά ένας χάρτης που δείχνει την επικινδυνότητα σεισμού ενός τόπου με βάση τη μέγιστη επιτάχυνση του εδάφους. Η επιτάχυνση του εδάφους μπορεί να οριστεί με τους απλούστερους όρους ως μία από τις παραμέτρους που δείχνουν το μέγεθος της δόνησης που μπορεί να προκαλέσει ένας σεισμός στο έδαφος».
Ο Akgün εξήγησε ότι στον προηγούμενο χάρτη που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ 1996 και 2019, ο σεισμικός κίνδυνος διαιρέθηκε σε διαφορετικούς βαθμούς μεταξύ 1 και 5 ανά περιοχή, και στον τρέχοντα Χάρτη Σεισμικού Κινδύνου της Τουρκίας, η έννοια της «ζώνης σεισμού» έχει εξαλειφθεί και αντ’ αυτού δίνονται σημειακές μέγιστες τιμές επιτάχυνσης εδάφους.

Τι σημαίνουν τα χρώματα
Ο Köksal δήλωσε: «Οι τιμές που δίνονται στον χάρτη δεν περιλαμβάνουν τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσουν οι τοπικές συνθήκες εδάφους. Ο Χάρτης Κινδύνου Σεισμού στην Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιοχές, ειδικά στον σχεδιασμό κτιρίων ανθεκτικών σε σεισμούς».
Ο πολιτικός μηχανικός Özçelik εξήγησε ότι οι τιμές επιτάχυνσης στον Χάρτη Κινδύνου Σεισμού στην Τουρκία χρωματίζονται ανάλογα με το μέγεθός τους και τα χρώματα που κυμαίνονται από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο κόκκινο υποδεικνύουν αύξηση της επιτάχυνσης από χαμηλό σε υψηλό.
πηγή